Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PPD i Nexe uključeni od početka

Velike promjene: Savez predstavio novi format natjecanja u Premijer ligi

Zagreb: PPD Zagreb osvojio rukometnu Premijer ligu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
17.06.2021.
u 20:25

Ove sezone tako nitko ne ispada iz lige, a u Paket24 Premijer ligu od početka se uključuju PPD Zagreb i Nexe.

Skupština Hrvatskog rukometnog saveza na izvanrednoj sjednici, održanoj u četvrtak u Zagrebu, usvojila je novi sustav natjecanja u muškim ligama za sezonu 2021./2022. S novim sustavom Paket24 Premijer liga, kao najviši stupanj natjecanja, širi se na 16 klubova.

Ove sezone tako nitko ne ispada iz lige, a u Paket24 Premijer ligu od početka se uključuju PPD Zagreb i Nexe. Izvanredna Skupština istodobno je usvojila i sustav popunjavanja ostalih muških liga. Sve te odluke prethodno su dobile suglasnost prvoligaških klubova.

 U Paket24 Premijer ligi ukupan broj klubova je 16, odnosno dvije grupe sa po 8 klubova, a u svakoj grupi igrat će se 14 kola. Nakon odigravanja prvog dijela natjecanja formirat će se dvije nove grupe, Liga za prvaka i Liga za poredak.

 Liga za prvaka imat će 6 klubova (po 3 prvoplasirana iz svake grupe), a u nju se ne prenose rezultati i bodovi iz prvog djela natjecanja, odnosno počinje se od nule. Igrat će se po dvostrukom bod sistemu, odnosno 10 kola.

 Liga za poredak imat će 10 klubova (momčadi plasirane od 4. do 8. mjesta u svakoj grupi). Rezultati i bodovi iz prvog dijela natjecanja se prenose, ali samo međusobno odigranih utakmica između klubova koji nastavljaju natjecanje u Ligi za poredak. Svaki klub će odigrati po 10 utakmica, ali samo sa klubovima sa kojima nije igrao u prvom dijelu natjecanja.

16.06.2021., Zagreb - Rukometna premijer liga, 10. kolo, PPD Zagreb - RK Nexe Nasice. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DOIGRAVANJE ZA PRVAKA:

Prva i drugoplasirana ekipa igraju za prvaka dok netko ne osvoji 6 bodova (može biti maksimalno 5 utakmica). Svaka utakmica mora imati pobjednika, pa se u slučaju neriješenog rezultata odmah izvode sedmerci. Serija se igra sistemom 1-1-1-1-1, a prednost domaćinstva u prvoj utakmici ima bolje plasirana ekipa u Ligi za prvaka. 

 Treća i četvrtoplasirana ekipa igraju za poredak, te plasman u EL po istom sistemu. Također, peta i šestoplasirana ekipa igraju za poredak, te plasman u EL po istom sistemu.

DOIGRAVANJE ZA POREDAK:

Dvije posljednjeplasirane momčadi u Ligi za poredak direktno ispadaju u niži rang natjecanja. Momčadi plasirane na 7. i 8. mjesto Lige za poredak igraju dodatne kvalifikacije sa drugoplasiranim momčadima u 1. HRL JUG i  1. HRL  SJEVER. 
 Sedma i osma momčad iz Lige za poredak ulaze u jedan šešir, a drugoplasirane ekipe iz 1.HRL JUG i SJEVER u drugi šešir, te se izvlačenjem određuju parovi dodatnih kvalifikacija. U dodatnim kvalifikacijama u prvoj utakmici domaćin je ekipa koja je igrala Premijer ligu.
Dvije prvoplasirane momčadi iz 1. HRL JUG i SJEVER direktno ulaze u PAKET24 PREMIJER LIGU.

Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, istaknuo je da ideja za novi sustav natjecanja potekla od situacije u kojoj se nalazimo zadnje dvije godine: "To je situacija gdje se sužava baza i gdje veliki broj mladih igrača nije mogao redoviti trenirati i igrati u natjecanjima zbog pandemije koja još uvijek traje. Onda smo došli na ideju da proširimo Paket24 Premijer ligu, odnosno novim klubovima damo mogućnost ulaska u prve lige i na taj način bi se prema našim viđenjima proširio broj klubova koji bi igrao u višem rangu natjecanja, a samim time se omogućuje i ulazak većeg broja mladih igrača u redovni trenažni proces".

Skupština je jednoglasno podržala prijedlog da se umjesto pokojnog Krešimira Donđivića za novog člana Nadzornog odbora imenuje Mihael Varga.

ODREĐIVANJE SASTAVA GRUPA A i B:

GRUPA A                                            GRUPA B

Br. 1 sezona 20./21.                           br. 2 sezona 20./21.
Br. 3 sezona 20./21.                           br. 4 sezona 20./21.
Br. 5 sezona 20./21.                           br. 6 sezona 20./21.
Br. 7 sezona 20./21.                           br. 8 sezona 20./21
Br. 9 sezona 20./21.                           br. 10 sezona 20./21.
Br. 11 sezona 20./21.                         br. 12 sezona 20./21.
Prvi iz 1. HRL SJEVER u 20./21.      Prvi iz 1. HRL JUG 20./21.
Drugi iz 1.HRL JUG u 20/21.            Drugi iz 1. HRL SJEVER 20./21.

VideoBalić postao pomoćnik izborniku Horvatu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije