Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

SAD pokazao dokaze: I SP u Rusiji i SP u Kataru su kupljeni!

Već prije govorilo se o sumnjivim okolnostima vezanima za domaćinstva za ta dva svjetska prvenstva, ali ovo je prvi put da pravosuđe neke zemlje tvrdi da su glasovi kojima su dodijeljena domaćinstva popraćeni nepravilnostima.
07. travnja 2020. u 20:53 2 komentara 1388 prikaza

Mito i korupcija nisu stran pojam u svijetu nogometa, a sada su ti pojmovi ponovno isplivali na površinu. Naime, nove ozbiljne optužbe slijeću na račun Fife.

Svetislav Pešić Svetislav Pešić I u Srbiji gnjevni zbog velike nepravde prema hrvatskom velikanu: U ovo je teško povjerovati!

Kako otkriva dokument javnog tužitelja u Brooklynu, Fifini dužnosnici primili su više milijuna eura mita za glasove koji su presudili u dodjeljivanju domaćinstava za svjetska nogometna prvenstva 2018. godine u Rusiji i sljedeće, 2022., u Kataru.

Već prije govorilo se o sumnjivim okolnostima vezanima za domaćinstva za ta dva svjetska prvenstva, ali ovo je prvi put da pravosuđe neke zemlje tvrdi da su glasovi kojima su dodijeljena domaćinstva popraćeni nepravilnostima.

'Johan Cruyff, board member of Ajax football team, drives to attend a Council meeting of the football club, in Amsterdam on November 20, 2011. Louis van Gaal will return to Ajax as general manager in Johan Cruyff Kralj totalnog nogometa imao je aferu kraj Samobora, ona mu je gotovo uništila brak

Prema optužnici koja tereti trojicu dužnosnika Fife i jednu tvrtku, Jack Warner, bivši predsjednik CONCACAF-a, nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba, primio je pet milijuna dolara da glasa u korist Rusije, kojoj je domaćinstvo službeno dodijeljeno 2. prosinca 2010. godine. Njega traži američko pravosuđe, a on trenutačno boravi u Trinidadu i Tobagu.

Ranije ga se teretilo za isto, samo pri dodjeljivanju domaćinstva 2010. Južnoafričkoj Republici. Tada je bio osuđen i morao je isplatiti 79 milijuna dolara odštete i kamata CONCACAF-u.

Luka Modrić Buduća zvijezda Obožava našeg kapetana! 'Modrić mi je inspiracija, on je umjetnik s loptom'

Osim njega, nova optužnica tereti i Rafaela Salguera, bivšeg predsjednika nogometnog saveza Gvatemale i bivšeg člana izvršnog odbora Fife. On je navodno primio milijun dolara za glas za Rusiju. Osuđen je u prosincu 2018. godine na kaznu kućnog pritvora od tri godine.

Što se tiče domaćinstva za 2022. godinu, koje je pripalo Kataru, spominju se imena predsjednika brazilskog nogometnog saveza Ricarda Teixeire, koji još uvijek bježi pred američkim vlastima, i bivšeg predsjednika južnoameričke nogometne federacije Nicolasa Leoza, koji je preminuo u kolovozu 2019. godine, a navodi se da je više dužnosnika krovne svjetske nogometne federacije primilo novac kako bi dalo svoj glas. Optuženo je čak 45 osoba, a istrage vezane za korupciju otvorene su u više zemalja.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • mile88:

    kako je mogao ostati na funkciji posle 2010 ako je to isto onda napravio , kao da živi u lipoj našoj

  • Avatar Idler
    Idler:

    Moral je platit 79 milja kazne !!! Pa kolko je onda fkral ?