Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreću pripreme za ligu nacija

Uoči današnjeg okupljanja vatrenih, objavljena sjajna vijest: Livi je prvi vratar svijeta po broju nastupa!

storyeditor/2023-05-13/PXL_260423_99571501.jpg
05.06.2023.
u 07:00

Reprezentativci će se okupiti u danas u Zagrebu te će prije polaska za Rijeku gdje će se pripremati do 12. lipnja jedan pehist saznati da je prekobrojan. Bude li to Dion Drena Beljo, on će se u utorak pojaviti na okupljanju početku priprema reprezentacije do 21 godine. Borna Sosa u ponedjeljak od 20.45 sa Stuttgartom igra uzvratnu utakmicu doigravanja za ostanak u Bundesligi protiv HSV-a. 

Portugalac Bruno Fernandes svjetski je rekorder po broju nastupa u protekloj sezoni: za Manchester United u svim natjecanjima i za portugalsku reprezentaciju nastupio je u ukupno 68 utakmica provevši na travnjaku 5897 minuta.

Prema podacima objavljenim u nedjelju ujutro, dakle uoči utakmica posljednjega kola talijanskog i španjolskog prvenstva, poredak iza 28-godišnjega Fernandesa je sljedeći: Lautaro Martínez (Inter/Argentina) 66 nastupa, Rodrygo (Real Madrid/Brazil), Bernardo Silva (Manchester City/Portugal) po 64, Eduardo Camavinga (Real Madrid/Francuska), Federico Valverde (Real Madrid/Urugvaj), Rodri (Manchester City/Španjolska), Enzo Fernández (Benfica, Chelsea/Argentina) i – Luka Modrić (Real Madrid/Hrvatska) po 63!

Još jedan je ovo fascinantan podatak o Lukinoj dugovječnosti, izdržljivosti, naravno i klasi, statusu i značaju u Real Madridu i hrvatskoj reprezentaciji uzimajući u obzir da se radi o nogometašu koji je duboko zagazio u 38. godinu. Modrić je uvjerljivo najstariji nogometaš na svijetu s tolikom količinom nastupa u ovoj sezoni, a tu još nije kraj jer ga još očekuju dvije utakmice na završnici Lige nacija u Nizozemskoj.

Luka Modrić s Real Madridom u ovoj sezoni osvojio je tri trofeja: europski Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo i Kraljev kup. U svojemu je 51 nastupu (do utakmice s Athletic Bilbaom u nedjelju navečer) za Real Madrid na travnjaku proveo 3146 minuta. Za usporedbu, isti broj klupskih nastupa za Real Madrid ostvario je i u sezoni 2013./2014., ali tada je igrao čak 4061 minutu, što mu je rekord karijere za jednu sezonu. Na spomenutoj listi igrača s najvećim brojem nastupa na podjeli 13. mjesta u Europi nalazi se Dinamov vratar Dominik Livaković sa 61 nastupom, odnosno 5542 minute provedene na travnjaku. Taj 61 nastup čini Dominika svjetskim rekorderom među vratarima, a uz Modrića, zatim Argentinca Enza Fernándeza te Marokanca Amrabata skupio je rekordnih 12 nastupa za reprezentaciju u ovoj sezoni.

I još nešto o ovome poretku: bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić bio je u sezoni 2017./2018. uvjerljivo prvi po broju nastupa od svih nogometaša svijeta, imao ih je čak 71 za Barcelonu i reprezentaciju te je na terenu proveo nevjerojatnih 5540 minuta!

A tko je od naših reprezentativaca iz inozemnih klubova najviše igrao u protekloj sezoni? To nije Luka Modrić, nego – Borna Barišić! Taj je tridesetgodišnjak iz Čepina u 46 nastupa za Glasgow Rangers u četiri natjecanja (škotsko prvenstvo, FA kup, Liga kup, Liga prvaka) na travnjaku proveo 3855 minuta. To ipak nije Bornin rekord u Škotskoj, jer je u sezoni 2020./2021. u 50 nastupa igrao čak 4239 minuta.

Kad smo već kod Barišića, on je u još jednoj kategoriji među vodećim reprezentativcima: u protekloj sezoni imao je čak 13 asistencija, više od Perišića (12) i Sose (12), a manje jedino od Marka Livaje (15).

VEZANI ČLANCI:

Treći po minutaži među vatrenima u inozemstvu je Joško Gvardiol u RB Leipzigu (3002 minute), a u domaćim klubovima, u kojima su reprezentativci nedodirljivi i nezamjenjivi, Livaković za Dinamo ima 4462 minute u 49 nastupa, preporođeni vezist Luka Ivanušec odigrao je 3712 minuta u 47 nastupa, Marko Livaja za Hajduk 3633 minute u 42 nastupa, a Josip Šutalo za Dinamo ima 3035 minuta u 36 nastupa.

Ivan Perišić bio je u Tottenhamu nadomak toj granici od tri tisuće minuta (2923 u 44 nastupa), što je manja minutaža nego u Interu u prošloj sezoni kada je u 49 nastupa igrao 3898 minuta, to postigao čak 10 i imao 9 asistencija. Za Spurse je u 44 nastupa postigao samo jedan gol.

Najmanju minutažu od svih vatrenih koji su cijelu sezonu proveli u istome klubu (a to nisu Ivušić, Juranović i Beljo) imao je Josip Stanišić u Bayernu, 1006 minuta u 23 nastupa, bez ijednoga pogotka i asistencije. Takav status međutim nije utjecao na Josipovo samopouzdanje, pa je u posljednjem nastupu za vatrene, protiv Turske, bio izvanredan.

storyeditor/2023-05-13/PXL_260423_99571501.jpg
1/50

Nešto više od tisuću minuta (1111 u 41 nastupu) ostvario je i Petar Musa u Benfici, ali s obzirom na prosječnu minutažu od samo 27 minuta po utakmici, Petrova efikasnost zavidna je: 11 pogodaka i 2 asistencije.

Hrvatski reprezentativci iz inozemstva dolaze na okupljanje kao prvaci u četiri zemlje, Grčkoj (Vida), Njemačkoj (Stanišić), Portugalu (Musa) i Škotskoj (Juranović – igrao za Celtic prvi dio sezone), a u četiri zemlje osvojili su Kup: Grčkoj (Vida), Njemačkoj (Gvardiol), Italiji (Brozović) i Španjolskoj (Modrić).

Uvjerljivo najučinkovitiji igrač sezone od svih reprezentativaca ponovno je Marko Livaja s 21 pogotkom i 15 asistencija. U prošloj sezoni Markov je učinak bio još bolji: 32 pogotka i 7 asistencija.

Reprezentativci će se okupiti u danas u Zagrebu te će prije polaska za Rijeku gdje će se pripremati do 12. lipnja jedan pehist saznati da je prekobrojan. Bude li to Dion Drena Beljo, on će se u utorak pojaviti na okupljanju početku priprema reprezentacije do 21 godine. Borna Sosa u ponedjeljak od 20.45 sa Stuttgartom igra uzvratnu utakmicu doigravanja za ostanak u Bundesligi protiv HSV-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije