Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaterpolski izbornik

Ogorčeni izbornik: 'Španjolci imaju čovjeka izvan bazena. Sudac nije bio objektivan i nije mu prvi put'

Zagreb: Hrvatski vaterpolisti razočarani, izgubili u finalu EP od Španjolske
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
17.01.2024.
u 13:14

Jutro nakon poraza je najteže, pri čemu ću citirati kolegu Dalića koji mi je, posjetivši nas nakon utakmice, kazao: "Zbog jutra nakon poraza mrzim biti trener"

I na odjavnoj presici vaterpolske reprezentacije, jutro nakon izgubljenog finala Prvenstva Europe protiv Španjolske (10:11), hrvatski izbornik Ivica Tucak bio je neutješan.

– Ovo nikad neću zaboraviti. Jutro nakon ovakva poraza je najteže i stoga ću citirati kolegu i prijatelja Zlatka Dalića koji je bio s nama na večeri, jer je došao pozdraviti mene i igrače. A on je rekao: "Zbog jutra nakon poraza mrzim biti trener". S time sam vam sve rekao.

GALERIJA Španjolska u finalu Europskog prvenstva svladala Hrvatsku i osvojila svoj prvi naslov prvaka

Zagreb: Hrvatski vaterpolisti razočarani, izgubili u finalu EP od Španjolske
1/6

Kao nekomu tko se i nauživao pobjeda i medalja, koliko će iskusnom treneru trebati da se od ovoga oporavi.

– Sinoć mi je trebao Normabel od 10 miligrama, danas će biti pet miligrama, ali bez toga neću moći. Kada ste trener, vaša je odgovornost najveća. Preispituješ se za puno stvari, vrtiš puno toga u glavi.

A na pitanje zašto smo izgubili finale, Tucak je otpovrgnuo:

– Izgubili smo ga od suparnika kojem treba skinuti kapu, od najbolje reprezentacije na svijetu. Španjolska je od 2018. na svim velikim natjecanjima igrala polufinala a na nekima i finala. Uvijek su bili među četiri i stoga čestitam treneru Davidu Martinu i njegovim momcima. Za dobiti Španjolsku moraš biti na 115 posto i u sve 32 minute maksimalno koncentriran. Mi nismo imali dovoljno snage ali ni sportske sreće, a imali smo jednog čovjeka protiv kojeg nismo mogli igrati. To odgovorno tvrdim.

Je li to bio netko u bazenu ili izvan njega?

– Sve ste me razumjeli, jedan od njih dvojice. Osim što imaju strašnu reprezentaciju, Španjolci imaju i snagu izvan bazena u čovjeku koji delegira suce. Španjolcima u bazenu čestitam još jednom, ali jedan od dvojice pored bazena nije bio objektivan. Kada vi ne date igraču prekršaj koji se ispred vas šest-sedam sekundi "bori za život", mislim na Fatovića koji se tada diže i zabija pogodak, tada meni postaje sve jasno. Tom čovjeku to nije prvi put.

VEZANI ČLANCI:

Premda ga nije imenovao jer to ne bi bilo odveć mudro, jasno je da je Tucak mislio na grčkog suca Stavridisa.

– Istina je da mi u posljednjoj četvrtini nismo postigli pogodak no jeste li svjesni da su nama u tih osam minuta svirana tri kontrafaula, da smo jedino isključenje dobili na samom kraju utakmice. Jeste li svjesni da je Španjolska, kada je i ona ostala bezidejna, dobila isključenje na najobičnijem prekršaju Harkova. A Granadosu, za onu majstoriju na kraju, skidam kapu. Puknuti šraubu nakon 12 sekundi njihova napada, 48 sekundi do kraja, treba mu reći: "Svaka čast!" Takav pogodak nisam vidio još od 1984. kada ga je u finalu Olimpijskih igara zabio Milivoj Bebić.

Tijekom njegova izlaganja stekli smo dojam da Tucka više muči neizborena olimpijska viza nego zlato što je, ovom prigodom, išlo u paketu.

– Mnogi kažu da naše srebro ima zlatni sjaj, no mi nismo uzeli olimpijsku vizu i za tim najviše žalimo. Potrošili smo se i fizički i emocionalno, a već za tri tjedna čekaju nas još teže obveze. Glavna je izboriti olimpijsku vizu. To je sada moja životna misija.

VEZANI ČLANCI:

Da je Hrvatska izborila tu vizu već u Zagrebu, sastav hrvatske reprezentacije bio bi posve drukčiji no što će sada biti.

– Razmišljao sam o tome da tamo idemo bez šest-sedam igrača, no sada će morati ići svi koji su zdravi. Nažalost, naš rezervni vratar Toni Popadić već u petak ide na neodgodivu operaciju lakta, a danas ćemo vidjeti što će biti s Lukom Bukićem koji također treba ići na operativni zahvat. Zbog svega toga moram obaviti razgovor s jednim igračem koji sada nije bio u sastavu, s kojim imam neki načelni dogovor.

Je li to Maro Joković?

– Da, to je Maro Joković. On treba ovoj reprezentaciji. Doha je ključ svega. Mi moramo ići u Pariz. Imam iskustvo Rotterdama (op.p. prolaz na OI u Tokije nakon peteraca protiv Rusa) koji mi je vjerojatno donio ovaj stent kojeg imam, možda i još jedan, uništio mi je zdravlje i oduzeo godine života. Ne želim ni pomisliti na još jedan Rotterdam. Mi moramo biti na Olimpijskim igrama jer smo jedna od najvećih vaterpolskih nacija na svijetu i točka. Ne otići u Pariz bio bi debakl.

VIDEO Hrvatska pred prepunim tribinama ide po novo 'domaće' zlato: Vaterpolisti se bore s opasnom Španjolskom

Komentara 12

GO
goodbadugly
14:43 17.01.2024.

Izborniče, nije do sudaca. Utakmica je izgubljena zbog samih igrača u zadnjih 5 minuta, koliko krivih lopti, koliko izgubljenih lopti, promašaja na gol, a vodili 3 gola razlike. Budimo objektivni.

Avatar barba_barba
barba_barba
14:44 17.01.2024.

Joj ča ovo mrzin

YO
yopi
14:47 17.01.2024.

Biti sportas ne znaci samo biti dobar na terenu, biti sportas znaci da znas dostojno izgubit. Zato u zadnjih 10+ godina ne pratim vise ni rukomet ni vaterpolo. Umjesto da se poboljsamo, mi smo vec nasli izgovor za poraz, i tako svaki put. Nema napretka bez poraza, a mi ne gubimo, nas suci uvijek "pokradu"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije