Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA EURO

Tko su protivnici Hrvatske u Emiratima? Ove ekipe vatreni još uvijek nisu pobijedili

Susret Latvije i Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo
Ansis Ventins/PIXSELL
08.01.2024.
u 14:15

Od naših protivnika na Winsunited Cupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na Fifinoj ljestvici najbolje je rangirana reprezentacija Tunisa (28.), slijedi je Egipat (33.), a najslabije je rangiran Novi Zeland (104.)

Hrvatski nogometni savez danas je objavio vijest o prvim pripremnim utakmicama hrvatske reprezentacije uoči Europskog prvenstva u Njemačkoj. Prije onih generalnih proba koje će vatreni u lipnju imati protiv Sjeverne Makedonije i Portugala, potvrđeno je da će Hrvatska u ožujku igrati na Winsunited Cupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Turnir će se održati od 22. do 26. ožujka, a uz Hrvatsku, na turniru će sudjelovati i reprezentacije Egipta, Tunisa i Novog Zelanda. Koncept turnira bit će po sustavu nokaut-faze. Polufinalne utakmice na rasporedu su 22. ožujka, poražene momčadi iz polufinala sastat će se za treće mjesto 25. ožujka, a dan kasnije bit će odigrana finalna utakmica. 

GALERIJA Vatreni putuju na turnir u Emirate 

Susret Latvije i Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo
1/7

Iz HNS-a u službenom priopćenju poručili su da je riječ o dvije ponajbolje afričke reprezentacije te najboljoj reprezentaciji Oceanije, što je točno, no valjalo bi nešto detaljnije secirati potencijalne protivnike Hrvatske u važnim pripremnim utakmicama gdje će se utvrđivati popis reprezentativaca za Europsko prvenstvo i gdje će izbornik Zlatko Dalić testirati snage.

Prva stvar koja je zanimljiva jest da Hrvatska protiv ovih reprezentacija još uvijek nije upisala pobjedu. Protiv Egipta igrali smo jednom, 1999. godine u prijateljskom susretu na Korea Cupu, kad je prijateljski susret završio rezultatom 2:2. Za Hrvatsku su pod izbornikom Ćirom Blaževićem u tom dvoboju strijelci bili Igor Cvitanović i Davor Vugrinec, dok je za Egipat dvostruki strijelac bio Hossam Hassan. 

Protiv Tunisa također smo igrali samo jednom, a taj susret nam je u nešto svježijem sjećanju. Prije četiri i pol godine, u lipnju 2019. godine, Tunižane smo ugostili u prijateljskom ogledu u kišnom Varaždinu, a gosti iz Sjeverne Afrike slavili su s 2:1 golovima Badrija i Slitija. Za Hrvatsku je u tom dvoboju poentirao Bruno Petković. Protiv reprezentacije Novog Zelanda još nismo igrali. 

Tako hrvatska reprezentacija ima priliku dodati neke nove reprezentacije na veliki popis ovih koje smo pobijedili. A o kakvim se reprezentacijama radi u ovom trenutku? Gledajući Fifinu rang-ljestvicu reprezentacija, najjači suparnik je Tunis kao 28. reprezentacija svijeta, Egipat je na 33. mjestu, dok je Novi Zeland izvan društva najboljih sto, točnije na 104. mjestu.

VEZANI ČLANCI:

Tunis i Egipat za otprilike tjedan dana počinju sa svojim nastupom na Afričkom kupu nacija. Tunižani su u skupini s Južnoafričkom Republikom, Malijem i Namibijom, dok će Egipat igrati protiv Gane, Mozambika i Zelenortskih Otoka. Osim što su se i jedna i druga reprezentacija uspješno kvalificirale na Kup nacija, počele su i s nastupima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, i to uspješno. Egipat je u dosadašnja dva ogleda kvalifikacijske skupine za SP svladao Džibuti 6:0 te Sierru Leone 2:0, dok su Tunižani slavili protiv Svetog Tome i Principa s 4:0 i Malavija s 1:0. 

Ukupno gledano Egipat je u 2023. godini odigrao deset utakmica, upisavši osam pobjeda, jedan remi i jedan poraz, a taj poraz im je došao u prijateljskoj utakmici, upravo protiv reprezentacije Tunisa (1:3). S druge strane, Tunis je, unatoč pobjedi protiv Egipta, imao nešto negativniji omjer, sa šest pobjeda, jednim remijem i tri poraza iz deset susreta. Izgubili su protiv Južne Koreje i Japana u prijateljskim dvobojima te protiv Ekvatorijalne Gvineje u kvalifikacijama za Kup nacija. 

Reprezentacija Novog Zelanda, za razliku od Egipta i Tunisa, u 2023. godini igrala je samo prijateljske utakmice, a upisali su samo jednu pobjedu, protiv Kine još tamo u ožujku. Osim toga remizirali su protiv Konga, Irske i Kine u još jednom dvoboju, a upisali poraze protiv Švedske, Grčke i Australije. 

Iako je Tunis od ovih suparnika s turnira najbolje rangirana momčad na Fifinoj ljestvici, Egipat ima daleko najveću snagu na papiru. Prema Transfermarktu, Egipćani vrijede 135 milijuna eura, od čega 65 milijuna otpada na kapetana i uvjerljivo najveću zvijezdu momčadi Mohameda Salaha, koji je u Liverpoolu završio 2023. te započeo 2024. godinu u fantastičnoj formi. No Egipat nije samo Mo Salah, u momčadi postoji još nekoliko respektabilnih imena poput Arsenalova veznjaka Mohameda Elnenyja, napadača Eintrachta i Nantesa Omara MarmoushaMostafe Mohameda, ali i ofenzivca Trabzonspora Mahmouda Trezegueta koji je u fantastičnoj formi u reprezentativnom dresu. 

VEZANI ČLANCI:

Zanimljivo je da spomenuti Salah sa 65 milijuna vrijednosti na papiru ima veću vrijednost od cijelog kadra Tunisa koji je na 63,2 milijuna eura. Najveća zvijezda trenutačnog kadra Tunisa je nogometaš koji, zanimljivo, trenutačno igra pod hrvatskim strategom Nenadom Bjelicom, robusni veznjak Aissa Laidouni iz Union Berlina (vrijednost na tržištu od 10 milijuna eura). Najvišu vrijednost ima veznjak Eintrachta Ellyes Skhiri (13 mil. €), a vrijedi istaknuti i stopera Lorienta Montasara Talbija te iskusnog krilnog napadača Youssefa Msaknija, 33-godišnjeg člana katarskog Al-Arabija koji je trenutačno u najboljoj formi od svih igrača kad je riječ o igrama za reprezentaciju. 

Novi Zeland na tržištu kotira znatno niže, s vrijednosti kadra od tek 17,9 milijuna eura, a njihovu najveću zvijezdu iznimno je lako odabrati i prepoznati. To je 32-godišnji visoki centarfor premijerligaša Nottingham Foresta Chris Wood koji je baš nedavno zablistao ligaškim hat-trickom protiv bivšeg kluba Newcastlea. Osim njega, nešto poznatija imena nogometnim pratiteljima su lijevi bek Empolija Liberato Cacace te mladi veznjak Crvene zvezde Marko Stamenić. 

VEZANI ČLANCI:

Naravno, Hrvatska je kao desetoplasirana momčad na Fifinoj ljestvici te s vrijednosti od 298 milijuna eura uvjerljivi favorit na turniru u Emiratima. Osim kvalitetne prilike za selekciju reprezentativaca uoči Europskog prvenstva u Njemačkoj, bilo bi lijepo popisu od 68 reprezentacija nad kojima vatreni imaju pobjede dodati još neka nova imena i zaokružiti tu brojku na 70.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije