Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I u jesen sportske karijere Mirko Filipović može napraviti viseću špagu

Van Damme, nisi sam! I ja mogu napraviti viseću špagu

'CroCopSpaga_dbr_spo_060312'
''
07.03.2012.
u 12:06

Tajna je Cro Copova legendarnoga high-kicka i u njegovoj ekstremnoj fleksibilnosti

Na jednom od posljednjih treninga uoči subotnje borbe s Rayem Sefom, 37-godišnji Mirko Filipović zapanjio nas je. Mislili smo da su mu veteranske godine poput eksplozivnosti odnijele i gibljivost, ali smo se prevarili. Mirko je napravio špagu upravo onakvu, filmsku, vandameovsku, kakvu je radio još prije 20 godina, kakvu vjerojatno nijedan teškaš u njegovoj dobi ne može napraviti.

– To je špaga koju je Van Damme izmislio, a ja sam trenirao i održao sposobnost izvođenja  do danas – kazao je Cro Cop.

Mirko "Van Damme" svih se ovih godina brinuo i o fleksibilnosti. Uostalom, da nema nje, ne bi bilo ni njegova famoznog high-kicka za koji je govorio "lijeva noga - bolnica, desna noga - groblje".

– Mirko je uvijek ulagao u svoju karijeru koja je bila usmjerena na udarce nogama. Amplitude pokreta nogom uvjetovale su takav trening, a do toga je došao dok je imao manje kilograma. Mudrim svakodnevnim treningom i svojom voljom poslije nije dopustio da mu povećanje mišićne mase ugrozi fleksibilnost. To je nešto manje urođena sposobnost od drugih i može se unapređivati i u kasnijoj životnoj dobi – objasnio je prof. dr. Igor Jukić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Mirkov savjetnik za kondicijske pripreme.

Nitko kao ritmičarke

U svijetu sporta najrazgibanije su ritmičke gimnastičarke, no s fleksibilnošću se mogu podičiti i klasični gimnastičari, skakači u vodu, kao i praktikanti drugih borilačkih sportova u kojima se izvode visoki udarci nogom (te-kvon-do, karate, kik-boks...).

– Poznat je i fenomen hiperfleksibilnosti, pretjerane gibljivost koja može biti kontraproduktivna i u kontaktnim sportovima može ugrožavati zdravlje. Ona može biti opasna i u tenisu i u timskim sportovima – dodaje Jukić.

Pitamo dekana što je sve čovjeku potrebno da bi izveo špagu poput Cro Copove?

– Riječ je i o funkcionalnoj jakosti mišića trupa, zdjelice, kukova, ali i drugih anatomskih struktura u tim zglobovima kao što su ligamenti i tetive.

Mirko je svoju špagu izveo na kraju jednog poprilično intenzivnog treninga sa suvježbačima Kristijanom Pejšom i Igorom Mihaljevićem. Kad smo mu rekli da će svi u dvorani potiho priželjkivati da u dvoboju dvojice veterana iz te gibljivosti proizađe i slavni Cro Copov "trademark" (udarac lijevom nogom u glavu), naš je borac kazao:

– Ne volim kada me zovu veteranom. To mi previše miriši na gerijatriju. Uostalom, recite mi koji veteran može napraviti takvu špagu?

Sefo je odličan šoumen

Sefo sigurno ne može, no Novozelanđanin ima gromove u rukama kojih se Mirko pribojava:

– Sefo je drag čovjek, odličan borac i šoumen. Vjerujem da će publika biti zadovoljna našom borbom.

Novozelanđaninu je ponuđeno da se borba održi u pet rundi po tri minute, no pristao je samo na tri plus dodatnu, bude li potrebe. Za te tri runde Mirko će se se zagrijavati na novi način. Sa svojim suvježbačima borit će se tri runde po minutu da još u svlačionici postigne radnu temperaturu i razradi udarce.

Komentara 12

VL
vladek
13:32 07.03.2012.

Vjerojatno si ga probao ha ha

TA
tapiros
13:35 07.03.2012.

Nakon 5 teških KO koje je preživio u zadnje 4 godine (onaj protiv Gonzage je bio i KO godine) zbilja ima hrabrosti se toliko slikati i hvaliti po novinama - svaka čast! Mnogi bi se sakrili nakon svega toga!

Avatar nervozni_patuljak
nervozni_patuljak
13:02 07.03.2012.

A sto mu to sve vrijedi kad ima malog pisu i to ga najvise muci sto je i priznao u emisiji kod Josipe Pavicic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije