Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja Dinama i Kineza

Tomislav Svetina otkrio hoće li Kinezi privatizirati Dinamo pa poručio: 'Oni su gladni'

02.11.2017.
u 17:41

Plan šefa države i Nogometnog saveza: Kina bi do 2020. trebala imati čak 70 tisuća nogometnih igrališta!

Kako je uopće došlo do povezivanja Dinama i Chengdu Sports Industryja, pitamo direktora Tomislava Svetinu.

– Prvi kontakti s Kinezima pojavili su se prije nekoliko mjeseci. Oni su pokazali interes za suradnju, razmijenili smo mailove i uskoro dobili poziv da dođemo u Chengdu. Dakle, u ovom trenutku radi se o suradnji u tri aspekta: otvaranje nogometnih kampova u Kini, sudjelovanje Dinamove škole na turnirima mlađih uzrasta u Kini te dolazak kineskih nogometaša mlađih uzrasta na turnire u Hrvatsku – istaknuo je Svetina koji se jučer, prepun dojmova, vratio u Zagreb nakon četiri dana boravka u 14-milijunskom Chengduu.

1/22

Prvi je ovo konkretan poslovni sporazum Kineza i nekoga hrvatskog nogometnog kluba na ovoj razini, no on još uvijek ne otvara mogućnost ulaganja Kineza u sportsku infrastrukturu u Hrvatskoj ni u privatizaciju Dinama.

Znaju samo nogometaše

– Ne, oni takvoga interesa nemaju. Njihov je strateški zadatak razvoj mladih nogometaša, a naš je cilj izlazak na kinesko tržište. U Chengduu su gladni nogometnoga znanja, jako su dobro upoznati s dostignućima naše nogometne škole i jedino po čemu su znali našu zemlju su – nogometaši, naša reprezentacija i Dinamo. Kako će to Dinamo iskoristiti? Dinamo će u Kinu izvoziti svoje znanje, a svako znanje košta – dodao je Svetina najavivši da će kineska delegacija do kraja godine posjetiti Dinamo i tada utvrditi konkretne modalitete suradnje.

Chengdu, glavni grad pokrajine Sechuan u zapadnoj Kini, nema ni prvoligaša ni drugoligaša, ali je nekada bio važna točka na kineskoj nogometnoj karti. Još 2001. godine u tadašnjem prvoligašu igrao je bivši igrač Osijeka i Zagreba Miroslav Bičanić.

– Vodio nas je Englez Bob Houghton, a pomoćni trener bio je naš Marijan Bjelanović. Ostvarili smo najveći uspjeh u povijesti kluba, treće mjesto – prisjetio se Bičanić, tada velika zvijezda kluba koji se zvao Sichuan Shangwutong.

U to vrijeme imao je takve ovlasti u klubu da je umjesto prvoga trenera mogao odlučiti gdje će se momčad pripremati pa je Sichuan proveo dva tjedna na pripremama u Rovinju i Genovi, a na Bičanićevu preporuku klub je bio angažirao i njegova prijatelja Dragana Vukoju. U Bičanićevoj kineskoj eri suigrač mu je bio vratar Gao Jianbin, danas ugledni biznismen koji je uime CSIC-a potpisao ugovor s Dinamom.

– Suradnja Dinama i Kineza izvrstan je poslovni potez obje strane. Pokrajina Sechuan ima 70 milijuna stanovnika, površinu gotovo kao cijela Francuska. Dakle, Kinezi imaju ogromnu bazu, imaju talentiranu djecu i vrhunsku sportsku infrastrukturu, ali nemaju dovoljno kvalitetne trenere. I zato je znanje koje će dobiti od Dinamovih stručnjaka neprocjenjivo – naglašava Bičanić i odmah upozorava:

– Nadam se da Kinezi neće napraviti pogrešku koju su činili ranije, a to je da su olako, nakon kraće suradnje, odbacivali inozemne stručnjake uvjereni kako su njihovi treneri dovoljno naučili i da sve znaju. Tako rade posljednjih petnaestak godina i zato u njihovu nogometu nema napretka. Žele li da suradnja s Dinamom donese konkretne sportske rezultate, od nje će imati koristi samo ako bude dugoročna i, nadam se, potraje barem desetljeće. Dinamu bi se pak uspjesi njihovih stručnjaka mogli vratiti kroz kineska ulaganja.

Dinamov iskorak na Daleki istok može se staviti i u politički kontekst. Naime, kineski predsjednik, 64-godišnji Xi Jinping, stao je iza ambicioznog strateškog plana tamošnjeg nogometnog saveza koji uključuje otvaranje čak 50 tisuća nogometnih škola do 2025. godine. Kina bi tako već do kraja 2020. trebala imati više od 70.000 nogometnih igrališta, a oko 50 milijuna Kineza, uključujući 30 milijuna učenika i studenata, već tada bi se redovito trebalo baviti nogometom.

Predsjednica otvorila vrata

Tog konteksta dotakli su se prije dvije godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Xi i Jinping, za državnog posjeta predsjednice Kini.

– Tada smo obećali da ćemo učiniti sve da pokažemo “know how” s naše strane te je Xi Jinping na to pozitivno odgovorio. Stoga ovo što se događa danas (ugovor Dinama i Kineza, nap.a.) ima mnogo širi okvir od samog sporta, odnosno ima dimenziju međuljudskih razmjena pri čemu obje strane nose veliku odgovornost. Prvenstveno zbog mladih ljudi koji će trenirati u ovim nogometnim školama te zbog odnosa između dviju zemalja – istaknuo je naš veleposlanik u Kini, Zagrepčanin Nebojša Koharović.

Kineska nogometna reprezentacija pod vodstvom slavnoga Talijana Lippija katastrofalno je odradila kvalifikacije za SP u Rusiji zauzevši tek peto, pretposljednje mjesto u završnoj skupini, iza Irana, Južne Koreje, Sirije i Uzbekistana.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije