Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za njega se borilo

Sveto ime Dinamo u Zagrebu sada nosi čak sedam klubova!

22.05.2020.
u 15:58

Veselimo se jeseni, novoj natjecateljskoj sezoni, ali najviše plavoj podršci s tribina jer ovi dečki, koji dušu ostavljaju na terenu, to zaslužuju – rekao je novoizabrani predsjednik Kluba Marijan Pojatina

Svi žele biti – Dinamo! Dok prije nešto više od dvadesetak godina to ime nije ni postojalo u Zagrebu te se za nj odvijala snažna borba, danas zagrebački sport broji čak sedam Dinama koji se u sedam različitih sportova natječu većinom na poprilično visokoj razini.

Najsvježiji je primjer donedavnog Košarkaškog kluba Rudeš. Klub koji inače nastupa u Prvoj ligi (drugi rang hrvatske košarke) jedan je od rijetkih košarkaških klubova sa solidnom i zamjetnom navijačkom podrškom u Zagrebu.

>>>> BBB dobili bitku, na Valentinovo 2000. vraćeno ime Dinamo

Rudeš je već posljednjih nekoliko godina odisao tim zagrebačkim plavim duhom, godinama na njihove utakmice dolaze i Bad Blue Boysi pa tako zapravo i nije veliko iznenađenje što je klub (čiji je potpredsjednik trofejni trener Neven Spahija) ovih dana promijenio ime u Dinamo, nakon što mu je dopušteno korištenje Dinamova grba i naziva.

Otpor prema Mamiću

– Vrlo je važno naglasiti da je odluka o promjeni imena došla nakon dugog promišljanja. U gradu Zagrebu sigurno ima mjesta za još jedan ozbiljan i ambiciozan klub, mi smo davno dokazali da smo zagrebački klub koji diše plavo, a to su prepoznali i naši navijači Bad Blue Boysi. Naš je cilj vrlo jasan, zahvaljujući preciznoj organizaciji kluba, sa stručnjacima koji su iskustvo stjecali u europskim i američkim klubovima i s perspektivnim mladima igračima želimo klub dovesti na zavidnu razinu uz podršku cijelog grada. Veselimo se jeseni, novoj natjecateljskoj sezoni, ali najviše plavoj podršci s tribina jer ovi dečki, koji dušu ostavljaju na terenu, to zaslužuju – rekao je novoizabrani predsjednik Kluba Marijan Pojatina.

U slučaju Rudeša promjena imena nije samo davanje znaka da se i njihov klub može nazivati Dinamo nego i znak da su spremni podignuti klub na još jednu višu razinu jer, ako se u Zagrebu klub zove Dinamo, očekuje se borba za sam vrh. Ubrzo očekujte ulazak KK Dinama u najviši rang.

Najzanimljivije u cijeloj ovoj priči oko imena Dinamo jest to što se zapravo ime počelo širiti po drugim klubovima – u znak protesta.

Svi se dobro sjećamo početaka Futsal Dinama. Bad Blue Boysi su odlučili bojkotirati odlazak na utakmice GNK Dinama zbog odnosa prema navijačima i načina vođenja kluba u režiji Zdravka Mamića, ali i dalje su htjeli da se njihove navijačke glasnice čuju.

Tako je popularna navijačka skupina u proljeće 2014. osnovala Futsal Dinamo, koji je tehnički postojao od 2012., ali nisu imali ni seniorsku momčad u natjecanjima.

Klub je postao veliki hit hrvatskog malog nogometa ponajviše zbog gromoglasne podrške Bad Blue Boysa. Trenutačno se natječu u 1. HMNL i jedan su od najboljih domaćih klubova.

Mavrović, Hrgović, Šimić...

Nakon toga sve se pokrenulo, a 2015. nastao je i Odbojkaški klub Dinamo koji je iznjedrio nekoliko reprezentativki i koji se trenutačno natječe u Prvoj odbojkaškoj ligi (drugi rang). Nedugo nakon njega, u istoj godini, nastao je i Rukometni klub Dinamo, koji još nije ostvario velike rezultate u seniorskoj konkurenciji (trenutačno su u 3. HRL), ali imaju fokus na mlađe kategorije.

Međutim, nije ime “Dinamo” primijenjeno samo u momčadskim i ekipnim sportovima. Godinu nakon što su nastali odbojkaški i rukometni klubovi nastala je i boksačka verzija Dinama. Boksački klub Dinamo predstavljen je u velikom stilu krajem 2016., s modelom po uzoru na Futsal Dinamo.

Na predstavljanju su s ponosom bili prisutni Željko Mavrović, Filip Hrgović, pa i mnogi dinamovci poput Tome Šokote, Darija Šimića i Silvija Marića. Bez obzira na veliko predstavljanje, BK Dinamo više se okreće rekreativnom nego profesionalnom sportu.

Uz nogometni Dinamo, jedini koji u moderno doba nije mijenjao ime je Atletski klub Dinamo-Zrinjevac koji još od 1951. pamtimo kao Dinamo. Od 1994. do 2003. zvao se AK Zrinjevac, a od tada nosi naziv AK Dinamo-Zrinjevac.

Taj hrvatski atletski velikan iznjedrio je imena poput Sandre Perković, Ivane Brkljačić, Andrasa Haklitsa... Možemo reći da je Dinamo-Zrinjevac, uz nogometni Dinamo, preteča Dinama u hrvatskoj metropoli.

Futsal-klub Dinamo

Nastao 2012. iz protesta BBB-a prema upravi NK Dinama, uspješan je primjer članskog modela upravljanja.

Boksački klub Dinamo

Nastao krajem 2016. po uzoru na model Futsal Dinama, više se okreće rekreacijskom nego profesionalnom sportu.

Odbojkaški klub Dinamo

Iako je službeno postojao još od 2006. godine, istinski se formirao 2015. godine te sad broji čak 400 članova.

Atletski klub Dinamo

Uz GNK Dinamo jedini Dinamo sa znatnijom i duljom poviješću, ime Dinamo prvi put je dobio još 1951. godine.

Košarkaški klub Dinamo

Bivši KK Rudeš jedan je od rijetkih košarkaških klubova u Zagrebu s istinskom i velikom podrškom navijača.

Rukometni klub Dinamo

Nastao je krajem 2015. godine, seniori igraju u 3. rukometnoj ligi, dok su mladi uzrasti oni u fokusu i s rezultatima.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:31 22.05.2020.

Samo jedan je Dinamo Zagreb. Volim te Dinamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije