Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna sudbina

Thorpe: Alkoholom rješavam užasne misli i depresiju

Ian Thorpe
Press Association/PIXSELL
31.01.2014.
u 21:45

– Odlazak na liječenje u neku specijaliziranu kliniku bio bi dobar korak za Iana. Nažalost, nije se prilagodio životu nakon sportske karijere

Ian Thorpe (31) u karijeri je osvojio pet zlatnih olimpijskih medalja te 13 zlata na svjetskim prvenstvima. Bio je dvaput osoba godina u Australiji te je proglašen najboljim australskim plivačem svih vremena. Imao je milijunske sponzorske ugovore s Adidasom i Armanijem, a početkom stoljeća bio je najbolji svjetski plivač. Danas je taj isti Ian Thorpe depresivni pijanac. Prekjučer je primljen u bolnicu jer je pijan pao i ozlijedio rame.

Neuspješan povratak

– Ian ima ozbiljnih problema, često tulumari i pretjeruje u alkoholu – kažu Thorpeovi prijatelji.

Uz alkohol ga muči i teška depresija. O tome je progovorio u autobiografiji.

– Muči me depresija, a alkoholom rješavam užasne misli u svojoj glavi. Zapravo, depresija je već dulje dio mog života, javljala se i za vrijeme mojih najvećih sportskih uspjeha – rekao je Australac.

Navodno je baš depresija bila uzrok što se već sa 24 godine oprostio od plivanja. Plivanju se vratio uoči Olimpijskih igara 2012. u Londonu, no bio je daleko ispod svog prijašnjeg nivoa.

Thorpeova bliska prijateljica, osvajačica četiri olimpijska zlata Libby Trickett, jučer je izjavila:

– Odlazak na liječenje u neku specijaliziranu kliniku bio bi dobar korak za Iana. Nažalost, nije se prilagodio životu nakon sportske karijere. Kada je izašao iz bazena, izgubio se – rekla je Trickett.

Zanimljivo, Thorpe je zamalo skončao 11. rujna 2001. godine. Na taj crni dan trebao je ujutro biti na sastanku u Armanijevu uredu u World trade centru, no zaboravio je kameru pa se vratio u hotel. Malo nakon toga dogodio se teroristički napad na Blizance. Tada je izbjegao smrt za dlaku, bilo bi šteta da ga sada slomi depresija.

No Thorpe nije izuzetak, mnogo je vrhunskih sportaša koji su imali problema s depresijom i alkoholom.

Kao Gascoigne i Enke

– Možda je najpoznatiji primjer Paul Gascoigne koji je zbog alkohola i depresije već nekoliko godina na rubu života i smrti. A bivši vratar Hannovera i njemačke nogometne reprezentacije Robert Enke u jesen 2011. počinio je samoubojstvo jer se nije mogao nositi s depresijom. Slične probleme imao je još jedan njemački reprezentativac, bivši igrač Bayerna Sebastian Deisler. Bio je označen kao velika budućnost Bayerna i elfa, no karijeru je prekinuo sa 27 godina.

– Nisam se mogao nositi s zahtjevima modernog nogometa, sve to bilo mi je prestresno, pogotovo nakon problema s ozljedama – napisao je u knjizi Deisler.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije