Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cico Kranjčar

U Modrića su stalno sumnjali, zato je postao najveći

09.12.2018.
u 07:07

Luka je otvorio mogućnost i pokazao drugim igračima iz drugog plana kako svojom kreativnošću i lucidnošću činiti razliku i odlučivati. Do sada smo napadače tretirali najvažnijima u nogometu - kaže Cico

Na dogovoreni intervju Zlatko Kranjčar stigao je izravno iz Pariza. Legendarni Cico relaksirao se u francuskoj prijestolnici pet dana.

Kako kaže, nisu mu dojam u Gradu Svjetlosti poremetili aktualni neredi koji traju već neko vrijeme. Kao i uvijek, Cico je nastupio sa svojim prepoznatljivim gospodskim šarmom. Već danas leti natrag u Iran u kojem vodi njihovu mladu nacionalnu vrstu.

>> Pogledajte video: Modrićeva karijera iz snova

– Slijedi program kampa za odigravanje prvih kvalifikacija u Teheranu za OI 2019. godine. Nakon toga je opet mala stanka. U prvom mjesecu slijedi završni dio priprema u kojima želimo ostvariti prvi plasman na Olimpijske igre nakon 44 godine. Zadnje na kojima su nastupili bile su one u Montrealu. Dolje mi je lijepo, ugodno i rezultatski uspješno. Sretan sam – počeo je Cico.

Nogomet je evoluirao

Glavna tema ovih dana našoj je sportskoj javnosti, naravno, Luka Modrić, najbolji nogometaš svijeta.

– Luka je ostvario sve svojom upornošću, željom, emocijom i motivacijom. I prije ovih nagrada ostvario je puno toga. Imao je težak put. Činjenica što mu je pripala Zlatna lopta promijenit će standarde i svijest nogometnih shvaćanja. Asistencija i pogodak ono su najvažnije u nogometu. Luka je otvorio mogućnost i pokazao drugim igračima iz drugog plana kako svojom kreativnošću i lucidnošću činiti razliku i odlučivati. Do sada smo napadače tretirali najvažnijima u nogometu.

Prekinuo je desetogodišnju dominaciju Cristiana Ronalda i Lea Messija.

– Messi je i kreirao, dodavao i zabijao. Ronaldo je tražio svoj izlaz kroz pogotke. Kruna igre je pogodak, to kao napadač moram priznati. No do pogotka je važna priprema. Luka je svojim igrama i osobnošću dobio na velikoj važnosti. Vratio se u orbitu nakon ozljede i nositelj je igre Reala i reprezentacije. Sigurno mu je to veliko zadovoljstvo – ističe Kranjčar.

Modrić se zapravo cijelu svoju karijeru susretao sa sumnjama. Od onih u Dinamu s 18 godina, pa u Tottenhamu, čak i madridskom Realu u koji je doveden kao pojačanje.

1/6

– Uvijek se morao dokazivati, a sve su ga te situacije ojačale. Pokazao je mentalnu snagu i inteligenciju po kojoj se razlikuju prosječni od vrhunskih. Ma o njegovoj karijeri bilo bi dobro napraviti film.

Kako komentirate Messijevu i Ronaldovu taštinu zbog koje se nisu pojavili na dodjeli nagrade Modriću?

– Oni će to uvijek opravdati. Ronaldo se trebao pojaviti jer je igrao s Modrićem. Messija donekle mogu i razumjeti.

Kranjčar je Modrića uveo u reprezentaciju. Luka je za nacionalnu vrstu debitirao 2006. godine u Baselu protiv Argentine. Što je Cico u to doba vidio?

– On je već bio potvrđen i afirmiran u Dinamu. Čim sam ga postavio, odmah sam vidio da je spreman za velike stvari. Ozlijedio se Robert Kovač, to je za Luku bila sretna okolnost. Svi su mislili da ću ubaciti nekog obrambenog igrača. Želio sam da se promovira kroz reprezentaciju jer sam smatrao da mu je tu mjesto.

Ipak, niste ga te godine previše koristili na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

– Nisam, no stalno je bio u utakmicama, nisam ga ostavio po strani...

Kako vam izgleda reprezentacija s novom energijom i Zlatkom Dalićem?

– Rezultat potvrđuje da je njegovim imenovanjem napravljena sjajna stvar. Kvalitetnim radom uspio je napraviti sinergiju s igračima, a oni s publikom. To ih je nosilo na Svjetskom prvenstvu. Bili smo dominantni ili ravnopravni s protivnikom. Čak i u finalu, u kojem se Francuzi nisu posebno isticali. Presudile su nijanse, sretne okolnosti i naše pogreške. Nadam se da će Zlatko zadržati tu razinu, čak napraviti i pomake. Sada će doći i smjena igrača, on će brzopotezno morati tražiti rješenja. No imat će vremena. Srećom, tu je Liga nacija koja je pomogla u tome da provjeri određene igrače. Do trećeg mjeseca će spreman dočekati kvalifikacije. Neće nam biti lagane, iako mi znamo podcijeniti. Nogomet je strašno evoluirao i više nema slabih protivnika. Dalić je na SP-u igrače koncentrirao da kroz igru traže put do rezultata. Ova momčad je koncentrirana čak i kada gubimo. Što nije bio slučaj ranije. Reprezentacija pokazuje karakteristike velike momčadi upravo zbog Dalića.

>> Pogledajte što Luka Modrić govorio prije deset godina

Na Ligu nacija Cico gleda pozitivno.

– Bez obzira na to što su određeni igrači umorni i zasićeni, bilo je dobrih igara. Da smo protiv Španjolske iskoristili svoje prilike u prvih 20 minuta, rezultat bi vjerojatno bio drugačiji. No, kad ne zabiješ, primiš. Skupina igrača koja je bila na SP-u nije bila spremna za utakmicu takvog fizičkog intenziteta jer su kasnije krenuli s pripremama. Taj su problem imale sve reprezentacije, ali isto tako su imale i širi izbor igrača. Mi smo morali isprobati neke mlađe igrače, a oni su imali igrače koji nisu bili u glavnim ulogama na SP-u. Naši mlađi igrači su se nametnuli. No treba biti realan i ne očekivati da će mladi ponijeti teret kakav su, primjerice, ponijeli Mandžukić, Ćorluka ili Rakitić. Treba im dati vremena. Očekujem dobar rezultat u kvalifikacijama...

Niko uživa i hakla s dečkima

Okrenuli smo se Dinamovoj renesansi. Cico je dvaput modre uveo u Ligu prvaka.

– Malo je nedostajalo da generacija igrača koje sam ja vodio, pored velikog Ajaxa i Olympiakosa, izbori taj cilj. Odlučivale su nijanse. Poslije je Vahid Halilhodžić također bio u prilici. Sve te generacije očito nisu imale sposobnost da naprave taj “switch” i da preokrenu svoju snagu i spoznaju da vrijede tog dosega. No moram kazati da je Europska liga slabija od Lige prvaka. Ne želim podcijeniti nikoga. Druga je stvar da je Dinamo, neću kazati imao sreću, ali dobio je momčadi s kojima može ravnopravno igrati. Posložilo se puno stvari. Doveo je Nenada Bjelicu koji je napravio dobar posao - kaže Cico i nastavlja:

- Ovoj je momčadi dao karakter. Kvalitetu momčadi očito je podigao trenažnim procesom. Lijepo je to, no sada ćemo vidjeti koliko će to potrajati. Ne smije se zadovoljiti ovim prolaskom. No možda ni sve ove prethodne generacije nije trebalo u tolikoj mjeri opterećivati prolaskom. Uvijek se govorilo: “Evo, sad je šansa, blizu smo...” Sjetimo se Newcastlea. Bili smo jako blizu. To je taj pritisak i prevelika želja koja je u pravilu uteg. Treba se fokusirati da u pravom trenutku budemo u mentalnoj, fizičkoj i nogometnoj formi. Ako se to dogodi, Dinamo može napraviti novi iskorak. Istaknuo je Kranjčar i neke igrače.

– Svakako Hajrović, Oršić, pa mali Olmo koji je ranije pokazivao talent. Očito je sazrio za velike stvari. Dinamo je puno dobio s Moharramijem koji je bio u kadru momčadi na Svjetskom prvenstvu. To je vrlo dobar igrač, hitar, ima moć ponavljanja i odličnu tehniku. Branko Ivanković instalirao ga je u prvu momčad Persepolisa.

Dotaknuli smo se i sina Nike.

– Poznato vam je da je završio karijeru. Koljeno nije izdržalo. Sada uživa, hakla s prijateljima. Završava A-licenciju na Akademiji HNS-a i ima trenerskog afiniteta, no ja ga ni na što neću nagovarati. Nisam ga nagovarao ni na nogomet. Sada je u Kataru komentirao englesku ligu pet dana. Možda mu se i to svidi, vidjet ćemo – zaključio je Cico.

1/12

Komentara 24

PL
@ploto@
08:15 09.12.2018.

Kad si bio izbornik hrvatske reprezentacije, govorio si da je Niko Kranjčar puno bolji igrač od Modrića kad si birao između njih.Modrić je ostao doma,a Niko igrao na SP2006.Istina je da Modrić tada možda nije imao dovoljno prilike pokazati daaa se radi o svjetskoj klasi.Svejedno,mislim da si bio neobjektivan i roditeljski naklonjen prema Niki.Mogao je Luka ići umjesto nekog drugog.Nije to trebala biti dilema Niko ili Luka.Vjerujem da ti je danas jasno da si pogriješio što si ga ostavio doma.

IL
ilijan
09:07 09.12.2018.

Štednji igrači su najvažniji igrači na terenu. Napadači ako nemaju srednjeg dobrog igrača ništa od njih. Luka Modrić je jedan i jedini i takav se više neće roditi. Koji samo pregled igre ima. Sad protiv Španjolaca tri Španjolca ga napadaju on ih u trenu okrene i loptu prebaci 30 metara do Jedvaja i Jedvaj zabija. To može samo Luka. Zato kapa do poda za takav pregled igre. Luka najbolji si! 🇭🇷 🏆

ŠT
ŠTOREKONEPOREKO
09:17 09.12.2018.

Zakaj je on dobil naziv Cico?? Zbog cuge il??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije