Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

'HNS je olako potrošio legendu hrvatskog nogometa. Pogriješio je, ali nije zaslužio uvrede'

Vecernji studio Jarni
Foto: VL
1/5
15.02.2024.
u 14:40

Robert Jarni legenda je hrvatske reprezentacije i mnogih europskih velikana. Vijest je odjeknula diljem nogometne Europe, ali pitanje je i zašto je HNS-u trebalo toliko dugo da reagira ako je vidio da je nešto toliko sporno u izjavama bivšeg vatrenog

Bivši hrvatski reprezentativac, član brončane generacije 1998. i poznato lice europskih velikana, Robert Jarni, smijenjen je s mjesta izbornika U-17 reprezentacije nakon što je za Večernji list rekao da će u utakmici Betisa i Dinama navijati za španjolski klub. Objasnio je kako je u Andaluziji proveo vremena kojih se rado sjeća i kako navija za Hajduk.

Ipak, HNS je odlučio da to neće tek tako pustiti i odlukom je neke pozitivno, a druge negativno iznenadio. Međutim, HNS je vrlo jasnog stava da za sve hrvatske izbornike vrijede viši standardi te da je neprimjereno, nepoželjno i nedopustivo da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije otvoreno navija protiv bilo kojeg hrvatskog kluba u europskom natjecanju", objavili su iz Saveza.

U studiju Večernjeg lista o odluci Hrvatskog nogometnog saveza raspravljali su novinari Željko Janković, Tomislav Dasović i Dea Redžić.

Novinar Večernjeg lista Tomislav Dasović napisao je intervju koji je izazvao buru i u kojem je Jarni dao spornu izjavu. Ispričao je što se zapravo događalo proteklih dana.

"Robert Jarni dao je intervju za Večernji list koji je objavljen u ponedjeljak. Taj intervju nije izazvao buru sve do danas kada je Jarni službeno smijenjen u HNS-u. Povod intervjua bila je utakmica Betisa i Dinama u Konferencijskoj ligi. Intervjuirao sam Jarnija kao bivšeg igrača Betisa. Rekao bih čak legendu i vrlo popularnog igrača u svoje vrijeme. Rado se odazvao i govorio je o svojoj izborničkoj karijeri s U-17 reprezentacijom, karijeri u Betisu i, naravno, o Dinamu. Na kraju razgovora postavljeno je pitanje za koga će navijati u utakmici. Iznenadio me odgovorom da će navijati za Betis. To mi se učinilo malo neobičnim pa sam postavio potpitanje. Pitao me zašto se čudim i istaknuo da je igrao u Betisu, a ne u Dinamu i da mu zbog toga nitko ne bi trebao zamjeriti. Nakon što smo obavili intervju tražio je autorizaciju, na što sam, naravno, rado pristao i poslao mu intervju e-mailom. Pročitao ga je i odobrio je njegovo izlaženje. Tekst je bio objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Večernjeg lista, a na portalu je objavljen istoga dana u popodnevnim satima. Toga dana Jarni je vodio utakmicu mlade reprezentacije protiv predstavnika Turske u Poreču. Ništa nije ukazivalo na to da bi se ovakvo što moglo dogoditi. Dapače, prošao je ponedjeljak, utorak i gotovo cijela srijeda. Na konferenciji za novinare uoči utakmice Betisa i Dinama bilo je postavljeno pitanje Jakiroviću i Petkoviću da prokomentiraju njegovu izjavu da će navijati za Betis. Nakon tog Petkovićeva istupa, koji je bio dosta buran i emotivan, čak bih rekao i uvredljiv prema Jarniju, digla se velika 'frka'. Idući dan, Jarni je smijenjen", objasnio je Tomislav Dasović kako je došlo do kulminacije.

VEZANI ČLANCI:

"Kao što je kolega Dasović napisao u svome današnjem komentaru, čudna je ta reakcija koja dolazi nakon nekoliko dana, odnosno tek nakon Petkovićeve presice. Doima se kao su reagirali zbog toga. Moguće je da im je zaista toliko trebalo da provjere autentičnost intervjua, a isto tako je moguće da nisu odabrali pravi trenutak. Kada se izbornik postavlja, postoje neki parametri prema kojima stupa na funkciju. Prema onome što sam vidjela, Jarni je benigno to kazao. Petkovićeva je reakcija bila uvredljiva za Jarnija. Smatram da je nastupio žešće no što je trebao, s obzirom na to da fokus uoči utakmice treba biti na njoj. To nije mjesto na kojem se trebao na takav način obraćati Jarniju. HNS je vjerojatno s Jarnijem i prije no što je postao izbornik razgovarao o značenju te funkcije. Možda bi se trebao postaviti kao Dalić koji tu funkciju puno šire shvaća pa pomirljivije nastupa. Znamo da je odnos sjevera i juga bitan Marinu Kustiću te da je on pomirbom došao na mjesto predsjednika Saveza pa vodi računa da ne bi došlo do trzavica. Pogotovo nakon slučaja Livaja. Nije uobičajeno da se izbornici smjenjuju na ovakav način. Nisam se mogla sjetiti drugog slučaja u novije vrijeme. Sam istup Jarnija nije bio usmjeren protiv Dinama već je izraz njegove privrženosti Betisu gdje se dandanas pamte neki njegovi golovi velikim rivalima. Također, svi znaju da je on hajdukovac. Da je to izrekao na službenom mjestu gdje zaista odražava funkciju izbornika, bilo bi drukčije, ali on je više pričao kao navijač Betisa. Mislim da bi blaža sankcija bila primjerenija", rekla je novinarka Večernjeg lista Dea Redžić.

VIDEO Jarni za Večernji list otkrio gdje i kako je doznao za odluku HNS-a. Evo prvih reakcija

Je li vam žao što je vaš tekst bio prva karika u lancu koji je dovelo do smjene izbornika i pomutnje u Savezu?

"Žao mi je što je tako olako potrošena jedna legenda hrvatskog nogometa, zaista velik nogometaš i čovjek koji nema nijednu mrlju u karijeri. Zbog toga je bio i postavljen za izbornika. Ovo je drugi put da vodi mladu reprezentaciju. Bio je kandidat i za izbornika A reprezentacije prije no što je izabran Dalić. Žao mi je jer je to, prema mojemu mišljenju, izvanredan čovjek koji je u trenutku nastupio pomalo nepromišljeno. Razumijem gnjev Dinamova puka i igrača i da ih je ova izjava zapekla, ali smatram da Jarni nije nastupio protiv Dinama, nego jednostavno ima emocije prema Betisu i vezan je za taj klub. Odgovorio je spontano, prostodušno u tom času. Još me više zaboljelo to što se na tako uvredljiv način govori o Jarniju koji je institucija hrvatskog nogometa i nije zaslužio da ga se naziva klaunom. Mogu razumjeti Petkovića i da je on gnjevan jer netko poput Jarnija ne navija za njih, ali on nije protiv Dinama, nego je jednostavno za Betis. Uvijek sam ga doživljavao kao gospodina i žao mi je što je na ovaj način potrošeno veliko ime. Moram dodati i da je Jarni za to kriv", rekao je Dasović.

Nakon odluke Saveza stupio je u kontakt s Jarnijem.

"Jutros smo vrlo kratko razgovarali. On se korektno javio na telefon. Pitao sam ga za reakciju, ali je molio da ga poštedimo toga. Rekao je da za sada neće reagirati, a u dogledno vrijeme možda i hoće. Sigurno mu je žao i nije mu lako. S puno strasti je radio taj posao. Kada smo razgovarali o tome s puno zanosa je govorio o tim momcima, mladoj reprezentaciji i nadolazećim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Stekao sam dojam da je jako motiviran, da je jako unutra, jako posvećen", odgovorio je Dasović pa dodao: "Danas je reprezentacija igrala utakmicu bez njega na klupi. Protiv Bugarske u Poreču vodio ih je Petar Krpan, glavni instruktor HNS-a. U sljedećih mjesec dana, do idućeg okupljanja, Savez mora izabrati novi stožer."

U nadolazećim danima bit će iznimno važno da se cijela priča ne pretvori u 'cipelarenje' legende.

"HNS je trebao o tome razmišljati. On je reagirao emotivno, premda je sam kriv. Tko god bio izbornik, mora razmišljati o tome. No, to me dovodi do zaključka da HNS uopće nije s njim razgovarao o široj ulozi jer nije pretpostavio da će taj komentar izazvati ovakvu reakciju. Najprije odgovore Dinamovih igrača pa silne komentare. Bilo bi bolje za HNS da nisu odmah nastupili sa smjenom, nego nekim razgovorom, blažim sankcijama i javnim 'ukorom'. Tako bi možda spriječili ovakve komentare, a jasno bi znali da im takve izjave nisu u redu. Ne bi potrošili čovjeka koji zaista obavljao funkciju s puno strasti", konstatirala je Redžić.

Nemamo puno trenera i bivših igrača takvog renomea kao što ga je Jarnijev. Još je mnogo toga mogao reći u tom poslu.

"Mogao je. Problem je što je on s tom momčadi već neko vrijeme, a predstoje im kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo. Novi izbornik tek će morati početi upoznavati tu ekipu. Stoga će imati posla i dosta veliki pritisak. Jarni je reprezentaciju doveo do elitnog kola, a novi će morati nastaviti njegovim putem, a očekuje se i plasman na Euro", govori Dasović, a slaže se i Redžić:

"Za momčad će to biti šok. U intervjuu je rekao da neće zvati Luku Vuškovića koji nije sve vrijeme bio s njima i kojem bi trebalo dosta vremena da se vrati. Tako će vjerojatno i novome izborniku trebati vremena da tu momčad upozna i stvori njen kostur. Treba reći, stožer koji odlazi s izbornikom zaista ni za što nije kriv. Premda je to praksa, sigurno se ne osjećaju dobro, a sve se to moglo upakirati nekim razgovorom, boljim odabirom trenutka ili objašnjenjem Jarnija."

VEZANI ČLANCI:

Postavlja se i pitanje kako će se zagladiti i smiriti situacija između HNS-a i legende hrvatskog nogometa.

"On nikome ne polaže račune, dobio je otkaz. Samo ako smatra da ima prema navijačima osobne motive, ali ovo jest i uvijek je bila isključivo stvar HNS-a. On je bio njihov zaposlenik i dobio je otkaz jer je rekao da će navijati za španjolski protiv hrvatskog kluba. S obzirom na cijeli tijek razgovora i temu u intervjuu, mislim da je reakcija preuveličana. Osobito zato što može dalje izazvati cijelu pobunu. Smatram da je netko Petkovićevu reakciju trebao zaustaviti i podsjetiti da je tema konferencije utakmica Betisa i Dinama. On ima apsolutno pravo to reći. Kao dinamovac vidjelo se da je malo pogođen, ali upitno je mjesto s kojeg se to govori", smatra Redžić.

Važno je spriječiti proširivanje ovog problema na širu polemiku odnosa između sjevera i juga, Hajduka i Dinama.

"Ne bih želio da se Hajduk uvlači nepotrebno. Hajduk nema nikakve veze s time, stvar je isključivo Jarnija i njegova stava. Žao mi je što je izjava tako doživljena. Međutim, neka se dinamovci time ne opterećuju. Neka predstavljaju hrvatski nogomet u najboljem svjetlu. Želim im sve najbolje i da izbace Betis. Vjerujem da će Jarni, s obzirom na svoje ime, vrlo brzo pronaći novi angažman", zaključuje Dasović.

"Vjerujem da će HNS potražiti savjet izbornika Dalića koji je bio u takvim situacijama u A momčadi, gdje je morao umirivati odnose. Imali smo slučaj Livaje koji je svojevrsnim dogovorom maknut iz reprezentacije. Komentari su potrajali nekoliko dana, ali to je ispeglano pomirljivom reakcijom Dalića. To su dečki koji imaju 17-18 godina i koji bi isto kao Petković mogli nastupiti. Šalju im se razne poruke, a Savez mora mudro reagirati", zaključila je Redžić.

VIDEO Velimir Zajec, kandidat za novog predsjednika Dinama za Večernji list: Klubu ću vratiti identitet, a želim i Zvonu Bobana!

Ključne riječi

Komentara 64

Avatar Zgubider..
Zgubider..
12:56 15.02.2024.

"...HNS je vrlo jasnog stava da za sve hrvatske izbornike vrijede viši standardi te da je neprimjereno, nepoželjno i nedopustivo da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije otvoreno navija protiv bilo kojeg hrvatskog kluba u europskom natjecanju..."___Ovome se nema što dodati...

Avatar Kizzo
Kizzo
13:20 15.02.2024.

Suti i navijaj za koga hoces. Ali ne mozes ovo reci javno kao izbornik mlade repke.

Avatar antikomunist1
antikomunist1
13:10 15.02.2024.

Jarni nije smijenjen zato što rekao da će navijati za Betis i protiv Dinama nego zato što je to rekao iz funkcije Izbornika Hrvatske u 16 reprezentacije. Bilo bi tužno i sramotno da ga HNS nije smijenio. Kakav on primjer može biti mladim hrvatskim sportašima? Jedina logička i jedina ispravna odluka HNS-a! Ma koliko se upitni likovi trudili pilu okrenuti naopako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije