Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amerikanci ga žele

Bilića na klupu SAD-a gura moćnik rođen u Indiji, a bio bi skuplji i od Klinsmanna

26.10.2017.
u 13:50

Što Amerikanci uopće mogu ponuditi Slavenu Biliću? Naravno, neusporedivo više od Šukera, ali i dosta manje od bilo kojega kluba engleske Premijerne lige

Najpoznatija svjetska sportska radiopostaja, londonski Talksport, tvrdi da je Slaven Bilić (49) najizgledniji kandidat za izbornika reprezentacije SAD-a, nakon što je s te pozicije nedavno odstupio domaći stručnjak Bruce Arena.

Iza ove informacije stoje dobro obaviješteni američki izvori, očito bliski američkom nogometnom savezu, na čijem se čelu još uvijek koprca Sunil Gulati (58), dojučer moćni nogometni dužnosnik (rođen u indijskom Alahabadu), čije su akcije počele naglo padati nakon brodoloma Amerikanaca u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Odbrojavanje u Londonu

Dakle, Gulati je otprilike u istom sosu kao i Šuker budući da su prethodna dvojica izbornika SAD-a, Jürgen Klinsmann i Bruce Arena, bila njegov odabir i obojica su teško podbacila. Stoga Gulati, spašavajući samoga sebe, uoči izbora u veljači sljedeće godine grozničavo traži novo veliko ime za izbornika reprezentacije pa je upro prstom u Bilića.

1/7

Amerikanac se pritom vjerojatno uzda i u “asistenciju” šefova West Hama koji su Biliću već počeli odbrojavati budući da je splitski stručnjak u ovoj sezoni u devet utakmica engleskog prvenstva skupio samo osam od mogućih 27 bodova. Slavenova biti ili ne biti utakmica igra se u subotu protiv Crystal Palacea u gostima.

Zanimljiv je, intrigantan i zapravo zadivljujući magnetizam tog Bilićeva trenerskoga opusa; u samostalnoj klupskoj karijeri, u Hajduku, moskovskom Lokomotivu, Beşiktaşu i West Hamu, nije osvojio niti jedan jedini trofej, niti mu je bio blizu, ali zahvaljujući svojoj inteligenciji, pronicljivosti, šarmu i naglašenoj osobnosti, ima prolaz na svim meridijanima. Evo, možda ga Sunil Gulati čak uspije preoteti Mamiću koji napadno Slavena ponovno gura u Šukerovo krilo.

Jedna od Bilićevih referencija, koja je privukla Amerikance, promoviranje je mladih igrača kroz hrvatsku nacionalnu momčad pa se tako Slavenu pripisuju zasluge za Modrićev zvjezdani uzlet iako faktografija kaže da je Luku u reprezentaciju uveo Zlatko Kranjčar i prvi mu dao minute sa Svjetskom prvenstvu. Amerikanci, koji se prvi put nakon 1986. godine nisu plasirali na SP, na popisu 23 igrača s posljednje akcije imaju samo devetoricu reprezentativaca mlađih od 30 godina i pod hitno moraju u pomlađivanje kadra.

Wynalda želi na vlast

Naime, upravo je Sunil Gulati jedan od nositelja projekta “SP 2026.”, zajedničke kandidature Amerikanaca, Kanađana i Meksikanaca za domaćinstvo svjetske smotre, na kojoj domaća selekcija naprosto nema pravo na podbačaj, dapače mora igrati zapaženu ulogu. Stoga Amerikanci traže izbornika na dulje razdoblje, no opet imaju dovoljno vremena za odluku budući da će u sljedećoj godini biti tek sparing-partner sudionika SP-a u Rusiji.

Jedinu opasnost za Gulatijeve planove predstavlja kandidatura bivšega proslavljenoga reprezentativca Erica Wynalde za novoga šefa federacije. Situacija opet slična onoj u HNS-u: Wynalda poput Šimića zaziva promjene u sustavu vođenja saveza i odlučivanja, tvrdi da ima program, ideje i da uživa potporu 50-ak utjecajnih nogometnih dužnosnika.

Što Amerikanci uopće mogu ponuditi Slavenu Biliću? Naravno, neusporedivo više od Šukera, ali i dosta manje od bilo kojega kluba engleske Premijerne lige. Naime, Slaven u West Hamu inkasira četiri milijuna eura godišnje, dok je najskuplji američki izbornik u povijesti, Nijemac Jürgen Klinsmann, u SAD-u zarađivao tri milijuna dolara godišnje. No, tko zna, možda je Slavenu Biliću američka nogometna priča privlačnija od hrpe novca; zamislite taj novinski naslov: ‘Hrvat na čelu SAD-a!’ Tko bi odolio takvome izazovu...

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije