Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JADRANSKI DERBI

Rijeka slomila nemoćnog Hajduka i skočila na drugo mjesto

Rijeka slomila nemoćnog Hajduka i skočila na drugo mjesto
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
08.03.2020. u 19:20

U Jadranskom derbiju Rijeka pobijedila nemoćnog Hajduka i skočila na drugo mjesto. U susretu 26. kola Prve HNL momčad Simona Rožmana je na Rujevici slavila s 2:0. 

Potpuno podređen i neuvjerljiv Hajduk doslovce niti jednom nije zaprijetio Riječanima. Pobjeda Riječana mogla je biti i uvjerljivija da na Hajdukovim vratima nije bilo raspoloženog vratara Posavca.

Rijeka - Hajduk
1/13

Pobjedu Rijeci osigurali su Čolak (61.) i Gorgon s bijele točke u 72. minuti.

Hajduk je na Rujevicu stigao s hipotekom dva uzastopna derbija bez pobjede; s Osijekom 0:0 i s Dinamom 0:2. Trener Splićana Igor Tudor bio je prisiljen iz sastava izostaviti suspendiranoga stopera Ismajlija, pa ga je zamijenio Radić, a ovoga puta na klupi je ostavio i Stanka Jurića i uveo Libanonca Jradija.

No, ni ove promjene u Hajdukovom sastavu nisu u jadranskome derbiju nisu donijele pomak u izvedbi Splićana. Dapače, Hajduk očito nazaduje iz kola u kolo i je na Rujevici čak mogao biti zadovoljan porazom od samo dva pogotka razlike, jer, blago rečeno, na Kvarneru je bio – razbijen.

U prvom poluvremenu bila je to dinamična predstava, u kojoj je lopta munjevito mijenjala vlasnike, ali rjeđe uslijed precizne tika-take, a češće zbog velikog broja pogrešaka i dekoncentracije u predaji.

To se posebno odnosilo na Hajdukovu momčad, na kojoj je očito ostavio traga poraz od Dinama, pa gosti cijeli prvi dio nisu uspjeli sastaviti suvislu akciju i ozbiljnije zaprijetiti golu Rijeke.

Dapače, centimentri su dijelili goste od kraha u prvih 45 minuta. Sve do 23. minute gledali smo nepovezanu i bojažljivu interpretaciju velikih suparnika, a onda se počelo štošta događati. Tada Antonio Čolak idealno centrira pred Hajdukova vrata, a kapetan Riječana Gorgon puca iz prve i pogađa gredu. U istoj akciji Tibor Halilović puca u donji lijevi kut, a vratar Posavec odbija loptu u korner.

U 35. minuti nova sjajna prigoda za Rijeku; Andrijašević važe Bugarina Dimitrova i puca iskosa, te trese desnu vratnicu. Posavec je već bio savladan i svi su vidjeli loptu u mreži.

Tek u 38. minuti stigla je i prva, kakva-takva, prijetnja Hajduka. Caktaš je pucao s 20-tak metara, a mladi tek 19-godišnji vratar Ivor Pandur lakoćom ukrotio njegov šut.

Hajdukova obrana, predvođena Bugarinom Dimitrovom, isijavala je popriličnu nesigurnost i Splićani su mogli zadovoljni s 0:0 otići na odmor. No, Tudora je mogla i zabrinuti potpuna kreativna blokada njegovoga ofenzivnoga dijela.

I početkom drugoga poluvremena, već u 48. minuti nova velika prigoda za Rijeku. Andrijašević je idealno izbacio u šansu Čolaka, a njegov prizemni šut obranio je najraspoloženiji Hajdukov čovjek Josip Posavec. Minutu kasnije opet na sceni Posavec; Gorgon topovski puca s više od 20 metara, a vratar bijelih čudesnom paradom spašava svoja vrata.

I u 56. minuti Posavec spašava bijele nakon šuta Andrijaševića iskosa. Ovo je bio veliki dan Hajdukovoga vratara i istodobno očajan dan njegove zadnje linije koja je curila na sve strane. Međutim, u 61. minuti Posavec je ipak kapitulirao: duga lopta Halilovića u Hajdukov 16-erac, vratar gostiju kratko odbija loptu, a napadač Rijeke Čolak majstorski pogađa u suprotni kut za zasluženih 1:0. Hajduk je dugo bio na Rijekinim konopcima i bilo je pitanje trenutka kada će se stropoštati od nemoći.

U 71. minuti sudac Batinić je uz pomoć VAR-a dosudio 11-erac za Rijeku, zbog igranja rukom Caktaša, a Gorgon sigurno pogodio za 2:0. Tako je Rijeka u sjajnoj, raskošnoj, atraktivnoj predstavi nadigrala Splićane i preuzela drugo mjesto na ljestvici, a Hajduk bi, ako Lokomotiva danas pobijedi Goricu, mogao pasti na četvrto mjesto. Hajduku je ovo bila treća utakmica zaredom bez pobjede i bez postignutog pogotka.

Ovo je bio 93. susret Rijeke i Hajduka u svim natjecanjima u samostalnoj Hrvatskoj, u kojemu su se Riječani po broju pobjeda napokon izjednačili sa Splićanima (32-32), a 29 puta bilo je neodlučeno. 

Komentara 21

DU
Deleted user
19:24 08.03.2020.

Ajmo čekamo prvo grlo koji će nam objasniti kako je Hajduk suptino pokraden od sudačke organizacije.Čekamo.....

DU
Deleted user
18:57 08.03.2020.

Kvalitetan Hajduk nema šta.Uz bok Dinamu hehehehe jel tak svirači hehehehe.Bravo Rijeka.

IH
iron.hide.54966
19:42 08.03.2020.

Još će dugo hajduku biti uspjeh što su ove sezone par dana bili na prvom mjestu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije