Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Vecernji.hr, Hina
GLAVE GORE, DEČKI!

Kraj europske bajke! Dinamo nije uspio preokrenuti, žuta podmornica plovi u polufinale

Kraj europske bajke! Dinamo nije uspio preokrenuti, žuta podmornica plovi u polufinale
Foto: Pixsell/PIXSELL
15.04.2021. u 22:53

Nogometaši zagrebačkog Dinama nisu uspjeli prirediti novo iznenađenje. Nakon domaćeg poraza 0:1, "Modri" su u uzvratnom susretu četvrtfinala Europske lige poraženi na gostovanju kod Villarreala sa 1:2 ostavši bez plasmana u polufinale

Golove za "Žutu podmornicu" zabili su Paco Alcacer (36) i Gerard Moreno (43), dok je gol za Dinamo postigao Mislav Oršić (75).

Nažalost, "Modri" se nisu uspjeli probiti među četiri najbolje momčadi Europske lige. Međutim, već je plasman u četvrtfinale Europske lige najveći uspjeh u posljednjih više od pola stoljeća.

Posljednji Dinamo je igrao europsko četvrtfinale 1970. godine, kada je u Kupu kupova ispao od Schalkea. No, "Modri" su tada odigrali samo šest europskih utakmica, a ove sezone čak 15 susreta.

Europski put su počeli pobjedom protiv Cluja u 2. pretkolu Lige prvaka, no potom su u 3. pretkolu ispali od Ferencvaroša i preselili u Europsku ligu gdje ih je u zadnjem kolu kvalifikacija čekala Flora. Nakon trijumfa protiv Estonaca, "Modri" su osvojili prvo mjesto u skupini ispred Wolfsbergera, Feyenoorda i moskovskog CSKA. U 16-ini finala hrvatski prvak je izbacio Krasnodar, a u osmini finala Tottenham. Fantastičnu seriju okončao je Villarreal koji je na impresivan način stigao do polufinala upisavši 11 pobjeda i remi.

"Žutoj podmornici" je ovo treći plasman u polufinale, među četiri najbolje ekipe se probila 2011. i 2016. i oba puta je ispala, od Porta i Liverpoola.

Ovoga puta finale će loviti protiv Arsenala koji je u uzvratnom susretu u Pragu pobijedio Slaviju sa 4-0 nakon što je prvi susret završio 1:1. 

Golove za "Topnike" zabili su Pepe (18), Lacazette (21-11m, 77) i Saka (24).

Dinamo je otvorio utakmicu s najjačim sastavom. Premda još nije 100 posto spreman zbog ozljede ramena, Petković je stisnuo zube i zaigrao od prve minute. Problema s ozljedama imali su i Ademi i Gvardiol, no obojica su bili u početnih 11.

Španjolci su žestoko krenuli. Odmah su pritisnuli hrvatskog prvaka i igrači Dinama jako su teško dolazi do lopte. Villarreal je veći dio poluvremena držao loptu u svom posjedu i pokušavao probiti suparnički blok. 

Međutim, u prvih 25 minuta nije bilo većih opasnosti pred vratima Dominika Livakovića. Prvu priliku na utakmici imao je domaći sastav, u 26. minuti Chukwueze je u gužvi sjajno opalio iz voleja pogodivši stativu.

Dinamo je prvi opasan izlazak imao dvije minute kasnije, s krila je Petković ubacio na drugu stativu gdje je bio Oršić, no njegov udarac je završio preko gola.

U 36. minuti dogodio se možda i trenutak odluke. Gerard Moreno je osvojio loptu na sredini terena i sjajno uposlio Chukwuezea koji je utrčao iza Dinamove obrane i na drugoj stativi asistirao Alcaceru za njegov šesti gol ove sezone u EL. Činilo se kako je nigerijski napadač u zaleđu, no nakon konzultacija s VAR sobom nizozemski sudac Danny Makkelie je pokazao na centar.

U posljednjim trenucima prvog dijela Španjolci su zabili i drugi gol i praktički osigurali prolaz. Albiol je probio po krilu vrativši loptu u sredinu gdje je bio Moreno i zabio pokraj Dinamove obrane.

Svjestan kako više nema što izgubiti Dinamo je u nastavak krenuo otvorenije i već u 49. minuti Lovro Majer je imao sjajnu priliku, mogao je pucati, no tražio je Petkovića i akcija je propla. U 52. minuti se okušao Oršić s ruba kaznenog prostora, no pucao je pored gola. Oršić je imao dobru priliku i u 64. minuti, nažalost ponovo je bio neprecizan.

Samo minutu kasnije Gerard Moreno je sjajno pucao, no Livaković je još bolje obranio izvadivši loptu ispod grede. 

Tračak nade pojavio se u 75. minuti kada je Oršić napokon probio Geronima Rullija. Akcija je krenula od Ademija koji je dodao Petkoviću, a ovaj sjajno asistirao Oršića koji je zabio za smanjene zaostatka.

Već u idućem napadu Chukwueze je mogao vratiti na +2, no pogodio je okvir gola. Nigerijac je opasno zaprijetio i u 81. minuti, no Livaković je bio spreman.

Možda i posljednju priliku za povratak u život Dinamo je imao u 88. minuti nakon što je Petković izborio slobodni udarac na rubu kaznenog prostora. Nažalost, Oršić nije uspio pogoditi.

VILLARREAL - DINAMO 2:1

VILLARREAL. Stadion de la Ceramica - bez gledatelja; Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska)

Strijelci: 1:0  Alcacer (36), 2:0 Moreno (43), 2:1 Oršić (75)

Žuti kartoni: Trigueros / Jakić

Crveni kartoni:

Villarreal: Rulli - Pedraza (od 90. Moreno), Albiol, Pau Torres, Foyth - Parejo (od 85. Coquelin), Capoue, Trigueros (od 62. Gomez)  - Chukuweze (od 90. Pena), Alcacer (od 90. Baena), Moreno

Dinamo: Livaković - Ristovski (od 62. Stojanović), Lauritsen, Theophile-Catherine (od 82. Perić), Gvardiol - Jakić, Ademi (od 82. Mišić) - Ivanušec (od 76. Atiemwen), Majer (od 62. Franjić), Oršić - Petković

Komentara 63

Avatar jeremija1
jeremija1
21:58 15.04.2021.

Villareal je jači, ali recite mi kad bude Dinamo konačno dobil poštenog suca da mu sudi ? Prošli tjedan je Dinamu poništen gol radi jako dvojbenog ofsajda ; ovo večeras je ofsajd bez ikakve dvojbe !!! ( ne znam koji q je vidil na VAR-u ) Stativu su zatresli iz nepostojećeg kornera, pa dva taktička faula i opasna igra bez žutog kartona...sve u svemu - tendenciozno suđenje

DU
Deleted user
21:43 15.04.2021.

Rutinski poraz.

KR
kruni
21:40 15.04.2021.

Ovo je bezobrazluk kakav nema nigdi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije