Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD NJIH SE PUNO OČEKUJE

Tko su zvijezde ovogodišnjih OI? Đoković lovi prvo zlato, japanska zvijezda golfer

Zadar: Novak Đoković protiv Peđe Krstina na na Adria Tour teniskom turniru
Dino Stanin/PIXSELL
22.07.2021.
u 16:14

Japanci su svoju veliku zvijezdu imali u gimnastičaru Sawau Katou koji ima osam zlatnih medalja. Na ovim Igrama njihove zvijezde bit će 18-godišnji stolnotenisač Harimoto, te 29.godišnji golfer Matsuyama, čovjek sa šest pobjeda na PGA Tourovima.

Svake Igre imale su svoje junake, heroje, zvijezde. Primjerice, na Igrama u Berlinu 1936. godine to je bio američki atletičar Jesse Owens koji je osvojio četiri zlata. Američki plivač Mark Spitz osvojio je sedam zlatnih medalja na igrama u Münchenu 1972. godine, a četiri godine poslije u Montrealu rumunjska gimnastičarka Nadia Comaneci osvaja pet medalja od čega tri zlatne. Atletičar s Jamajke Usain Bolt sve je zasjenio u Pekingu 2008. godine kada je osvojio zlatne medalje na 100 i 200 metara, i to postignuvši svjetske rekorde. Četiri godine poslije obranio je zlata na 100 i 200 metara, ali je dodao još jedno, kao član štafete 4x100 metara.

Fraser odmah do Joyner

Tko će u Tokiju 2021. godine biti novi Bolt, Spitz ili Comaneci? Kandidata je puno. Jasno, i Hrvatska ima svoje adute koje bi mogli postati zvijezde Igara. primjerice Sandra Perković osvoji li treći put zaredom zlato u bacanju diska. Ili teniski par Mektić i Pavić koji u Tokio dolaze kao pobjednici Wimbledona. Tu si i braća Sinković...

Od inozemnih sportaša sigurno će jedna od velikih zvijezda biti srpski tenisač Novak Đoković. Nole je osvojio sve što se u tenisu moglo osvojiti, osim zlatne olimpijske medalje. Najbliže tome bio je u Pekingu 2008. kada je osvojio broncu. Trenutni broj jedan ove sezone već je osvojio tri Grand Slama – Australian Open, Roland Garros i Wimbledon.

Velika zvijezda atletskih natjecanja svakako će biti švedski skakač s motkom Armand Duplantis. U studenom će napuniti tek 21. godinu, a već je vlasnik svjetskog rekorda u dvorani – 6,18 metara i na otvorenom – 6,15. Nadmašio je prošle godine na olimpijskom stadionu u Rimu Sergeja Bubku za jedan centimetar. Kada je riječ o ženskoj atletici, prva zvijezda je Shelly-Ann Fraser-Pryce, sprinterica iz Jamajke. Ima već šest medalja s Igara, od čega dvije zlatne na 100 metara (2008. i 2012.). Sada želi i treću, nakon što je u Riju 2016. bila tek brončana. Ima drugi rezultat svih vremena na 100 metara – 10,63, a svjetski rekord Florence Griffith-Joyner iz 1988. godine, 10,49, čini se nekako nedostižan. Ne samo za Fraser-Pryce, već i za bilo koga drugog.

Japanska zvijezda – golfer

Plivanje je uvijek imalo svoje zvijezde na Igrama pa ni Tokio nije izuzetak. A svu slavu u Japanu mogao bi odnijeti američki plivač Caeleb Dressel. Prije pet godina u Riju osvojio je dvije zlatne medalje, obje kao član štafete 4x100 slobodno i 4x100 mješovito. U međuvremenu je na svjetskim prvenstvima, na malim i velikim bazenima, osvojio nestvarne 24 medalje, od čega 19 zlatnih. Teško će nadmašiti Phelpsa koji je na Igrama osvojio 23 zlatne medalje, i to od 2004. do 2016. godine. U Dresselovim godinama (24), Phelps je već imao 15 zlatnih medalja.

Amerikanka Simone Biles bit će nesumnjivo najveća zvijezda gimnastičkih natjecanja. U Riju je 2016. osvojila četiri od mogućih šest zlata. U finalu vježbe na gredi bila je brončana, a bez medalje je ostala samo u vježbi na dvovisinskim ručama. Za sada je gimnastičarka s najviše osvojenih zlata Larisa Latinjina koja ih je na Igrama 1956., 1960. i 1964. osvojila devet.

Japanci su svoju veliku zvijezdu imali u gimnastičaru Sawau Katou koji ima osam zlatnih medalja. Na ovim Igrama njihove zvijezde bit će 18-godišnji stolnotenisač Harimoto, te 29.godišnji golfer Matsuyama, čovjek sa šest pobjeda na PGA Tourovima.

>> Tin Srbić javio se iz Tokija, pogledajte

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije