Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi kvalifikacijski prozor

Sudbina Hrvatske bit će odlučena u žestokom okršaju susjeda. Poziv jednom igraču je tema za oklade

storyeditor/2024-02-27/KosRepkaPrkacinDunk1_fib_spo_230224.jpg
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
28.02.2024.
u 14:31

A iz te utakmice s nejakim Ciprom, formalnosti koju je trebalo odraditi, s najviše vjetra u leđa izašao je Roko Prkačin. Ostvario je svoj osobni rekord u nastupima za seniorsku reprezentaciju uknjiživši 24 koša i deset skokova. Bez obzira na to što je to ostvareno protiv suparnika koji nije visoke razine, to će mu ipak biti poticaj po povratku u njegovu Gran Canariju, klub iz najjače nacionalne lige u Europi, u kojem igra prosječno po osam minuta.

Prvi kvalifikacijski prozor utakmica za nastup na Eurobasketu hrvatska muška reprezentacija okončala je s jednim porazom (Francuska) i jednom uvjerljivom pobjedom (Cipar). Nije za hvaliti se, ali nije ni za očajavati jer tricolori su svoju snagu dokazali i u Tuzli pobijedivši i Bosnu i Hercegovinu.

No jedan će naš reprezentativac otići u svoj klub uvjeren da je Francuska u Brestu bila zrela za iznenaditi je. A taj je igrač aktualni kapetan reprezentacije Mario Hezonja koji će po povratku u klub imati o čemu razgovarati sa svojim francuskim suigračima Poirierom i Yabuselleom.

Francuska nam je iscurila

Na konstataciju da se vidjelo da je publika u Rijeci, u utakmici protiv Cipra, puno očekivala Hezonja je ustvrdio:

– Nebitno je što publika očekuje, bitno je da mi od sebe očekujemo puno. Iscurila nam je ona utakmica s Francuzima, što nije trebalo.

GALERIJA Hrvatska upisala važnu pobjedu protiv Cipra

storyeditor/2024-02-27/KosRepkaPrkacinDunk1_fib_spo_230224.jpg
1/37

Kad smo ga priupitali za ocjenu vlastitog nastupa, ali i momčadskog protiv Cipra bio je poprilično samokritičan.

– Na listi do deset to je negdje između šest i sedam. Moglo je to biti puno bolje protiv Cipra i dosta bolje protiv Francuza protiv kojih nam je nedostajalo malo čvrstine i rotacije. No bitno je da se u toj utakmici nismo raspali. Bitno je da radimo izbornikove napadačke setove, da poštuje svako svakog, da smo svi kao jedan. Pred nama je sada još bitnije ljeto.

A iz te utakmice s nejakim Ciprom, formalnosti koju je trebalo odraditi, s najviše vjetra u leđa izašao je Roko Prkačin. Ostvario je svoj osobni rekord u nastupima za seniorsku reprezentaciju uknjiživši 24 koša i deset skokova. Bez obzira na to što je to ostvareno protiv suparnika koji nije visoke razine, to će mu ipak biti poticaj po povratku u njegovu Gran Canariju, klub iz najjače nacionalne lige u Europi, u kojem igra prosječno po osam minuta.

– Bogu hvala, nakon što sam protiv Francuske odmarao, danas je bio moj dan i iskoristio sam priliku – kazao je Prkačin u mikrofon Sport Kluba.

A nova kvaliteta reprezentacije koja igra kvalifikacije u mjesecima kada su NBA igrači nedostupni mogao bi biti Ivan Vraneš, 27-godišnji Zadranin na radu u inozemstvu. Vraneš je svojedobno bio igrač hrvatske vrste koja je osvojila srebro na U-19 Svjetskom prvenstvu, no u seniorskoj reprezentaciji dosad ga nije bilo. A do nje je došao igrajući u Belgiji, Rumunjskoj, Francuskoj, a nametnuo se kao igrač litavskog Juventusa.

VEZANI ČLANCI:

– Treniram i radim na način da igram u oba smjera. Provedem puno sati u dvorani, a kod trenera Kostića jako se puno radi jer on je tvrda škola Svetislava Pešića.

A u toj srebrnoj svjetskoj selekciji iz 2015. bio je i Luka Božić koji se ni ovom prilikom nije odazvao pozivu u reprezentaciju. Ovaj put zato što je odlučio ići na operaciju umnjaka baš za vrijeme reprezentativnih akcija pa bi pitanje hoće li se odazvati sljedećem pozivu moglo postati temom za oklade. A uz problematiku nedostatne dubine napada, koja se vidjela protiv Francuske, itekako bi dobro došla Lukina igra leđima košu, iz koje zabija, ali i sjajno proigrava suigrače. A to bi u te dvije "biti ili ne biti" utakmice s BiH moglo biti od velikog značaja. Pogotovo ako u studenom ne bude dostupan Mario Hezonja koji trenutačno toliko dobro igra za svoj Real da nas ne bi iznenadio neki poziv na njegovu adresu iz NBA lige.

No zato će se Mario zasigurno moći odazvati ovo ljeto jer o tome već sada govori. A izbornik Josip Sesar zacijelo će sanjariti da mu se tada odazovu reprezentativno neumirovljeni NBA igrači (Šarić, Zubac, Šamanić, Matković), a možda i Bogdanović i da s najjačim mogućim sastavom otputuje u Grčku na megdan s reprezentacijama koje predvode najbolji košarkaši današnjice Antetokounmpo (Grčka), Dončić (Slovenija) i Towns (Dominikanska Republika).

VEZANI ČLANCI:

Gjergja krenuo s dvije pobjede

Valja spomenuti da je jedan hrvatski stručnjak vrlo uspješno krenuo u kvalifikacije za Eurobasket. Dario Gjergja je s Belgijancima ponovo pobijedio europske prvake Španjolce (baš kao i na prošlom EP-u) i na čelu je skupine koju još čine Letonija i Slovačka koju vodi Aramis Naglić. Iznenađujuće je kako prolazi Poljska Igora Miličića koja je doživjela dva teška poraza od kojih više boli domaći debakl protiv Sjeverne Makedonije (71:96).

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije