Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Farkaš: S jednim čovjekom kreće hrvatski pad, tresle su se gaće nekima. Horvatu se nešto dogodilo

Tomislav Farkaš
Foto: Večernji list
1/3
24.01.2023.
u 14:10

– On radi, ali očito nije dorastao toj priči. Mislim da je dobar trener, da je to pokazao, ali mu se očito na tom putu nešto ispriječilo. Istup izbornika pred novinarima je jako čudan, dobar sam s njim, ali ne znam...

Tomislav Farkaš, član hrvatske reprezentacije koja nam je donijela prvu medalju sa Svjetskog prvenstva, srebro s Islanda 1995. godine, bio je gost je u studiju Večernjeg lista. S Farkašem smo komentirali neuspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu i osvojeno deveto mjesto.

– Uoči Egipta sve se znalo. Da smo dobili tu utakmicu, u leru bismo prošli skupinu. Sve je bilo podređeno tome da se Egipat pobijedi. Garantiram da ih od deset utakmica dobijemo sedam puta. Mi smo institucija za Egipat i tako se treba ponašati. Očito da nismo dobro pripremili utakmicu. Mislim da se zakazalo u pripremi. Svjetsko prvenstvo je počelo kada smo shvatili da nam je Egipat prvi protivnik. I sve se trebalo podrediti tome, a nakon toga se moglo odmarati igrače protiv SAD-a i Maroka – rekao je Farkaš pa se osvrnuo na ulogu Zorana Gopca.

– Kad je Zoran Gobac bio sto posto u tome, nije se moglo dogoditi da nas se pokrade, nije se mogla dogoditi utakmica kao s Danskom, protivnicima su se 'tresle gaće'. Radio je loše stvari? Ne postoji čovjek koji cijelu karijeru radi bez greške. Ja sam igrao sa 17 godina kada je on vodio Zagreb i brinuo se o klubu dok je bio druga liga. Tada je slagao momčad za prvaka Europe što se na kraju i pokazalo.

Horvat?

– Ne krivim izbornika, ne tvrdim da je on najveći krivac. On radi, ali očito nije dorastao toj priči. Mislim da je dobar trener, da je to pokazao, ali mu se očito na tom putu nešto ispriječilo. Istup izbornika pred novinarima je jako čudan, dobar sam s njim, ali ne znam... Čudno mi je to od njega jer ga poznajem. Očekivao sam da će reći da ne zna kakva je budućnost. On je vjerojatno bio izrevoltiran time što se na njega stavlja pritisak kroz cijelo prvenstvo.

Čini se da Horvatu slijedi smjena.

– Lino Červar je koordinator, naravno da i on ima breme težine u tome svemu. Nije u redu reći da sam te stavio za izbornika, a sada ću te smijeniti. Ne vjerujem da se izborniku netko miješa u posao, vjerujem da je njegov izbor tko će igrati – rekao je Farkaš te naglasio:

– Mislim da smo nerealni, mi smo nacija koja očekuje puno. Čim se reprezentacija okuplja, to je zlato.

Farkaš je dodao:

– Stvar je u rezultatu, sjećam se kada je 90-ih godina igrao Zagreb, tražila se karta više. Moramo imati dva, tri jaka kluba. Ne možemo dozvoliti da u Zagrebu igraju četiri stranca i to nositelja igre. Duvnjak je u jeseni karijere, igra 15-ak minuta po Kielu. To više nije onaj stari Duvnjak, a nama je nositelj igre u reprezentaciji. Karačić je isto pred kraj karijere, Cindrić nije nositelj igre u klubu...

Tko treba biti novi izbornik?

– Mene se ne pita, ali ću reći svoje mišljenje – to je Goran Perkovac. Nikad nije dobio priliku. On i Irfan Smajlagić su mi bili pojam rada i jako je utjecao na moju karijeru. Znam njegov rad, ima iskustva, a kao kapetan je bio pravedan i strog. Bio je baš vođa, jednostavno je izrastao u takvu ličnost iako je bilo velikih igrača u svlačionici, Puc, Saračević, Bašić... Ako je era Horvata završila, ne vidim zašto da se radi tolika fama od svega.

Komentara 4

BH
BHHrvat1975
13:27 24.01.2023.

Po čemu je neuspjeh... Bolje bi naslov bio komentirajmo realnost hrvatskog rukometa

Avatar trabanti
trabanti
13:22 25.01.2023.

Silni su i pametnjakovići i licemjeri. U jednakoj mjeri. Da je (primjerom) zadnja lopta Luke Cindrića protiv Danske završila u golu, u posljednoj sekundi utakmice - onda bi sada ti isti paetnjakovići i lice3mjeri govorili o "genijalnom Horvatu" i ne znam koje sve epitete ne bi prišivali njemu na hosentregere! Da već nekoliko godina, zapravo od Goluže nismo više ni blizu svjetskog vrha nikome niti ne pada na pamet kao činjenica. U medijima se stvara prilićna histerija pred svaku utakmicu, nagađa se s koliko razlike budemo nekoga "slistili" i ono se dogodi Egipat. Radio se medijski ražanj a zec je još bio u šumi. Na kraju ražanj je ostao prazan a zeca nigdje. Poslije toga jednako tako, ali samo poluhisterično, rade skombinacije koje su i nestvarne i nerealne pomalo i sulude - kako ipak idemo u četvrtfinale. Ništa od svega se nije dogidlo i sada su svi pametni, pametniji, najpametniji ili jednostavno pametnjakovići. Trebamo trenera s reputacijom, dokazanim uspjesima, trebamo onog tko zna voditi i tko zna odrediti kuda se ide i kojim korakom. Sve drugo - nekakvi "dobri" po imenu i prezimenu, bez nekakvih vidljivih rezultata donosi samo produžetak agonije iako imamo dobre, mlade i perspektivne igrače. Ne treba dugo polemizirati i izmišljati. Novi izbornik mora dobiti vrijeme koje je potrebno za posložiti momčad. I još nešto - imamo uvijek samo po nekoliko dana za pripreme reprezentacije. Uvijek premalo za nešto ozbiljnog napraviti. I tu se moraju iznaći druga rješenja.

BE
Berri
15:43 24.01.2023.

Trebamo biti realni. Ovo je već treće veliko natjecanje da smo loši. Ako tome pridodamo u i neuspjeh u kvalifikacijama za OI, onda je jasno da nam je mjesto između 8. i 12. mjesta u svijetu. Neće rukomet doživjeti sudbinuu košarke, a li samo zato jer je u rukometu puno manja konkurencija. Jedino s čime se ponosimo je nogomet i vaterpolo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije