Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši izbornici o razlozima kraha

Spahija: Stalno mijenjanje izbornika politika je ruleta

Neven Spahija
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
17.09.2015.
u 11:05

Mirko Novosel: Samo Neven Spahija i Aco Petrović mogu biti dobri izbornici, drugi nisu na toj razini

O tome zašto nam se na Eurobasketu dogodio krah i kojim smjerom sada krenuti razgovarali smo s bivšim izbornicima Mirkom Novoselom, Petrom Skansijem i Nevenom Spahijom.

– Ajme, majko, takvo što još nisam vidio. To je povijesni poraz. U moje vrijeme se znalo da se s Česima igra na jedan jedini način, a to je da ih oštro nagazite, izvučete laktove i oni onda pobjegnu na tribine. Mi takav pristup nismo imali – zborio je u čudu Petar Skansi, izbornik na EP-u 1997. i OI 1992. i 1996.

Pripreme su ključne

– Ključ svega bile su pripreme, a naše su bile loše. Nije ih programirao Peras koji je upao u bačvu brokvi, nego netko u HKS-u koji je to napravio diletantski, pa smo u kolovozu igrali previše utakmica, a premalo trenirali. Ako imate višestruko manje šuteva, onda je konačni efekt da ne možete pogoditi koš. Ja bih se zatvorio u tri tjedna drila da se te slabosti otklone i uzeo bih nekog dobrog sparing-partnera. Program mora biti takav da naši igrači na turniru daju maksimum, a ne minimum – ističe Mirko Novosel koji je Hrvatsku vodio na EP-u 1993. u Njemačkoj.

Kad smo našeg najtrofejnijeg trenera pitali koga bi htio za izbornika umjesto odstupajućeg Perasovića, zaustavio se na dva imena.

– Neven Spahija i Aco Petrović. Drugi nisu na toj razini.

Spahija je zaposlenik Atlanta Hawksa i zasad se ne može prihvatiti tog posla, ali je ustvrdio:

– Nova struktura ljudi u HKS-u mora postaviti novi ustroj, mora i analizirati sve što se s reprezentacijom događalo posljednjih 20-ak godina. Jer, koliko god HKS bio dobro ustrojen i koliko god bili pozitivni rezultati mlađih uzrasta, Savez nikad neće biti uspješan dok god seniori ne postignu rezultat.

Što kaže Spahija na izbornikovo preuzimanje krivnje i odstupanje?

– Takvo je razmišljanje za mene katastrofalno. Što znači jedna ljetna akcija od 45 dana i nakon toga da on kaže da treba otići. To je za mene neprihvatljivo. Stalno mijenjanje izbornika je politika ruleta, crveno-crno, jer struka mora imati konstantu.

Izbornik s Eurobasketa 2003. i 2005. ističe da je nemoguće amnestirati igrače.

Neiskusni stožer

– Nije utakmica s Česima izgubljena u egalu krivim odlukama trenera. Perasoviću zamjeram manjak iskustva njegovih najbližih suradnika. Ja sam u Japanu, na SP-u mladih reprezentacija, uza sebe imao Pina Giergiu, a u Švedskoj i Beogradu Novosela i za mene je to bilo spasonosno. Stručni stožer trebao je imati još nekoga tko je dugo u košarci i tko bi neke situacije prepoznao kao zamke.

Taj bi možda procijenio da se ne isplati uzimati neoporavljenog Tomasa i nespremnog Drapera.

– Trenerski posao ne svodi se samo na to kada će koga mijenjati. U tom ste poslu uspješni koliko ste sposobni pretpostaviti – zaključio je Spahija.

>>Već 20 godina nitko da ustanovi dijagnozu pa 
da se počne s terapijom

Komentara 1

Avatar links
links
12:08 17.09.2015.

jedni druge pokvareno reklamiraju, ista klika, Novosel.Pertović Spahija, do jučer su loše pričali jedan o drugom, za Skjansija neću ni govoriti, svi znaju da nema blage veze ali ima sreću i nos za biti na pravom mjestu u pravo vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije