Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imamo svjetsku rekorderku

Sjajna Hrvatica roni na 100 metara dubine, živi kao u bajci, budi se uz koze, zečeve i magarca

Foto: Privatni album
1/10
17.05.2023.
u 13:45

Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od 3 minute i 58 sekundi – rekla je Sanda.

Riječanka Sanda Delija (32) nakon prošlogodišnje uspješne sezone u ronjenju na dah, koju je zaključila s osvojenom brončanom medaljom na svjetskom prvenstvu, ozbiljno je ušla u novu sezonu napornim treninzima u bazenu kao i na suhom.

Naravno, ronjenje na dah je primarno morska disciplina pa je formu tempirati odlučila u karipskim morima oko otočne države Dominike zajedno s roniocima Anom Petković, Petrom Klovarom i Vitomirem Maričićem iz kluba Ocean Rijeka na zajedničkim pripremama.

Iako se Sanda zadnji čas odlučila priključiti kolegama, svakodnevnim zaronima uskoro je počela premašivati sama svoje rekorde i na kraju dosegnula čarobnu granicu od 100 metara dubine, zaronivši 101 metar za što je bilo potrebno oko četiri minute.

Koliko je ovo velik uspjeh govori činjenica da je manje od deset žena u povijesti zaronilo dublje od 100 metara. No, Sanda Delija nije stala na tome.

S priprema se direktno uputila na drugu stranu svijeta, egipatski Sharm el Sheik gdje je nastupila na Freediving World Cup natjecanju u namjeri da ostvari novi svjetski rekord, za što joj je bilo dovoljno 98 metara dubine u njenoj primarnoj disciplini – FIM.

U prvom danu nastupa, Sanda je sigurno ostvarila svoj cilj i upisala se u povijest ronjenja na dah.

Ovo je svakako veliki poticaj za nastavak sezone u kojoj se očekuje još dva svjetska prvenstva, gdje hrvatski predstavnici Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić brane titulu najuspješnije reprezentacije s prošlog svjetskog prvenstva.

- Točno prije pet godina postigla sam svoj prvi državni rekord, a sada imam u vlasništvu moj prvi svjetski rekord.

U tih pet godina uložena je sva moja energija i vrijeme da bi mi se san ostvario. Puno je mentalnih i fizičkih treninga i priprema iza ovog zarona i izuzetno sam zadovoljna kako sam započela ovu sezonu.

Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od 3 minute i 58 sekundi – rekla je Sanda. 

Sanda Delija završila je tri godine psihologije i međunarodnog poslovanja u Parizu, postala sveučilišna prvostupnica, te je stjecala iskustvo u kliničkoj psihologiji u radu s autističnom djecom.

Potom je završila diplomski studij iz ljudskih resursa u Londonu. Na prvi tečaj ronjenja upisala se u Trstu, a zatim, kad je otišla raditi u Rim, u agenciju UN-a za borbu protiv gladi i siromaštva, 2015. godine upisala je drugi tečaj u popularnoj talijanskoj školi Apnea Academy, koju je osnovao Umberto Pelizzari, talijanska legenda ronjenja na dah.

Nakon više usavršavanja kroz radionice, 2016. je odlučila napraviti iskorak i sama postati instruktorica. Trebalo joj je šest mjeseci da položi za instruktora ronjenja na dah. 

Na Asinaru je pozvana kao suradnica u ronilački centar »Cala D’Oliva Diving«. Vlasnik je predložio je da pogleda tadašnje nacionalne rekorde.

Tada se radilo o 50 metara. Odlučila je otići u Dahab, Egipat, trenirati i napasti nacionalne rekorde. Tamo je provela tri mjeseca i postavila svoj prvi hrvatski rekord koji je tada bio 60 metara.

Sada, od svibnja do listopada živi na Asinari. Drži tečajeve ronjenja na dah i vodi centar, dok se zimi više fokusira na treninge: teretanu, trčanje, jogu, meditaciju i plivanje, kao i vježbe izjednačavanja izvan vode. Vrijeme također koristi kao govornik u sportskoj psihologiji za upravljanje emocijama.

- Nakon što sam živjela u velikim gradovima poput Beča, Pariza, Londona i Rima, pronašla sam se na Sardiniji, gdje prevladavaju priroda, široki otvoreni prostori i kristalno čisto Mediteransko more.

Asinara je mali otok smješten na sjeverozapadnom kraju Sardinije i privukla mi je pažnju od prvog dana kad sam tamo stigla za jedan tečaj.

Otok je nenaseljen, pun divljeg života i morski je rezervat. To je kao da živim u bajci. Probudim se, a životinje poput konja, koza, ovaca, zečeva i magaraca slobodni trče oko mene.

Od tri želje, od tri sna, jedan je ostvarila – svjetski rekord u ronjenju u dubinu. Ostala dva još čekaju, a to su zaroniti s kitovima ubojicama i grbavim kitovima te obići svijet jedrilicom. 

 - Ovo je početak jednog novog poglavlja gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija. Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke i teškoće koje to nužno nosi sa sobom.

Nakon nekoliko pauze i odmora spremna sam za nastavak trening plana i novi ciklus priprema koje programira moj trener Vitomir Maričić, te je novi fokus na nadolazećem svjetskom prvenstvu – zaključila je Sanda. 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:41 18.05.2023.

Svaka čast. Meni je zaron u dubinu uvijek frkovit, ne volim tu tamnu boju kamo bi trebao zaroniti. Treba puno mentalne i fizičke snage i pripreme za ovo, svaka čast još jednom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije