Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORA BITI BRŽI

Schumi za VN Španjolske dobiva sasvim novi bolid

Michael Schumacher
Reuters
18.04.2010.
u 14:39

Sljedeća će tri tjedna, saznaje njemački dnevnik Bild, menadžer F1-momčadi Mercedes GP Ross Brawn sa svojom ekipom inžinjera provesti u slaganju sasvim novog bolida za Michaela Schumachera.

- Jednostavno sam prespor – izjavio je u subotu nakon kvalifikacijskog treninga za VN Kine 41-godišnji Nijemac, sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1, kojega je mlađi timski kolega Nico Rosberg nadmašio u sve četiri ovosezonske utrke te trenutačno drži drugo mjesto ukupnog poretka s 50 skupljenih bodova; Schumacher ih na kontu ima tek deset.

Već se otprije zna da Mercedesov bolid nije kreiran prema Schumacherovu, već prema ukusu njegova mlađeg kolege. Ross Brawn pokušat će tu nepravdu ispraviti "kirurškim" zahvatom na bolidu koji je pretežak sprijeda i prelagan odotraga, što pri Schumijevu kočenju bolid čini vrlo nestabilnim.

- Preračunali smo se – navodi Bild izjavu Rossa Brawna.

Broj izmjena koje Brawn planira na bolidu impresivan je. Prednje krilo pomaknut će unaprijed, što znači da će bolid dobiti sasvim novi izgled. Nos će biti duži, što će izazvati potrebu za novim testom na sudare. Prednji kotači biti će pak udaljeniji od bočnih stranica šasije bolida. Također će se povećati udaljenost između prednje i stražnje osovine.

Zadnja će osovina biti potpuno redizajnirana, a konstruirat će se i nova getriba, što će donijeti više prostora za povećani dvostruki difuzor u podvozju.

Najveću bi promjenu nabolje trebala izazvati nova povezanost usisne komore i stražnjeg krila, koja bi trebala sprovoditi zrak smanjujući njegov otpor i time kopirati uspio trik sa stražnjim krilom McLarena. Taj bi zahvat trebao dovesti do ekstraubrzanja od osam kilometara na sat iznad dosadašnjeg.

Sve skupa priuštit će malu novćnu moru Mercedesovim dizajnerima, koji će morati sasvim mijenjati aerodinamiku jer će automobil imati sasvim novi izgled. Od dosadašnjeg izgleda Schumijeva bolida ostat će, izgleda, samo zvijezda na njegovu nosu.

Sve skupa u sebi sadrži golemi rizik. Nijemci idu na sve ili ništa. Trebaju sekundu po krugu. U suprotnom će sedmerostruki svjetski prvak potonuti još niže...

Komentara 1

Avatar Rodnaldo
Rodnaldo
17:01 18.04.2010.

Kaj ne puste čovjeka da za svoj gušt vozi,javno mijenje ga svojim kritikama gura u smrt.Što se čovjek ima više dokazivati,zar se nije dokazao.Šumi nemoj juriti za rekordima,bilo je svjetskih prvaka koji su sa samo tri pobjede u sezoni postali prvaci u F1.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije