Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas nastupa u finalu

Srbić odlučan: 'Kada bih birao između medalje i plasmana na OI, izabrao bih medalju'

storyeditor/2023-10-07/PXL_DPA_030821_34031432.jpg
08.10.2023.
u 10:45

Tin Srbić danas će u belgijskom Antwerpenu nastupiti u svom četvrtom finalu vježbe na preči na Svjetskom prvenstvu

Tin Srbić danas će u belgijskom Antwerpenu nastupiti u svom četvrtom finalu vježbe na preči na Svjetskom prvenstvu. U prethodna tri nastupa ima osvojeno zlato i srebro te jedno četvrto mjesto. Ovo mu je inače peti nastup na svjetskim prvenstvima, a na posljednjem, u Liverpoolu prošle godine, nije se uspio plasirati u finale. Osim što će se nadmetati za medalju, Tin će se nadmetati i za plasman na Olimpijske igre u Parizu. Da bi otišao na Igre, morat će danas biti samo bolji od Brazilca Arthura Mariana koji će prvi nastupiti u finalu. Tin će nastupiti kao treći.

– Od kvalifikacija do finala prošlo je tjedan dana. Za to vrijeme imao sam priliku trenirati i pripremati se s najboljim svjetskim vježbačima. U odnosu na prošlu godinu situacija je puno, puno bolja. Lani sam imao probleme s ozljedom, ali i s novim pravilnikom zbog kojeg sam morao iz temelja promijeniti svoju vježbu. Jasno, da bih usavršio novu vježbu, ništa ne ide lako, preko noći. Trebalo mi je vremena pa sam se prošle godine dugo tražio. Ovom sezonom moram biti sretan, vježba mi je konačno sjela i mislim da sam rezultatima dokazao da i dalje pripadam svjetskom vrhu. Naravno, nitko sretniji od mene da danas osvojim novu medalju – rekao je Srbić.

Idem s ocjenom 6.3

U finalu idete s početnom ocjenom 6.3, a ne 6.6 kao što je bila jedna od ideja?

– Nema potrebe za dodatnim rizikom. Nema nikakvih kalkulacija bez obzira na to što nastupam iza Brazilca. Jednostavno sam spreman za tu vježbu s početnom ocjenom 6.3 i nema potrebe ništa mijenjati. Jedva čekam da danas pokažem sve najbolje od te vježbe – naglasio je hrvatski gimnastičar.

I trener Krce zadovoljan je kako su se stvari odvijale na ovom Svjetskom prvenstvu?

– Istina, osjećam to njegovo zadovoljstvo, tu njegovu sreću. No, nije još kraj. Imamo veliku priliku danas napraviti nešto veliko, osvojiti novu medalju. Imamo priliku, idemo je probati iskoristiti. Svjestan sam da sam u krugu kandidata za medalju i ne bježim od te uloge – istaknuo je Srbić.

POVEZANI ČLANCI:

Kad se vratimo na kvalifikacije, nastupili ste među prvima i onda morali dosta dugo čekati rezultate premda je bilo jasno da je ocjena 14.433 bila i više nego dovoljna...

– Prije dolaska na Svjetsko prvenstvo u mislima mi je bilo samo odraditi dobru vježbu u kvalifikacijama i izboriti finale. U početku nisam uopće razmišljao o Olimpijskim igrama i kako ih izboriti. Kada sam završio vježbu, bio sam svjestan da je to vježba na razini finala na Svjetskom prvenstvu. Trebalo je prije kvalifikacija samo pobijediti tu nekakvu tremu koja se uvijek pojavi uoči velikih natjecanja. Nakon doskoka počeo sam razmišljati da je to bilo za finale i počeo sam razmišljati o Olimpijskim igrama. U jednom trenutku već je i sam plasman u finale bio dovoljna za plasman na Igre, no onda se Brazilac nekako ugurao u to finale jer su ispred njega bila tri Japanca, a samo dva mogu nastupati u finalu.

24.10.2022.,Zagreb, SC Lucko, hrvatski gimnasticar, Tin Srbic prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Liverpool, odradio trening te dao izjavu za medije. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Medalja ili nastup na Igrama?

– Ne razmišljam tako. Ovamo sam se došao boriti za medalju pa kako na kraju ispadne. Možda ću osvojiti medalju, a ne otići na Igre. Sve je moguće. Ali, ako bih već morao birati, onda bih radije izabrao medalju. Jer, nakon Svjetskog prvenstva imam još jednu priliku izboriti Pariz, kroz nastupe na svjetskim kupovima. Jer, svjetska medalja se ne osvaja baš svaki dan, zar ne? Inače, trebalo mi je tri-četiri dana da shvatim kako sam već nakon kvalifikacija mogao izboriti Olimpijske igre. Emocije su bile pomiješane. Po svim logikama već sam trebao izboriti Igre, počeo sam razmišljati o stvarima o kojima ne treba razmišljati jer ih ne mogu promijeniti. To me je dosta iscrpilo i trebalo mi je tri-četiri dana da se smirim. Jer, moglo se dogoditi i da ne uđem u finale pa onda ne bismo imali o čemu danas razgovarati – rekao je Srbić.

POVEZANI ČLANCI:

Jeste li uspjeli treninzima vratiti sigurnost, posebno elementa "hvat" koji vas je mučio u kvalifikacijama?

– Da, radit ću taj element, mislim da nemam problem s tim elementom. Osobno nisam bio zadovoljan kako sam ga izveo u kvalifikacijama, nisam se u tom trenutku dovoljno koncentrirao na njega. Na zadnjih nekoliko treninga sve je u redu. Nema smisla razmišljati o tom laganom elementu.

Dobro, Brazilac nastupa prvi, vi treći, puno toga će se znati nakon nastupa prva tri vježbača. Između vas nastupit će kao drugi Kazahstanac, Milad Karimi, jedan od kandidata za medalju.

– I da hoću, ne smijem kalkulirati s ocjenom i vježbom, To bi me moglo skupo koštati. Da idem kalkulirati, to bi bilo suprotno dogovoru s trenerom. Iz mog iskustva s prijašnjih natjecanja, a imam ih već puno iza sebe, kalkuliranje nikad nije ispalo dobro.

Nisam uspio ući na stadion

Bilo je dosta slobodnog vremena u proteklih sedam dana dok ste čekali finale?

– Puno sam lakše podnio ovu stanku nego primjerice u Tokiju gdje sam zbog pandemije morao na svakodnevna testiranja, bio zatvoren u sobi, s ograničenim kretanjem. Ovdje je bilo puno vremena za šetnje, razgledavanje grada. Čak sam išao do stadiona Antwerpena kada su igrali Ligu prvaka protiv Šahtara. Nadao sam se da ću naći nekog gospodina koji preprodaje ulaznice, ali nisam. Mene gledanje nogometa najviše opušta. Zanimljivo je da smo u metrou ušli u slučajni razgovor s jednom djevojkom, a na kraju se ispostavilo da je ona cura Novatusa Dismasa, igrača Šahtara, inače iz Tanzanije – zaključio je Tin Srbić.

VIDEO Europskog prvaka Srbića u Dubravi dočekala bakljada: "Ti si heroj ulice"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije