Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SMO NAUČILI

Vatreni u problemima: Nemamo lijevog beka, džokera s klupe, ali ni golgetera za SP

Modrić Marcelo Hrvatska Brazil
Foto: Reuters/Pixsell
1/12
05.06.2018.
u 07:29

Dalić do početka prvenstva mora postići to da Hrvatska oba poluvremena može odigrati na razini onog prvog prekjučerašnjeg. Pred izbornikom su tako sljedećih dana brojne teške odluke.

Što smo naučili iz utakmice protiv Brazila? Prije svega, da se nogomet igra 90 minuta. Pogotovo protiv Brazila, jer s takvim jakim momčadima nije dovoljno 45 ili 60 minuta odlične igre. 
Što nam vrijedi podatak da Titeovi igrači u prvom poluvremenu nisu uputili nijedan udarac u okvir vrata kada je na kraju rezultat bio 0:2?

Rebić se najviše iskazao

Tješili smo se tako i nakon dobre igre protiv Brazila na otvaranju SP-a 2014., a kasnije smo ispali zbog poraza od Meksika. Nadamo se da ovaj put neće biti isto.
 Dalić do početka prvenstva mora postići to da Hrvatska oba poluvremena može odigrati na razini onog prvog prekjučerašnjeg. Pred izbornikom su tako sljedećih dana brojne teške odluke.

Modrić Marcelo Hrvatska Brazil
1/32

Prvu je odradio već jučer izbacivši i posljednjeg igrača s popisa putnika za SP, a u sljedećim danima razbijat će glavu razmišljanjem o idealnih 11.

Protiv Brazila naš najbolji igrač bio je Ante Rebić, koji si je tako vjerojatno osigurao status prvotimca. A kada se poslije oporavka od ozljede vrati Mario Mandžukić, ispast će ili Kramarić ili Perišić.

Nažalost, Perišić je protiv Brazila bio slab prema naprijed, djelomično zbog toga što je morao pomagati Vidi na lijevom beku, no činjenica je da Ivan već dugo ne blista u reprezentativnom dresu.
Vidjet ćemo i što će biti s pozicijom lijevog beka. Vida na tom mjestu možda jest dobar izbor za utakmicu protiv Argentine, gdje ćemo igrati defenzivnije, no protiv Nigerije i Islanda nema smisla na lijevom beku imati igrača koji će u 90 minuta uputiti možda jedan centaršut ili eventualno napraviti dva probijanja po boku.

No, Dalić očito nema pretjeranog povjerenja u Strinića i Pivarića, zato i kombinira s Vidom. A kad bi se izbornik ipak odlučio za prirodnog lijevog beka, onda bi upao u nove probleme jer morao bi iz prvih 11 izbaciti nekoga iz stoperskog trojica Ćorluka – Lovren – Vida.

Lovren je trenutačno u najboljoj formi, on bi trebao biti siguran, pa bi vjerojatno ispali Ćorluka ili Vida. Čarli je protiv Brazila odigrao vrlo dobre 52 minute i tako izborniku otežao odluku.
Utakmica s Brazilom Daliću je pokazala da na zamjene ne može previše računati. Kovačić i Brozović, koji su ušli početkom drugog poluvremena, ne samo da nisu donijeli novu energiju kao što su trebali, nego su i usporili ritam momčadi.
Kovačić je čak bio i indirektan krivac za prvi gol. Prvo mu je Coutinho ušao iza leđa, a kasnije je zbog straha da ne napravi penal (pre)lako pustio Neymara.

Nažalost, od Kovačića nikako da vidimo karakteristike lidera veznog reda. Alibi, sigurna kratka dodavanja u Realu mu prolaze, jer tamo se takva igra od njega i očekuje, no za reprezentaciju bi trebao davati više.


Daliću treba golgeter za SP

Marko Pjaca, koji je ušao u 64. minuti, također je pokazao jako malo. Nije to ni blizu onaj Pjaca s prošlog Eura, nažalost teška ozljeda koljena ostavila je traga, nema Marko više one probojnosti, direktnosti... Zato je i sjedio na klupi Schalkea.

Ono što će Daliću vjerojatno biti najveći izazov jest naći golgetera za SP. Trojka Rebić, Kramarić, Perišić protiv Brazila radila je visoki pritisak na njihove stopere, no u završnici nije bila previše opasna.

Do velikih rezultata nikad se nije dolazilo bez špice koja zabija u nizu, a mi takvu trenutačno nemamo. Nije to ni Andrej Kramarić, a ni Mario Mandžukić.
Najbolji dokaz tome jest podatak da je Hrvatska u posljednjih 10 utakmica zabila svega devet pogodaka, od toga u čak pet naši su igrači golgeterski postili.

Usporedbe radi, Brazil je u posljednjih 10 utakmica zabio 15 golova, Francuska 21, Njemačka 22, a Španjolska čak 33! A i redom svi naši suparnici u skupini SP-a zabijali su u posljednjih 10 utakmica više od nas, Nigerija je tako zabila 10 golova, Island 13, a Argentina 21.

Naravno da Dalić ne može stvoriti golgetera poput Davora Šukera, koji je bio sposoban zabiti gotovo ni iz čega, no mora stvoriti igru koja će donositi više golova. Jer bez toga nećemo imati šanse ni proći skupinu.
No, ne treba poraz od Brazila shvatiti kao tragediju, jer bilo je i pozitivnog. Dalić ima još 11 dana do utakmice s Nigerijom, bitno je da tada budemo pravi.

Komentara 55

Avatar anlaser
anlaser
07:53 05.06.2018.

Šta novinar nije naučio iz ove utakmice? Utakmica se igra dok ne završi (93 minute ovaj puta).

DU
Deleted user
09:27 05.06.2018.

biti će jako teško proći skupinu, od Šukera i brazilca Dudu-a nismo imali rasnog golgatera koji zabija kad treba. To je glavni razlog zašto nismo u stanju dalje, nije badave cijena golgetera otišla u nebo....sada će real bubnuti 250m za brazilca. Može se drugačije, ali ne u hrvatskom nogometnom mentalnom sklopu koji se sastoji od pojedinaca i "veličina", može se bez rasnog golgatera kao što je island odradio, čistom ekipnom homogenom igrom, ali to hrvatska ne zna i nikada nije znala, badave ti modrić kada u špici nema ronalda ili balea, jedan manđo na žalost nije dorasao takvoj ulozi bez obzira na njegovu želju i zalaganje.....

AP
apathylolz
12:04 05.06.2018.

Naucili smo po tko zna koji put da nasi novinari nemaju pojma o nogometu.Jedino sto se moze realno gledati iz utakmice sa.Brazilom je prvo poluvrijeme u kojem smo bili bolji po SVIM stranim medijima.U drugome sa toliko zamjena nemozes niti ocekivati neku igru,vise se stajalo nego igralo.I svi to kuze osim nasih "strucnjaka" koji vjerojatno nije ni vidio loptu i zivotu pa sad pametuje tu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije