Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ana-Marija Begić

'Gušt je gledati i uživati u majstorijama košarkaškog genija'

Ana-Marija Begić
Foto: Marin Sušić/fiba.com
1/3
19.11.2019.
u 13:34

Dolazim iz košarkaške obitelji pa je bilo logično da i ja zaigram između dva obruča – rekla je Ana-Marija

Košarkašice Hrvatske obavile su pola posla na putu do plasmana na Europsko prvenstvo koje će se održati 2021. godine. U prva dva kola izabranice Stipe Bralića pobijedile su Letoniju u gostima te Njemačku u Zaboku.

Obje pobjede ostvarene su s novom generacijom igračica. Jer, nije bilo onih najstarijih i najiskusnijih – Luce Ivanković, Antonije Sandrić, Jelene Ivezić i Marije Režan.

Jedna od predvodnica nove generacije je Ana-Marija Begić (25), igračica Virtusa iz Bologne.

Dolazim iz košarkaške obitelji

– Napravile su velik posao i jednom nogom smo na Europskom prvenstvu. Iskreno, malo je tko očekivao da ćemo imati dvije pobjede na startu kvalifikacija. Mi smo uoči prve utakmice u Letoniji rekle da idemo dati sve od sebe pa kako ispadne. Vjerujte mi da smo na kraju ugodno iznenađene kako je sve prošlo – rekla je Ana-Marija koja je u prvoj utakmici imala double-double učinak – 13 koševa i isto toliko skokova, a na drugoj 11 koševa.

Košarka je bila prvi sport kojim se počela baviti.

– Dolazim iz košarkaške obitelji pa je bilo logično da i ja zaigram između dva obruča – rekla je Ana-Marija.

Karijeru je počela u Novom Zagrebu, pa je igrala za Croatiju, a u Hrvatskoj se najviše zadržala u Medveščaku. Tamo je igrala četiri sezone. S 21 godinom odlazi u inozemstvo.

– Prvi inozemni klub bio mi je Camps Promete iz Španjolske. Potom sam igrala u Švedskoj i Poljskoj i sada sam u Italiji. Moram priznati da sam španjolski dobro naučila, švedski i poljski se nisam baš trudila naučiti, a kako je španjolski sličan talijanskom, vjerujem da ću ubrzo svladati još jedan svjetski jezik – priča Begić.

Kako je u Bologni?

– Odlično. To je grad košarke. Imaju dva muška prvoligaša – Segafredo Virtus i Pompea Fortitudo. Meni je puno draži Virtus i zaista je gušt gledati uživo Miloša Teodosića. Kada imam slobodnog vremena, obavezno idem na mušku utakmicu gdje je luda atmosfera i puna dvorana. Na našim utakmicama puno je manje gledatelja, ali to je normalno u Italiji. Tamo ženska košarka nije ni približno popularna kao muška – istaknula je naša košarkašica.

U njezinu klubu od strankinja igra Srpkinja Milica Mićović, Amerikanke Marie D’Alie Raelin i Desaynae Williams Kaylon, Španjolka Angela Salvadores Alvares te Francuskinja Alessia Cabrini.

– Većina igračica stanuje u jednom stambenom bloku. To je nešto kao studentski dom, ali svaka igračica ima svoj apartman. Živim sama, sama i kuham. U početku sam pripremala jednostavnija jela poput špageta,a sada kuham i kompliciranija, ha-ha – istaknula je Ana-Marija.

Prvo ostanak, a onda Europa

Kakve su ambicije kluba?

– S obzirom na to da smo novi u ligi, cilj je osigurati opstanak, a onda za nekoliko sezona pokušati napasti mjesto koje vodi u Europu – istaknula je Begić.

U Italiji ove sezone igra jako malo naših igračica...

– U prvoj ligi samo smo tri. Premasunac i Tikvić igraju u Broniju, a ja sam u Virtusu. Ima jako puno cura u A-2 ligi – kaže naša igračica.

Jučerašnji slobodan dan u Zagrebu iskoristila je za druženje s obitelji i prijateljima.

– Tko zna kad ću opet u Zagreb. Naime, za Božić i Novu godinu nemamo gotovo ništa slobodno. Ali navodno bi se mogao dobiti koji slobodan dan. Srećom, Bologna nije daleko do Zagreba, četiri, četiri i pol sata vožnje. Blizina Zagreba bila je jedan od razloga što sam došla u Bolognu. Španjolska, Švedska i Poljska bile su daleko i morala sam dolaziti i odlaziti avionom i tako gubiti dane na put – iskreno kaže Ana-Marija.

Što se tiče reprezentacije, mirni ste do studenog sljedeće godine?

– Da, onda igramo sa Sjevernom Makedonijom i Letonijom kod kuće – zaključila je Begić.

>> Pogledajte kakvim se poslom bavi košarkaš Hermes Analitice

Komentara 1

KA
kajinx
18:27 19.11.2019.

Sretno dalje! Naklon do poda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije