Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDBONOSNI CIPAR

Utakmica odluke: Dalić na Rujevici spašava ugled vatrenih, ali i svoju poziciju

Zagreb: Zlatko Dalić održao je konfereciju za medije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
26.03.2021.
u 14:00

Zanimljiva je situacija i oko Dalićevih brojki. Primjerice, Zlatko je u Ljubljani doživio svoj već 13. poraz na klupi reprezentacije u 39. nastupu. Više poraza ima samo Miroslav Blažević, 15, ali u 72 nastupa

Najprije nekoliko retoričkih: kako je moguće da jedna momčad koja posjeduje takav koncentrat globalno priznatih velemajstora (Brozović, Modrić, Kovačić, Perišić, Kramarić, Vlašić) igra tako neizrecivo jalov, bezličan i neproduktivan nogomet, lišen svake živahnosti i poleta? U čemu je tajna te njihove tajanstvene suzdržljivosti? Je li problem u njima i, ako jest, što je njegovoj jezgri, ili je problem u čovjeku koji ih vodi?

POGLEDAJTE VIDEO:

Uglavnom, dok mi dokučimo odgovore, hrvatska reprezentacija nalazi se u Opatiji u fazi resetiranja i iščekivanja sudbinske utakmice s Ciprom; održavaju se krizni sastanci, traže se uzroci podbačaja u Ljubljani, stručni stožer promišlja kako prodrmati momčad i zaustaviti silazni trend.

Rekao bi netko zločest – stožer vatrenih u istoj je onoj fazi u kojoj smo se s njim rastali nakon Portugala prije četiri mjeseca. Pomak, naravno, postoji i evidentan je: sada igramo još lošije.

Da nismo dobro upoznati s iscjeliteljskim sposobnostima Zlatka Dalića, možda bismo u ovom trenutku i posumnjali da će nam prvo mjesto u skupini pobjeći. No Dalić je ipak Dalić, najpronicljiviji kada je najvažnije, i sad mu samo treba doza odlučnosti za poneki radikalan potez. Do sada je uspješno izbjegavao konfrontacije, ali sada ih naprosto ne može izbjeći. Vrijeme je za nekoliko smionih i nepopularnih odluka.

Najprije, Dalić mora napokon razriješiti kojim sustavom želi da mu momčad igra. U posljednje vrijeme izbornik jaši na formaciji s rombom u sredini terena, ne zato što misli da je on idealan, nego zato što tako igra “alibi-igru” ne želeći se zamjeriti svojim zvijezdama. U toj formaciji zastupljeni su svi koji su mu važni (oni s početka ove priče), a netko od njih sada će morati podnijeti žrtvu i ostati u čekaonici. Najprije zato kako bi se Hrvatska vratila formaciji s jednom špicom, pa makar se ona zvala i Ante Budimir, a ne ispaštala u bjesomučnoj i dozlaboga besplodnoj kombinatorici.

Žrtvovat će Kramarića?

Dalić je svoj famozni romb utvrdio još protiv Francuza u Parizu u rujnu prošle godine i od tada ga je koristio četiri puta; u sve te četiri utakmice (Francuska, Švedska, Portugal, Slovenija), primjerice, na poziciji polušpice bio je drugi igrač: Kramarić, Modrić, Pašalić, Vlašić. U sve te četiri utakmice u prvih 11 u veznom redu nastupio je samo Mateo Kovačić. U tri od četiri te utakmice Hrvatska je bila poražena, pobijedila je samo Švedsku u Zagrebu. Dakle, taj romb očito više nema nikakvoga smisla. E sad, koga će žrtvovati Dalić i hoće li uopće nekoga žrtvovati u utakmici protiv Cipra, to možemo samo nagađati. Kada bi na kladionici postojao tečaj na “koga će Dalić izbaciti iz momčadi”, favorit bi kao i uvijek bio Kramarić. S koeficijentom 1,10.

U iščekivanju Dalićevih sudbinskih odluka ne preostaje nam ništa drugo nego utvrditi činjenice, a one glase: u ofenzivnom sektoru reprezentacije postoje četvorica igrača za krilne pozicije, Brekalo, Oršić, Perišić i Lovrić, tri izvrsne polušpice (Modrić, Kramarić, Vlašić) i, nažalost, samo jedna, ali dragocjena špica – Budimir. Iz tog bazena može se zagrabiti doista prvoklasna napadačka formacija, ali za nju treba imati trenerske drskosti, a netko od zvijezda mora zatomiti taštinu i podnijeti klupu.

Vatrenima se tako događa nevjerojatna situacija, da jedna Zlatna lopta svjetskog nogometa, pa onda i uzdrmani izbornik, moraju spašavati ugled, čast i obraz protiv Cipra, stote reprezentacije sa svjetske rang-liste. Odjednom je Cipar za nas kao finale Svjetskog prvenstva, a tri boda nasušno potrebna kako bi se izbjegao negativan rekord. Naime, samo dva puta u povijesti kvalifikacija Hrvatska je nakon prve dvije utakmice imala manje od tri boda: u ciklusu za EP 2004. kada smo pod vodstvom Otta Barića osvojili samo jedan bod u dvije utakmice te u ciklusu za SP 2002. kad je Ćiro na startu remizirao s Belgijom i Škotskom.

Čačić stradao nakon 2 poraza

Zanimljiva je situacija i oko Dalićevih brojki. Primjerice, Zlatko je u Ljubljani doživio svoj već 13. poraz na klupi reprezentacije u 39. nastupu. Više poraza ima samo Miroslav Blažević, 15, ali u 72 nastupa.

Također, srebrni izbornik sad već ima pet utakmica zaredom bez pobjede ili četiri u nizu u natjecateljskim utakmicama. Četiri službene u nizu bez pobjede imao je i Igor Štimac (Škotska, Srbija, Belgija, Škotska) i Šuker ga je zbog toga bio hladno smijenio. Zanimljivo, Zlatka Kranjčara su 2006. izborničkog posla stajale samo tri službene utakmice zaredom bez pobjede, kao i Niku Kovača 2015. godine (Italija, Azerbajdžan, Norveška), dok je Ante Čačić u listopadu 2017. godine odletio nakon samo dva uzastopna neuspjeha: s Turcima 0:1 i Fincima 1:1.

Dalić ih ima četiri, pa i dalje čvrsto, nepokolebljivo jaše. Zato što je – Dalić. Izbornik s kredibilitetom svjetskoga srebra.

A što mislite, kako bi Zlatko Dalić postupio s trenerom Varaždina koji nije pobijedio četiri ili pet utakmica zaredom?

Komentara 23

DU
Deleted user
14:31 26.03.2021.

Dalic je vec bivsi to i sam zna. Igraci ga ne slijede i ne trude se, nitko ne voli stalno gubiti. Izjave i objasnjenja zasto se lose igra su mu na razini djece iz osnovne skole kao da on samm ne poziva igrace i odreduje tko ce igrati i kako. Dok druge reprezentacije isprobavaju i uigravaju nove sisteme i igrace on se vrti u krugu i lovi svoj rep.

DU
Deleted user
14:42 26.03.2021.

Polako ali sigurno se uništava ono šta vridi.Prvo rukomet eo sad i nogomet.Mamiću ste u 6 god.prvostupanjsku županisjku te presudu sa vrhovnog suda.A recimo Nadan tek jedna parnica u 4-5god.A da ne spominjem dotura Sanadera te stotine drugih političara i tzv biznismena koji su unakazili,kako imovinu tako i radnike i njihove obitelji.Teško je igračima,izborniku i kompletnom HNS-u u vakoj situaciji radit.Ili recimo,zašto nisu pričekali sa tom presudom Vrhpvnog suda barem do lita...bilo bi dobro i za dinamo i reprezentaciju....ali,ne vi ste odmah požurili...

GU
General_U
14:57 26.03.2021.

Svjetsko smo odigrali odlično posli smo jednostavno pali u igri. Jednostavno fali trke borbenosti i žlje. Neki igrači jednostavno nisu na nekadašnjem nivo igara. Pod Čačićem smo igrali bolhi nogomet i stvarali puno prilika ali i puno promašivali i to što se kaže mrtvih šansi, a onda bi primili gol iz jedne prilike ili polulrilike. Sad odigramo utakmicu bez da izradimo iti jednu akciju sve nešto spontano ili neka solo akcija. Ako nam je Cipar utakmica odluke onda triba nešto minjat a znamo što se minja ako je rezultat loš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije