Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktualno pitanje

Tko je najbolji tenisač svijeta? GOAT kaže: Roger Federer

Novak Đoković i Roger Federer
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
16.07.2019.
u 17:49

U tim trenucima ne smijete gubiti vjeru u sebe, morate ostati fokusirani – napomenuo je peterostruki wimbledonski pobjednik

O kakvom se dvoboju radilo, najbolje se vidi po podatku da je to bio prvi wimbledonski finale u posljednju 71 godinu u kojem je pobjednik spasio meč-loptu.

A Novak Đoković ih je protiv Rogera Federera spasio čak dvije. Dogodilo se to u petom setu pri Švicarčevu vodstvu od 8:7 i 40:15. Sve je tada bilo na strani Federera.

Novak Đoković i Roger Federer
1/8

I servis i publika (koja je pljeskala na Novakovim dvostrukim pogreškama, što inače nije pristojno), učinilo se čak i oko sokolovo. Novak je u jednom trenutku nešto čak i opsovao... Iako je u cijelom meču bio kamena lica i gotovo bez emocija.

Krenulo kad je izbacio gluten

– Ono što sam obećao sebi bilo je to da ću ostati smiren na terenu, jer sam znao kakvo će ozračje biti. Naravno, Roger je igrao dobro, ali ja sam u glavi imao razrađene sve scenarije, sve sam vizualizirao – objasnio je Novak nakon meča dodavši:

– To je bio mentalno najzahtjevniji meč koji sam ikad odigrao. Fizički najzahtjevniji meč imao sam s Nadalom u Australiji, kada smo igrali gotovo šest sati.

Đoković kaže da se u tim trenucima, kad je morao spašavati meč-lopte, prisjetio finala US Opena 2011. kada je također protiv Federera također spasio dvije meč-lopte u trenucima kada je Roger također servirao za meč.

– U tim trenucima ne smijete gubiti vjeru u sebe, morate ostati fokusirani – napomenuo je peterostruki wimbledonski pobjednik.

Đoković se londonskim trijumfom još za korak približio Federeru po broju osvojenih Grand Slam naslova. Švicarac ih ima 20, Srbin 16. Između njih dvojice je Rafael Nadal s 18.

Vrh je sve zgusnutiji, a pitanje tko je najbolji tenisač svih vremena aktualnije je nego ikad. Ili, ako se takav status zasad već priznaje Federeru, potpitanje je može li ga netko od preostale dvojice stići i prestići?

A kako je Đokoviću ovo četvrti naslov s posljednjih pet Grand Slam turnira (samo je Roland Garros pripao Rafi), mnogi upravo njega vide kao nekoga tko može stići i prestići Federera.

Zapravo, ako se pogleda samo posljednje desetljeće, onda dominacija Novaka Đokovića nije upitna. Nakon što je zbog alergije na gluten promijenio način prehrane, Beograđanin kao da se preporodio.

Sa Srbijom je 2010. osvojio Davisov kup, a potom započeo neviđeni pohod na najveće svjetske turnire – Masterse i Grand Slamove. Otad je on osvojio 14 Grand Slam naslova, Nadal devet, a Federer četiri.

Dakle, najbolji desetljeća i najbolji današnjice, to svakako. No, za naslov najboljega svih vremena Novak, po nama, još uvijek nema sve argumente.

Pa tako Švicarac, osim po broju osvojenih Grand Slam naslova, prednjači i po broju osvojenih (svih) turnira gdje je njegova prednost prilično uvjerljiva, 102-75.

No, mnogi drugi, posebno navijači Novaka Đokovića, smatraju da je on bolji od Federera već i sada. Zato što je, kažu, uspješniji u međusobnim dvobojima (26-22), ima više Masters 1000 naslova (33-28), zaradio je više u karijeri (134-126 milijuna USD), ima pozitivan skor sa svim najboljim tenisačima današnjice...

Spominju i tvrdnju koju nije lako dokazati ili provjeriti: to da je Novak osvajao turnire u jačoj konkurenciji nego Roger.

Novaku nedostaje još pet

Veličina najvećih nikad se neće moći izmjeriti matematički precizno. Najdalje je u tome otišao poredak za tzv. GOAT (Greatest Of All Time), vječita lista tenisača koja u obzir uzima sve naslove, plasman na ATP listi i mnoge druge kriterije među kojima je i tzv. Elo rejting koji mjeri težinu rivala s kojima se pojedini tenisač susretao. U tom detalju Đoković uistinu bolje stoji od Federera (2629-2550), ali ukupno je Švicarac i dalje najbolji.

Novak je šest godina mlađi od Rogera i, ako ga želi prestići, morao bi sljedećih godina osvojiti još pet Grand Slam naslova, pod uvjetom da Federer više ne osvoji nijedan, a da Nadal, koji je godinu dana stariji od Đokovića, ne osvoji više od dva. To se sad ne čini nemogućim, ističe to i bivši australski tenisač Patrick Cash.

– U ovoj situaciji, kad ima 16 Grand Slam naslova, to je lako moguće. Da je Novak izgubio finale u Wimbledonu, ne vjerujem da bi imao izglede za to, šest naslova zaostatka bilo bi ipak previše – kaže osvajač Wimbledona iz 1987.

Top deset prema GOAT listi:
1. Roger Federer (Švicarska) 926
2. Novak Đoković (Srbija) 796
3. Rafael Nadal (Španjolska) 766
4. Ivan Lendl (Češka) 619
5. Jimmy Connors (SAD) 605
6. Pete Sampras (SAD) 521
7. John McEnroe (Klub) 519
8. Björn Borg (Švedska) 494
9. Andre Agassi (SAD) 418
10. Boris Becker (Njemačka) 371
28. Goran Ivanišević 123, 53. Marin Čilić 68, 85. Ivan Ljubičić 38, 121. Željko Franulović 24, 132. Ivo Karlović 22, 173. Nikola Pilić 14, 189. Mario Ančić 11, 232. Borna Ćorić 8...

>>> Pogledajte veliko finale turnira 'Gem Set Hrvatska' na Šalati

Komentara 6

ZO
zokimo
19:13 16.07.2019.

Svaka čast Novaku ali stil igre i sama elegancija pokreta je daleko na strani Federera

ČE
četverac
21:13 16.07.2019.

Nadal će prešišati i jednoga i drugoga. Osvaja još dva Roland Garrosa i jedan US Open, to je 21. Federer ostaje na 20, a Đoković će osvojiti još dva i imat će 18.

PR
propalismoFranjoskroz
21:32 16.07.2019.

Tek za par godina će će vidjeti veličina Federera.Kad farmaceutski manekeni budu razotkriveni.Nadal je već gotov, kosa mu opada, hoda kao robot.Dokovicu se vise vidi na psihi nego fizički.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije