Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNI ISTUP

Slavni sportaši osudili odluku vezanu uz pobačaj: "Okrutnost je svrha ovoga!"

Landmark Roe v Wade abortion decision overturned
Foto: JIM URQUHART/REUTERS
1/3
25.06.2022.
u 12:33

- Odluka Vrhovnog suda primjer je odluke grane vlasti koja nema kontakt s ovom zemljom i koja je zaboravila važnost ljudskog dostojanstva.

Odluka Vrhovnog suda SAD-a da ukine presedan koji je prije gotovo pola stoljeća osigurao pravo na pobačaj u cijeloj zemlji izazvala je osudu i u sportskom svijetu.

Među prvima javila se i američka teniska legenda Billie Jean King koja je prije nekoliko godina u svojoj biografiji otkrila da je pobacila i opisala probleme s kojima se suočavala u vrijeme prije Roeove odluke protiv Wadea. Prema njezinim riječima, posljednja odluka Vrhovnog suda o promjeni postojećeg presedana neće zaustaviti pobačaje.

- Međutim, ova odluka spriječit će siguran pristup ovoj ključnoj zdravstvenoj usluzi - napisala je King na Twitteru i dodala:

- Ovo je tužan dan za Sjedinjene Države.

Reagirale su i predstavnice američke ženske košarkaške lige WNBA, ali i njihov muški kolega i prva zvijezda NBA LeBron James.

- Jesmo li uopće još uvijek demokracija kada oružje ima više prava od žena u ovoj zemlji - napisalo je vodstvo WNBA, koje je saželo brojne komentare igračica i timova u ovoj profesionalnoj američkoj ligi nakon odluke Vrhovnog suda da poništi presudu Roe protiv Wadea iz 1973. godine.

- Odluka Vrhovnog suda primjer je odluke grane vlasti koja nema kontakt s ovom zemljom i koja je zaboravila važnost ljudskog dostojanstva - napisalo je vodstvo lige.

 

 

 

Legenda WNBA i peterostruka olimpijska pobjednica Sue Bird također je odgovorila na odluku, rekavši na Twitteru:

- Potpuno sam depresivna.

Njezin klub Seattle Storm bio je oštriji:

- Ljutiti smo i spremni smo se boriti. Ljudi imaju pravo kupovati oružje po volji, dok žene ne mogu odlučivati ​​o svojoj budućnosti.

Odluka Vrhovnog suda također je osudila Megan Rapinoe, prvo ime borbe američkih nogometašica za jednaku plaću, koja kaže da je odluka prvenstveno odraz želje za okrutnošću.

- Okrutnost je svrha ovoga, jer inače to nikako nije odluka u korist života - rekla je zvijezda američke ženske reprezentacije. Kao osoba koja živi u istospolnom braku, Rapinoe je izrazila bojazan da će nakon ove odluke uslijediti napad na istospolne zajednice.

- Još sam u šoku i pokušavam sve to shvatiti. To je korak unazad za našu zemlju - izrazila je žaljenje zbog odluke suda i Lindsey Horan, još jedna nogometašica.

Međutim, stajalištu da SAD odlukama svog Vrhovnog suda ide krivim putem u prošlost pridružili su se i neki muški sportaši u vrhunskim američkim sportskim ligama. Golman Seattle Soundersa Stefan Frei napisao je:

- Što je sljedeće? To je ludo.

LeBron James je na svom Twitteru napisao da je odluka Vrhovnog suda "apsolutno želja za moći i kontrolom".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije