Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamov suparnik

Split 2014. slavio protiv Beer Sheva, može li Dinamo to ponoviti

Dinamo Triglav
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/6
19.07.2018.
u 17:21

Izraelci su u 1. kolu prošli estonsku Floru s ukupnih 7:2

Još jednom zagrebački Dinamo kreće u novu priču u Ligi prvaka, još jednom pokušat će se dočepati i opstati u najelitnijem nogometnom natjecanju na svijetu, a ždrijeb je odlučio da ga u drugom pretkolu čeka izraelski Hapoel Beer Sheva.

Izraelci su u 1. kolu prošli estonsku Floru s ukupnih 7:2. Momčad je to koja je prošle sezone izraelsku ligu završila na prvom mjestu, štoviše posljednje tri sezone predvode nacionalnu ligu. U 36 kola u 2017./18. upisali su 24 pobjede, osam neriješenih te četiri izgubljene utakmice, gol razlika bila im je 70:27.

Vlasnica uvela promjene

Nemaju oni velikih imena u svojim redovima. Sastav čine uglavnom domaći nogometaši i osam internacionalca.

Vrijednost Hapoel Beer Sheve prema Transfermarktu procjenjuje se na 22,40 milijuna eura. Za usporedbu Dinamo se procjenjuje na 53,70 milijuna eura.
Za razliku od Dinama, Hapoel je klub u procvatu. Na vrh izraelskog nogometa vratili su se 2016., prije toga imali su post od 42 godine jer posljednji su naslov osvojili 1974. Vlasnica im je Alona Barkat, prva žena koja posjeduje i vodi neki izraelski klub.

Dinamo Triglav
1/11

Hapoelu su bile potrebne mnoge promjene, a dogodile su se baš 2016. Najviše pozitivnih poteza pripisuje se vlasnici Barkat te klupskom menadžeru Baraku Bakharu. Efikasne strateške odluke, poput onih u vezi transfera i stvaranja dobre kemije između igrača, nakon mnogo frustrirajućih sezona, odrazile su se na utakmicama u domaćem prvenstvu. Od tada se ne miču s vrha izraelskog nogometa.

Zapravo su već u sezoni 2014./2015. krenuli u noviju eru i zaigrali na Uefinim natjecanjima. No u Europskoj ligi ispali su već u drugoj kvalifikacijskoj rundi. Dobili su iskustvo. U prošle dvije sezone klub je nastupao u grupnoj fazi Lige, a u europskim natjecanjima ostvarili su značajne rezultate svladavši milanski Inter, FC Lugano, Olympiacos, Maribor, Ludogorec, Celtic.

Splićani ih dobro znaju

Savjete Dinamu mogu dati Splićani jer nekoć davno igrao je tamo i Đovani Roso. Proveo je u Hapoel Beer Shevi jednu sezonu 1997. godine te upisao 34 nastupa i zabio šest pogodaka.

Osim njega, RNK Split 2014. igrao je 2 pretkola Europske lige. S 2:1 pobijedili su ih u Splitu, a onda su u uzvratu odigrali bez pogodaka. Imali su rješenje za izraelsku momčad koja se podosta promijenila i napredovala od davne 2014. godine. Neki od standardnih igrača koji su dugo u momčadi i na koje treba obratiti pozornost su John Ogu te Ben Sahar.

Ogu je veznjak iz Nigerije koji je u momčadi od 2014. Zanimljivo je kako mu je prvi profesionalni klub bio slovenski Drava Ptuj u kojemu je prove četiri sezone. Osim njega tu je i napadač koji ima iskustvo engleskog nogometa. Ben Sahar od 2006. do 2009. godine bio je u Chelseaju, zatim neko vrijeme na posudbama u Portsmouthu, Sheffieldu pa i u klubovima poput Espanyola i Herthe. U Hapoelu Beer Shevi je od 2015. godine i jedan im je od najboljih strijelaca.

Prvi susret 2. pretkola igra se u Zagrebu, 24. srpnja, dok je uzvrat 31. srpnja u Izraelu.

Komentara 2

Avatar Danfanielleonard
Danfanielleonard
19:14 19.07.2018.

Koliko god bi Vi gospodine zeljeli da se to dogodi, pricekajmo. Pa da vidimo tko ce se radovati. Vi ili ija

TA
tarzan
18:15 19.07.2018.

Ovi bi mogli izbaciti Dinamo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije