Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Menadžer “novom” Džeki

Slavni Hrvat: 'Bruno Petković ne vrijedi 15 mil. €, a evo tko će biti nasljednik Modrića'

Dinamo i Hajduk sastali se u zaostalom 13. kolu HT Prve lige
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/9
30.03.2021.
u 12:59

Dok ostali igrači gledaju Modrića koji u 36. godini grize, baca se na glavu, oni će ga slijediti. Mene samo brine što će biti nakon Eura, kada Modrića ne bude, jer mi takvoga lidera nemamo.

Sedmorica se hrvatskih nogometaša mogu pohvaliti da su sa dva različita kluba došla do finala europskog kupa; Bokšić (Marseille, Juventus), Šuker (Real, Arsenal), Olić (CSKA, Bayern), Rakitić (Sevilla, Barcelona), Mandžukić (Bayern, Juventus), Kovačić (Real, Chelsea) i – naš sugovornik Jurica Vranješ (Bayer, Werder).

POGLEDAJTE VIDEO: Modrićev rekord

Jurica je u oba slučaja, 2002. protiv Reala u finalu Lige prvaka te 2009. u finalu Europske lige protiv Šahtara, bio na klupi njemačkih klubova, a ni u jednom finalu nije bio osvajač. Osječanin Jurica Vranješ (41) od 2012. živi u Opatiji, mirnim životom, bez prevelikih stresova, posvećen obitelji i poslu nogometnoga menadžera.

Menadžer “novom” Džeki

– Lijepo mi je u Opatiji, uživam u ovdašnjoj klimi, ovdje sam pronašao oazu mira, a istodobno sam dobro pozicioniran pa zbog prirode svoga posla mogu lako otputovati u svaki dio Hrvatske i Europe – kaže Vranješ, reprezentativac s 26 nastupa i dva SP-a (2002., 2006.) i 176 bundesligaških nastupa.

Među današnjim reprezentativcima jedan je bivši Vranješov štićenik, Josip Brekalo.

– Uočio sam ga još u pionirima, na utakmici Osijek – Dinamo. Gosti su bili slavili pobjedu 8:2, Ante Ćorić postigao je pet pogodaka i svi su gledali u njega i divili mu se, a ja sam primijetio da mu je Josip bio namjestio gotovo svih pet pogodaka. Brekala sam 2016. iz Dinama odveo u Wolfsburg za 10 milijuna eura – priča Vranješ, koji je prošlo ljeto bio dogovorio i transfer Čolaka iz Rijeke u PAOK za tri milijuna eura.

Jurica danas ima nekolicinu mladih igrača u hrvatskim klubovima, ali i ponajvećeg talenta BiH.

– U tuzlanskoj Slobodi stasa novi Džeko! Zove se Admir Bristrić, rođen je 2003., izvanredan je talent za kojega su me već pitali najveći hrvatski klubovi. Vjerujte mi, taj ako dođe u Dinamo i bude se pravilno razvijao, za koju godinu vrijedit će 20 milijuna eura! – tvrdi Vranješ.

Koliko su danas mladi igrači hrvatskih klubova zanimljivi zapadnoj Europi?

– Osim ako nemaju baš jaku, pouzdanu preporuku, za igrača iz nekoga našeg manjeg kluba, svi izvana pitaju samo: “A zašto, ako je tako dobar, ne igra u Dinamu?”. Svi gledaju samo Dinamo, on je mjerilo vrijednosti igrača.

Tko je od Dinamovih igrača najtraženiji, najinteresantniji?
– Dominik Livaković dokazana je klasa, usto je prvi vratar reprezentacije. U njemačkim klubovima možda nema idealnu poziciju, budući da Nijemci najviše povjerenja imaju u vratare iz vlastitih vratarskih škola, no Dominik je svakako vratar visokoga europskog rejtinga. Nakon njega tu je Ivanušec, motoričan, tehnički dobro potkovan igrač, koji možda u ovom trenu nije igrač za vrhunski njemački klub, ali je za klub srednjega ranga idealan. Dobar bi mu bio put kakav je izabrao Andrej Kramarić. Da je Andrej odmah došao u Hoffenheim, a ne otišao u Leicester, već bi odavno bio u Bayernu. Opet, Kramarić nije pogriješio s Leicesterom; bio je to veliki transfer za Rijeku, a njemu prilika da zaigra u klubu koji je postajao prvak Engleske.

Kakva je perspektiva Brune Petkovića za veliki transfer?

– Bojim se da ga neće ostvariti, barem ne onaj od 15-ak milijuna eura. Bruno je igrač u 27. godini, koji u Zagrebu sasvim dobro i lagodno živi, toliki novac teško će netko platiti za igrača u tim godinama, jer klubovi uvijek gledaju da ga mogu još jednom prodati. Usto, treba mu dati i plaću od barem dva milijuna eura. A Petković, kao centarfor, igra “mali nogomet”, pozicioniran je predaleko od suparničkih vrata, teško može pobjeći čuvaru. Bruno je po načinu igre više polušpica nego špica, a na toj poziciji Kramarić je najbolji igrač Bundeslige – naglašava Vranješ.

Kako gledate na poziciju svoga Osijeka, kakve su mu šanse u utrci za naslov prvaka?

– Dinamo ima dva boda više, plus zaostalu utakmicu, a to je, realno, plus pet, a to je velika prednost. No, dolaskom Bjelice u Osijek, dokazana je teza da je 90 posto uspjeha kluba vezano za trenera. Nenad je jako digao Osijek u svim segmentima, no još nije sve sto posto posložio. E sad, naravno da Mađari, koji već godinama ulažu, očekuju i trofej, ali mi se čini da je Osijek nekako prebrzo i prerano ušao u tu euforiju. Meni se čini da će Osijek, ako Bjelica ostane, tek u sljedećoj sezoni biti zreo za trofej. Ako ga u ovoj sezoni i ne osvoji, ne mogu u Osijeku biti nezadovoljni. Klub je zaista izrastao u ozbiljnog konkurenta Dinamu, i evo, još uvijek, nakon duljeg vremena, netko u ovoj fazi sezone stvara Dinamu pritisak.

30.01.2021., stadion Maksimir, Zagreb - Utakmica 18. kola Hrvatski Telekom Prve lige, GNK Dinamo - HNK Sibenik. Bruno Petkovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nemaju samokritike

Kako vidite perspektivu vatrenih? Brine li vas ovako loša forma tri mjeseca uoči Eura?

– Ne brine me, jer Euro će biti sasvim druga priča. Dok ostali igrači vide Modrića koji u 36. godini grize, baca se na glavu, oni će ga slijediti. Mene samo brine što će biti nakon Eura, kada Modrića ne bude, jer mi takvoga lidera nemamo. Dugoročno, novoga Modrića, u smislu liderstva, vidim u Vlašiću, premda nisu ista pozicija – tvrdi Vranješ i zaključuje:

– Vremena su se promijenila, neke vrijednosti su se poremetile. Danas mlađi reprezentativci i igrači nemaju više respekt prema starijima. Ako im nešto nije po volji, odmah se uvrijede i dižu nosove, traže krivca negdje drugdje, nisu samokritični. Nekada, u moje vrijeme, nije tako bilo.

Komentara 18

HR
hr76
13:27 30.03.2021.

Majer obećava kao novi Modrić, nosi čak i iste inicijale. Vlašić je više Kovačić kakav je Mateo trebao postati, ali mu je nedostajao taj posljednji element nogometne drskosti kojeg Nikola ima.

BI
billynik
16:53 30.03.2021.

Zašto ste obrisali komentare koji su se referirali na ovo “slavan” u naslovu, zašto ste uvrijeđeni ako ste u pravu.

GA
GandalfovBrat
18:12 30.03.2021.

joj ovaj vranješ e, doslovna suprotnost od modrića, lik je bježao od lopte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije