Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRALJEVI KVALIFIKACIJA

Vatreni su u ovakvoj situaciji posrnuli samo jednom: Bilo je to više od utakmice...

14.11.2021.
u 13:00

Do sada su vatreni sedam puta bili u takvoj situaciji, a šest puta su uspjeli izboriti plasman.

Svi s nestrpljenjem očekujemo utakmicu s Rusima na Poljudu. Najgori scenarij za nas svakako bi bio poraz. To nas stavlja u jako lošu situaciju jer ne bismo bili nositelji u dodatnim kvalifikacijama i igrali bismo u gostima. Budući da se domaćinstva ždrijebaju, moguće je da bismo u tom slučaju dvaput u 72 sata igrali u gostima. Jer, šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama bit će nositelji u dodatnim kvalifikacijama, što jamči i prednost domaćeg terena u polufinalu miniturnira.

U doigravanju za SP sudjelovat će deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, koje nisu u svojoj skupini kvalifikacija zauzele neko od prva dva mjesta. Tih 12 reprezentacija bit će podijeljeno u tri skupine po četiri momčadi. U njima će se igrati nokaut-utakmice (po jedna u svakom krugu), a samo će pobjednici skupina ići na SP.

Inače, ovo nije prvi put da Hrvatska plasman na veliko natjecanje lovi u zadnjem kolu. Do sada su vatreni sedam puta bili u takvoj situaciji, a šest puta su uspjeli izboriti plasman. Jedino nismo uspjeli u zadnjem kolu kvalifikacija za EP u Belgiji i Nizozemskoj 2000. Sjetit će se remija s Jugoslavijom na Maksimiru (2:2) koji nam je zatvorio vrata EP-a.

U kvalifikacijama za SP u Francuskoj 1998. godine izabranici Ćire Blaževića uoči zadnjeg kola bili su treći s 12 bodova, iza Danske (16) i Grčke (13). U zadnjem kolu pobijedili smo Sloveniju , a u Grčkoj nas je spasio danski vratar Peter Schmeichel. U dodatnim kvalifikacijama pobijedili smo Ukrajinu i otišli u Francusku.

Eventualna pobjeda nad Rusima donijela bi nam nastup na šestom SP-u. Za plasman u Japan i Južnu Koreju 2002. godine bili smo u identičnoj situaciji kao danas. Hrvatska je uoči zadnjeg kola imala dva boda manje od Belgije. Plasman na SP osigurao nam je Bokšić.

Dodatne kvalifikacije lovili smo i 2004. za plasman na Euro u Portugalu. Tada smo za drugo mjesto trebali pobjedu protiv Bugarske u Zagrebu, a donio ju je Ivica Olić. Isto tako, u kvalifikacijama za Euro 2016. na veliki turnir prošli smo kao drugoplasirani. Drugo mjesto vodilo je izravno na turnir, a za njega smo se borili s Norveškom koja je imala dva boda više. No, Norvežani su u zadnjem kolu izgubili od Italije (1:2), a mi smo svladali Maltu 1:0.

Ugodno je sjećanje ono iz kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. godine. Vatreni su pod Zlatkom Dalićem u Kijevu morali izboriti dodatne kvalifikacije. Slavili smo s 2:0, a u dodatnim kvalifikacijama bili smo bolji od Grčke.

Na Euro 2020. stigli smo pobjedom protiv Slovačke u zadnjem kolu (3:1) i izborili prvo mjesto skupine.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije