Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve se mijenja

Tenis kreće u revoluciju, linijske suce mijenja PC

21.09.2017.
u 08:15

Na turniru u Milanu isprobat će se tehnologija koja će zvukom prekidati poen kada loptica završi u autu. Neki se bune zbog te kompjutorizacije.

Teniski romantičari uvijek se sa sjetom prisjećaju legendarnih svađa Johna McEnroea sa sucima. No takve svađe u budućnosti više ni u teoriji nećemo moći gledati. Ne samo zato što se teško opet može roditi “luđak” poput McEnroea već i zato što zbog novih pravila tenisači neće ni imati priliku derati se na suce.

Naime, za mjesec i pol dana priprema se potpuna revolucija u tenisu, odnosno u sportu općenito. Tenis će ponovo prvi krenuti mijenjati povijest i djelomično zanemariti ljudski faktor u donošenju odluka. Tako će naš Borna Ćorić i sedmorica ostalih tenisača na završnom Mastersu osmorice najboljih igrača do 21 godinu u Milanu, sudjelovati na turniru na kojem će se prvi put iskušati “hawk eye” uživo.

I nogomet putem tenisa

To znači da sudačka intervencija više neće biti potrebna jer će momentalno biti jasno je li loptica izašla izvan granica terena ili nije. Tehnologija će odmah signalizirati je li loptica izašla iz igre, odnosno zvuk za aut odmah će prekidati poen. To ujedno znači da linijski suci neće biti potrebni, a glavnom će sucu posao biti znatno olakšan.

– Igrači naporno rade i zaslužuju precizno suđenje koje im pokušavamo dati. Bilo je previše pogrešaka koje su odlučivale mečeve, ne želimo da se to i dalje događa. Tehnologija koju smo testirali zadnje dvije godine jako je precizna i osjećamo da je sve spremno za testiranje na službenom turniru. Masters Next Gen je idealno mjesto da vidimo što će se dogoditi. Ovo bi mogao biti povijesni trenutak za tenis, ali i sport općenito – objasnio je potpredsjednik ATP-a Gayle David Bradshaw.

Naravno, ima i onih koji se protive ulasku TV tehnologije na mjesto sudaca, protivnici ATP-ove ideje smatraju da će se time izgubiti čar tenisa.

Najbolji svjetski tenisači još nisu javno dali stav o tome, iako uvođenje oka sokolovog (hawk eye) 2006. godine svi su vrlo brzo prihvatili.

Isti model kompleksnog kompjutorskog sustava 2009. godine prihvatio je i kriket.

Inače, hawk eye originalno je bio namijenjen baš kriketu. A iako većina sportske publike misli kako je sistem hawk eye nazvan po engleskoj riječi za sokola (eng. hawk), činjenica je da je tvorac Paul Hawkins samo dobro uklopio svoje prezime u ideju proizvoda koji je plasirao na tržište.

Revoluciju koju je pokrenuo hawk eye u tenisu uskoro su prihvatili i drugi sportovi. Poslije kriketa još i badminton, pa odbojka, a od prije dvije godine i Fifa je uvela videotehnologiju u nogomet.

A kada će do HNL-a?

Od ove sezone TV tehnologija koristi se i u najcjenjenjijim nogometnim ligama poput engleskog Premiershipa i talijanske Serije A, koja je zahvaljujući pregledavanju snimke ove sezone poništila već nekoliko golova...

Tehnologija je očito budućnost, sviđalo se to nekima ili ne...

Pitanje je samo kada će se uvesti i u HNL-u. Da se pita Soudanija, nikada, jer onda više ne bi mogao varati “naivne” suce poput Batinića i Vučemilovića.

Komentara 2

CH
cheguevara
11:44 21.09.2017.

samo hrvatski tenis nece dozivjet revoluciju.

DH
dalibor.hren
15:26 21.09.2017.

Tko će zamijeniti Ćorića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije