Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBIO OD Querreya

Utučeni Marin Čilić objasnio zašto je razbio reket

Marin Čilić
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/8
16.09.2018.
u 16:41

- Lomljenje reketa? Došlo je do stanovite frustracije, nastojao sam na taj način pobjeći od negativnih misli. Ne bi tome trebalo pridavati posebnu pozornost

Kako se i očekivalo, izbornik američke reprezentacije u Davisovu kupu Jim Courier iskoristio je priliku i umjesto Stevea Johnsona Marinu Čiliću suprostavio Sama Querreya. Potonji je slabije plasiran od Johnsona (30. - 61.), ima čak i gori učinak protiv Čilića (Johnson 0-5, Querrey 0-6), u slaboj je formi, od posljednja četiri meča dobio je samo jedan, ali Courier je očito želio u Zadru ispucati sve "metke". Pa je priliku pružio i 30-godišnjem Querreyu, jakom serveru, koji je u jednom od onih poraza od Čilića, u Wimbledonu 2015., odigrao treći najdulji meč na tom turniru (17:15 u petom setu). A i u još nekoliko mečeva znao je namučiti našeg najboljeg tenisača...

I Courier je pogodio. Querrey je nakon velike drame i tri sata i 11 minuta igre, pobijedio Čilića sa 6:7 (2), 7:6 (6), 6:3, 6:4 i omjer u polufinalnom meču Hrvatska - SAD izjednačio na 2:2. Naš najbolji tenisač ispustio je i takvu prednost kao što je set i 6:1 u tie-breaku drugog seta. 

>> Pogledajte izjavu Marina Čilića

U prvom setu Čilić je već u drugom gemu došao do breka, ali ga nije uspio potvrditi. Querrey je iskoristio nekoliko Marinovih neprisiljenih pogrešaka i brzo stigao do izjednačenja 0d 2:2. Nakon toga je naš tenisač pri vodstvu od 5:4 propustio dvije set-lopte na suparnikovu servisu, pa je set razriješen u tie-breaku u kojem je Marin poveo ekspresno poveo s 5:0 i dobio ga sa 7:2. 

I u drugom je setu Međugorac rano stigao do breaka, već u trećem gemu, ali ga je ponovno izgubio, ovaj put u osmom gemu, kada je Querrey nekoliko puta pogodio crtu. Ušlo se opet u 13. igru u kojoj se dogodilo nešto nevjerojatno. Čilić je poveo sa 6:1 i imao je pet vezanih meč-lopti. A izgubio je tie-break sa 6:8. Amerikanac je, dakle, pod pritiskom gubitka seta i opasnosti da suparnik stekne vodstvo od 2:0 u setovima, dobio sedam poena u nizu!

>> Pogledajte što je Marin Čilić rekao o atmosferi nakon poraza

U trećem je setu već prilično iscrpljen Marin, i tjelesno i mentalno (kao da je ostao bez benzina), posustao u petom gemu kada je izgubio servis. Amerikanac je dobio taj set sa 6:3 a Čilić je u jednom trenutku, pri omjeru 30:30 u devetom gemu, izgubio živce i slomio reket. Dobro da je sve ostalo na tome jer meč je sudio Serenin sudac Carlos Ramos a zna se da kod njega nema šale.

Četvrti set pretvorio se u dionicu u kojoj su dominirali servisi. Marin je bio za nijansu uvjerljiviji do 10. gema kada je s nekoliko katastrofalnih pogrešaka doveo Querreya do dvije meč-lopte. Prvu je obranio, ali drugu nije...

- Tražio sam se tijekom cijelog meča. Nisam nalazio rješenja na reternu što me činilo nervoznim. S druge strane, ja nisam tako dobro servirao. Lomljenje reketa? Došlo je do stanovite frustracije, nastojao sam na taj način pobjeći od negativnih misli. Ne bi tome trebalo pridavati posebnu pozornost - kazao je na konferenciji za novinare vidno utučeni Čilić. 

Kako i ne bi, doživio je jedan od najtežih poraza, sličan onom kao protiv Del Potra prije dvije godine u finalu Davisova kupa. Znamo koliko Marinu znače nastupi za reprezentaciju, a Querreyu je ovo valjda bila prva pobjeda nad nekim iz Top 10 na zemlji. Ali u Zadru je izgledao moćno. 

- Znao sam da Querrey može odigrati odlično, većina naših mečeva bila je tijesna. Servirao je genijalno, a ja sam mu dopustio da ostane u meču, dao sam mu vjeru i lake poene. Bio sam puno nervozniji nego prvoga dana - napomenuo je Marin.  
   
Kao što se zna, ITF-ova Skupština je u kolovozu promijenila format Davisova kupa. Sljedeće će godine pobjednik biti dobiven na jednotjednom završnom turniru u studenome koji će okupiti 18 reprezentacija. Četiri ovogodišnja polufinalista, među kojima je i Hrvatska, izravno su se plasirala na taj završni turnir. Dvije selekcije dobit će pozivnicu, a 12 reprezentacija dobit će se u kvalifikacijama koje će se održati u veljači sljedeće godine. Osam pobjednika ovotjednog doigravanja za Svjetsku skupinu plus četiri poražena četvrtfinalista (Italija, Njemačka, Kazahstan i Belgija) bit će nositelji u tim kvalifikacijama. Malo izgleda zamršeno, ali Hrvatska ionako ima druge brige...  U drugom polufinalnom dvoboju Francuzi su protiv Španjolaca osigurali pobjedu već nakon drugog dana.

Kvalifikacije za Svjetsku kupinu: Argentina - Kolumbija 3:0, Japan - BiH 4:0, Srbija - Indija 4:0, Austrija - Australija 3:1, Mađarska - Češka 2:1, Velika Britanija - Uzbekistan 3:1, Švicarska - Švedska 2:2, Kanada - Nizozemska 2:1.  

Komentara 10

Avatar southman
southman
17:58 16.09.2018.

Trebao si ga nakon gubitka tie-breakea u drugom setu razbiti sebi od glavu. Možda bi poslije toga nešto i odigrao !?

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
16:52 16.09.2018.

apaurine decko, apaurine

Avatar Sveti_Stavim
Sveti_Stavim
17:42 16.09.2018.

Fali mu ono što ima Sandra Perković . Muda !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije