Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLJI U TRENIRCI NEGO S GITAROM

Slaven Bilić - Heroj koji se mora iskupiti

Slaven Bilić
Goran Stanzl
18.10.2009.
u 08:46

Da smo zločesti, nakon svega što smo s Bilićem doživjeli u kvalifikacijama za SP, najradije bismo mu poručili: “Slavene, primi se gitare!” Ali, onda se sjetimo glasovite navijačke himne “Vatreno ludilo” i začas shvatimo da Slavenu ipak bolje stoji trenirka nego gitara.

Slaven Bilić - kojega je u orbitu plasirao Večernji list, za koji je pisao sjajnu kolumnu za vrijeme SP-a 2006. - u jednom je razdoblju bio izvrstan izbornik.

Njegova hrabrost i mudrost zadivili su cijeli svijet i već na početku njegova mandata doista smo pomislili kako imamo izbornika za sva vremena. Bilić je jedini trener na svijetu koji je dva puta pobijedio Engleze u istom kvalifikacijskom ciklusu. To ne može bilo kakav stručnjak...

U doba kada je još bio čvrsto na zemlji, dok je nacija još bila pod dojmom Kranjčarova kraha na SP-u, Bilić je znao isukati i bič. Pa je uoči Moskve bez pardona potjerao Balabana, Srnu i Olića i ispao heroj, pa je ostao čvrst u odluci da ne zove “razbojnika” Križanca, iako je on dvije godine bio najbolji hrvatski obrambeni igrač...

No, usporedno s građenjem reprezentacije, izbornik je shvatio da se isplati raditi i na jačanju drugoga brenda - sebe. Snimao je reklame, videospotove, o njemu je napisana patetična biografija, svaki čas gostovao je u engleskim medijima nudeći se na sve strane. Istodobno, u javnost je puštao sliku o sebi kao brižnome ocu, humanitarcu, rockeru.

Gdje god je ulovljen kamerom, na plaži s djecom, na kavi s djevojkom Ivanom ili s Prosinečkim, u zagrljaju sa Srnom ili Modrićem, sve je to proračunata poza. Slaven zna kada ga slikaju...

Takva vještina manipuliranja se ne stječe, s njom se čovjek rađa. Kao što se Šuker rodio sa zlatnom ljevicom. Zahvaljujući tom daru, a ne samo nogometnoj veličini, Slaven je iznenađujuće opstao. Heroj se sada mora iskupiti, a lista grijehova je podugačka. Prvi sljedeći može biti koban.

Ključne riječi

Komentara 46

MB
mr_brown
15:01 18.10.2009.

Gospon Dasović, ovo je dno dna, gori ste čak i od kolege Flaka što je gotovo nemoguće.

PE
petrovve
15:13 18.10.2009.

brigada ...koji si ti da ovda pametujes...Ciji si ti placenik i kome se uvlacis u straznjicu...ti znas sto je istina,kad si ti tako veliki domoljub sto ne pomazes napacenima i onima koji nemaju....Kao sto to cini Bilic.Kad si ti komeome pomogao,ja jesam iako ni sama ne posjedujem bogatstva,ali koliko toliko bolje ista nego nista...Naklakse je se samo ocrnit...blacenje naovinara...hahaha sud , glupsonu sta mislis sa koliko bi novinara Bilic na sud morao...i dobio bi to je sigurno....E jadna ti majka koja te rodila tako glupa.

Avatar radusa
radusa
10:16 18.10.2009.

nama trebaju igraci koji imaju disciplinu....!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije