Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekstremi Igara:

U Parizu ćemo gledati novi olimpijski sport umjesto karatea, znate li koji?

Cérémonie de passation entre Tokyo 2020 et Paris 2024 aux jardins du Trocadero à Paris
Foto: Christophe Clovis/PIXSELL
1/5
09.08.2021.
u 09:27

Prilično je bizarna priča koju je nudio jedan novi olimpijski sport – skateboard. Tri osvajačice medalja imale su zajedno 39 godina, a jedna od njih, Britanka Sky Brown, postala je profesionalka već s 10 godina

Nakon što je predsjednik MOO-a Thomas Bach uručio olimpijsku zastavu gradonačelnici Pariza Anni Hidalgo, vrijeme je da se zatvori petogodišnji olimpijski ciklus.

Kao što se moglo očekivati od zemlje s najviše sportaša, koja kao na traci osvaja medalje u plivanju i atletici, SAD je zadržao olimpijski primat (113 medalja), ispred vrlo uspješne Kine (88). Štoviše, na listi osvajača zlata Kinezi su vodili do posljednjeg dana Igara, a onda je došlo do preokreta (SAD 39, Kina 38).

A natjecanje u tome tko će osvojiti najviše olimpijskih odličja svojevrsna je preslika globalne gospodarske utrke. Kao najbrže rastuća ekonomija Kina je svojom proizvodnom moći zaprijetila SAD-u, no on je još na vrhu. I ekonomski i sportski.

Rusima povrijeđen ponos

Takav ishod ovih Igara navodno nije najbolje sjeo čelnicima Kineskoga olimpijskog odbora, koji su, govorilo se to u Tokiju, odredili i financijske sankcije za one koji su iznevjerili očekivanja. Navodno će oni od kojih se očekivala medalja, a nisu ju osvojili ostati bez dijela svojih stipendija.

Među prvih deset zemalja po broju osvojenih medalja odreda su gospodarske velesile pa je tako na trećem mjestu Japan, inače treća svjetska ekonomija. Japanci su osvojili 27 zlatnih medalja, a predviđali su im 26, što je golem skok u odnosu na Igre u Riju (12). Japanski brokeri predvidjeli su pak ukupno 56 medalja, pri čemu su promašili za samo jednu kolajnu jer ih je osvojeno 57.

Na tablici najuspješnijih zemalja na ovim Igrama Britanci su četvrti (21-21-22), a u Riju su bili drugi, dok su peti ovaj put Rusi (20-27-23), kojima je podrezan nacionalni ponos. Oni nisu smjeli nastupati pod svojom zastavom, a njihovih 20 olimpijskih pobjednika nije imalo pravo slušati rusku himnu, već početne taktove “Koncerta za klavir br. 1” Čajkovskog.

Među deset zemalja su i Australija, Nizozemska i Njemačka za čiji skor (10-11-16) bi se moglo reći da je podbačaj u odnosu na 17 zlata u Riju. U top 10 su još i Italija (10-10-20) i Francuska (10-12-11), koja se diči velikim raritetom. Naime, “tricolori” su dominirali ekipnim sportovima, a zlatom su se okitili njihovi rukometaši i odbojkaši te rukometašice, dok su im košarkaši srebrni, iza moćnog NBA stroja. A moćni američki medaljaški stroj također je proizveo tri ekipna zlata u loptanju. Pozlatile su se vaterpolistice te košarkaši i košarkašice.

U američkim redovima veliku pozornost medija izazvala je Jessica Springsteen, kći legende rocka Brucea Springsteena, jahačica koja je osvojila timsko srebro u preskakanju prepona. Puno veći uspjeh ostvarila je pak Nelly Korda (23), kći nekad vrsnog češkog tenisača Petra Korde, koja je pod američkom zastavom osvojila zlato u golfu. A Nelly je to proslavila sa sestrom Jessicom (28), koja je također nastupila na ovim Igrama i završila na 15. mjestu.

Sve za bolju gledanost

Prilično je bizarna priča koju je nudio jedan novi olimpijski sport – skateboard. Tri osvajačice medalja imale su zajedno 39 godina, a jedna od njih, Britanka Sky Brown, postala je profesionalka već s 10 godina i ima milijun pratitelja na Instagramu te je kao takva slika i prilika ekstrema koji u olimpijsku obitelj dolaze s novim sportovima. Nama klasičarima nikad neće biti jasno kako to da su francuski organizatori sljedećih Igara olimpijskim sportom učinili break dance, a odriču se karatea, a Francuska je jedna od karataških velesila. No i to je očito slika proturječnosti svijeta u kojem živimo. I povlađivanja novim naraštajima radi bolje gledanosti.•

Komentara 1

IG
igorl
14:43 09.08.2021.

Nova vremena - novi sportovi, sve je to ok. A sad - vezano uz ove "skejtere" koji su kakti mladi i statijaznam. Sve je to ok, ali ne treba zaboravit da je Nadia Comaneci u Montrealu 76te osvojila 5 zlata sa cistom 10tkom sa samo 14 godina. I to u etabliranim disciplinama, u po moni najtezoj kategoriji sporta sa krvavom konkurencijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije