Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA SMRTI SENNE

Tužan dan: 'Izdahnuo je i osjetio sam da mu je duša otišla iz tijela'

1. svibnja 1994. poginuo voza? Formule 1 Ayrton Senna
Foto: EXPA/ Eibner/ Alexander Neis
1/5
01.05.2023.
u 13:06

Ayrton Senna poginuo je za vrijeme utrke formule 1 za Veliku nagradu San Marina 1994. godine. Dogodilo se to na stazi u talijanskoj Imoli, gradiću 40 kilometara od Bologne.

Danas je tužna obljetnica u sportskom svijetu, točno na današnji dan napustio nas je veliki Ayrton Senna. Brazilac je poginuo je za vrijeme utrke formule 1 za Veliku nagradu San Marina 1994. godine. Dogodilo se to na stazi u talijanskoj Imoli, gradiću 40 kilometara od Bologne.

U sedmom krugu brazilski vozač izletio je sa staze i udario u betonski zid te poginuo. S kamere koja je išla uživo sa Schumacherova Benettona, vidjelo se da je Sennin bolid dvaput proklizao sa stražnje strane. To je za posljedicu imalo izlijetanje sa staze u zavoju Tamburello i udaranje u gumama nezaštićeni betonski zid.

- Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i zahvaljujući zjenicama uvidio da je pretrpio ozljedu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na tlo. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je i, iako sam potpuni agnostik, osjetio sam da mu je duša otišla iz tijela u tome trenutku, rekao je Sidney Watkins, tadašnji vođa medicinskog tima F1.

- Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i zahvaljujući zjenicama uvidio da je pretrpio ozljedu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na tlo. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je i, iako sam potpuni agnostik, osjetio sam da mu je duša otišla iz tijela u tome trenutku, rekao je Sidney Watkins, tadašnji vođa medicinskog tima F1.

Senna je u karijeri pobijedio 41 put te je bio trostruki svjetski prvak. Sve naslove osvojio je s McLarenom. Mnogi ga smatraju najvećim vozačem u povijesti ovoga sporta.

U jednom velikom intervjuu za njemački Sport Bild Bernie Ecclestone (88), tadašnji prvi čovjek formule 1 koji je punih 40 godina vodio taj sport i učinio ga zapravo najpopularnijim u svijetu automobilizma, prisjetio se tih tužnih dana...

- Liječnik Sid Watkins odmah mi je rekao koliko je Sennino stanje loše. Rekao mi je da Ayrton ima teške ozljede glave. Ayrtonovu sam bratu tada rekao da vjerojatno neće preživjeti. Iako ništa tu nisam mogao, Sennin je brat bio bijesan na mene. Zbog toga mi je nakon svega preporučeno i da ne dolazim na sprovod u Sao Paulo. Unatoč tome otišao sam i ostao u hotelu, sprovod sam gledao na televiziji. Nesreće poput Ayrtonove najveći su mogući šok. Već u to vrijeme nitko nije mogao pretpostaviti da mu se u bolidu tako nešto može dogoditi - rekao je Ecclestone.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bill Carson
Bill Carson
16:40 01.05.2023.

1. Svibnja.... Senna, Domovinski rat, a ponekad i o nepoštivanju radničkih prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije