Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutkinja Tanja Račić:

Preživjela sam nasilje, mobing, prijetnje i uvrede, ali još uvijek sam tu

21.09.2017.
u 12:20

Račić se dotaknula problema u ženskom nogometu u BiH, kao i u sudačkoj organizaciji

Sutkinja Tanja Račić iz Banje Luke nedavno je postala FIFA-ina sutkinja, a od 22. do 30. ožujka sudit će na turniru u francuskom Marseilleu elitnu skupinu kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo U17 za žene. Suđenjem se Tanja bavi već osam godina, a na sedmodnevnom seminaru za nove FIFA-ine suce u Malagi je položila sve testove i ispunila postavljene zadatke.

Javnost u Bosni i Hercegovini ovih dana mogla je vidjeti da je sutkinja Račić uputila pismo Nogometnom savezu BiH u kojem se dotaknula problema s kojim se susreće ženski nogomet u BiH, kao i kompletna sudačka organizacija.

Neslaganje i neregularnosti

U svome pismu Račić ističe kako želi prenijeti dio svog nezadovoljstva, neslaganja, doživljenih sramnih situacija. Račić svoje pismo počinje primjedbom o ponovnom testiranju engleskog jezika, gdje napominje kako je, zajedno s pojedinim kolegama kandidatima za FIFA-inu listu, prošle godine u Sarajevu u školi za strane jezike “Syllabus” uspješno svladala te položila engleski jezik.

– Ako uzmemo u obzir da FIFA/UEFA ne nalažu i ne zahtijevaju određenu razinu nego poznavanje i sporazumijevanje na engleskom jeziku, to znači da ste vi bez zadrške odbili naše diplome iz drugih škola stranih jezika te nametnuli polaganje u Sarajevu i u spomenutoj školi. U Banjoj Luci postoje četiri škole za strane jezike koje vrše testiranja i izdaju certifikate, kao i spomenuta škola u Sarajevu. Ali, bez obzira na to, ja sam prošle godine, kao i uvijek, ispoštovala vašu odluku – između ostalog ističe Račić, dodavši kako je u siječnju ove godine u Malagi na tečaju za FIFA-ine suce opravdala ukazano povjerenje i uspješno svladala i testiranje iz engleskoj jezika pred Komisijom UEFA-e.

– Žensko suđenje godinama tapka u mjestu, dalje navodi Račić, ljubomora i zavist su sve veće, ali i dalje to ne razumijem jer mi sudimo za mizeran novac. Nemamo stalna primanja od Saveza BiH, ni fiksne takse kao muški kolege Premijer lige BiH. Mi nemamo predsjednika, potpredsjednike, generalnog tajnika... Ali, na sreću, imamo FIFA-u i imamo UEFA-u koje ulažu golema sredstva, kako u razvoj ženskog nogometa tako i u sudački segment. Vrijeme je da doznamo kamo ide ogroman novac koji pripada Premijer ženskoj ligi! Kada kažem “ogroman novac” prenosim riječi mnogih članova Saveza koje mi slušamo – naglašava sutkinja Račić.

– Kada se osvrnem na protekli seminar ženske Lige, shvatim da sam umjesto kolegijalnosti, razmjene iskustava i stjecanja novih znanja, doživjela sramotu, poniženja, uvrede i omalovažavanja od pojedinih članova Odbora. Sve kolegice i članovi Odbora koji su prisustvovali seminaru svjedoci su onoga što se dogodilo, a da ne biste imali pogrešnu sliku o čovjeku koji je za to zaslužan i kako bih spriječila da o gospodinu Ibrahimu Hasanbegoviću pomislite loše, vjerujte mi – iza svih tih loših namjera, iznošenja neistina, prenošenja i unošenja mržnje unutar ovog sektora, stoji direktor Sektora za sport, gospodin Elmir Pilav.

Osobno sam se uvjerila da gospodin Hasanbegović ne stoji iza riječi koje je iznio na seminaru te da nije dio negativnih pojava unutar Saveza. Naprotiv, sigurna sam u to da je gospodin Hasanbegović dio pozitivnih pojava i inicijativa unutar Saveza. Spomenuti direktor Pilav nikada nije imao hrabrosti zauzeti se za pravednost i biti dosljedan. Uz gospodina Hasanbegovića, seminaru prisustvuju gospodin Nenad Šukurma kao član Odbora, a ujedno i naš povjerenik Lige, gospodin Tarik Kečo te gospodin Salem Prolić. Naravno, tko će se više zauzeti za gospodina Pilava od gospodina Prolića? Bez obzira na to što svi ljudi u Savezu znaju kako funkcionira gospodin Prolić, čime se bavi, zašto njegov sin Faris ima opremu koju ni dandanas mnogi suci nemaju i zašto se ništa ne poduzima po tom i po mnogim drugim pitanjima kada je dotični gospodin u pitanju – piše u svom pismu sutkinja Račić, a potom je objasnila kako je primila e-mail od prijatelja iz UEFA-e, gdje joj čestitaju na dobivenom turniru te kaže:

Nametanje stavova i mišljenja

– Javljeno mi je da sam delegirana na turnir, ali da još uvijek Savez nije potvrdio moju suglasnost, piše Račić, objašnjavajući kako je nitko iz Saveza nije kontaktirao da je obavijesti o e-mailu UEFA-e, iako je morao, naglašavajući da ju je morao o e-mailu obavijestiti Elmir Pilav.

– Nakon što sam se zauzela za sebe i htjela provjeriti što se događa, obavila sam poziv. Nedugo nakon toga, uslijedio je poziv – zove gospodin Salem Prolić, ističe Račić te navodi kako je od Prolića doživjela uvrede.

Na kraju pisma sutkinja Tanja Račić skrenula je pozornost na katastrofalno stanje u ženskom nogometu pa, između ostalog, kaže:

– Pored toga što nam malo dajete i što je stanje u ženskom suđenju takvo kakvo jest, još nam namećete vaše stavove, mišljenja, pa i vaša pravila. Postoje pravila igre koje je napisala i odobrila FIFA, a koja vi još niste preveli ni proslijedili sucima. Pustite da dosljedno primjenjujem pravila igre, a ne da promatrači od mene i drugih sudaca zahtijevaju i nameću postupke i odluke iz devedesetih godina. Preživjela sam nasilje, ali još uvijek sam tu. Mnoge etikete nosim i nije mi teško jer – ja ovo volim. Mnogo puta sam bila svjedok vaših prijevara, malverzacija, namještanja, neljudskih i nekorektnih djela te mobinga. Tome je došao kraj. Mnogo godina sam s vama i uz vas, a pojedini od vas me ponižavaju. Poštujem vas, uvijek sam se trudila i nastavit ću vas uvijek predstaviti u najboljem svjetlu i vi znate koliko mogu, bez obzira na ponašanje pojedinaca. Ali, ne dam na sebe! Udarili ste tamo gdje me najviše boli i očekivali da ću se povući i odustati. Jer, poslije svega – svatko bi odustao. Ali, ja neću – između ostalog navodi u svom pismu sutkinja Tanja Račić.

Svakako je za pohvalu ono što je sutkinja Tanja napravila

U vezi s dopisom koji je prije nekoliko dana sutkinja Tanja Račić uputila na adrese pojedinaca i medija u kojem upućuje na neprofesionalan odnos u sudačkoj organizaciji NS-a BiH, oglasio se i sam NS BiH, iz kojeg kažu kako će nadležna tijela i tijela NS-a BiH provjeriti sve navode iz pisma.

– Kao krovna kuća nogometa, ovaj Savez se bori i borit će se protiv diskriminacije, neregularnosti i kršenja pravila. Rukovodstvo Saveza čvrsto je opredijeljeno i posvećeno borbi protiv devijacija unutar svoje organizacije. Stoga ćemo sve učiniti i ustrajati u smjeru jednakih pravila za sve. NS BiH poduzet će aktivnosti, a javnost će biti na vrijeme obaviještena. Svakako je za pohvalu ono što je sutkinja Tanja napravila, izišla u javnost i progovorila o problemima radi poboljšanja situacije i sada je sve na ljudima koji vode naš nogomet, istaknuli su iz NS-a BiH.

Komentara 2

DU
Deleted user
14:05 21.09.2017.

Becti iz regiona

DU
Deleted user
16:33 21.09.2017.

Tanja ne daj se!Kad citam imena tih spodoba,onda mi je sve jasno.Da se zoves Fata nebi imala problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije