Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRETAN ROĐENDAN

Robert Kovač: Rođen u dijaspori, a postao legenda Hrvatske! I brat Niko, također

Robert Kovač
Foto: Pixsell
1/4
06.04.2020.
u 14:11

O kakvoj je igraču i kakvoj karijeri riječ govori i podatak da je odigrao 50 utakmica u Ligi prvaka, 247 u Bundesligi. U Dinamo je stigao s 34 godine, želio je otići iz Borussije nezadovoljan statusom i odlučio je u Maksimiru završiti karijeru

Dva naslova prvaka Njemačke, dva njemačka kupa, njemački Liga kup, Interkontinentalni kup, dva naslova prvaka Hrvatske i jedan kup, prvak druge talijanske lige – nisam je to trofeja s kakvima se malo igrača može pohvaliti, još manje je takvih hrvatskih nogometaša, a ovu nisku priskrbio si je Robert Kovač, nekadašnji hrvatski reprezentativac s 84 nastupa za našu najbolju vrstu. Donedavni trener u Bayernu, pomoćnik svom bratu Niki danas je napunio 46 godina i odmara od nogometa kao i svi mi. On malo duže negoli se proširila epidemija koronavirusa, otkako su Niko i Robert morali u studenom otići s klupe Bayerna.

Robert je prije 46 godina rođen u Berlinu, nogomet je počeo igrati u manjim klubovima, Rapid Weddingu i Herthi Zehlendorf. U prvoj Bundesligi je debitirao 1995. godine u dresu Nürnberga. U Bayer iz Leverkusena preselio je godinu kasnije da bi u veliki Bayern stigao 2001. za 7,5 milijuna eura i već u slijednoj sezoni osvojio duplu krunu, uz legendarnog vratara Olivera Kahna bio jedna od najvažnijih karika bavarskog giganta.

Iz Bundeslige je prešao u Juventus u kojem je igrao u prvoj i drugoj ligi. Godine 2007. prešao je u Borussiju Dortmund gdje se nije naigrao. U siječnju 2009. godine potpisao je ugovor sa zagrebačkim Dinamom na godinu i pol i za maksimirski je klub odigrao 36 službenih utakmica, preselio je u Zagreb sa svojom suprugom Anicom i obitelji. U igračku mirovinu otišao je iz Dinama na kraju sezone 2009/10.

O kakvoj je igraču i kakvoj karijeri riječ govori i podatak da je odigrao 50 utakmica u Ligi prvaka, 247 u Bundesligi.

U Dinamo je stigao s 34 godine, želio je otići iz Borussije nezadovoljan statusom i odlučio je u Maksimiru završiti karijeru.

Pregovore s čelnicima Borussije vodio je tadašnji i današnji sportski direktor Dinama Zoran Mamić, koji nakon prvih sastanaka nije bio optimističan oko realizacije transfera. No na kraju je uspio omekšati vodeće ljude Dortmunda, koji su tako stopera hrvatske reprezentacije pustili iz kluba šest mjeseci prije isteka ugovora. Kovač je već ranije izjavljivao kako želi u Hrvatskoj završiti karijeru, a tadašnji trener Dinama Marijan Vlak u njemu je dobio važnog igrača. No, dolazak našeg reprezentativca u Dinamo ne bi se mogao realizirati da sam Robert nije odlučio 'omekšati' ljude u Borussiji, odrekao se dijela svojih primanja samo da bi došao u Dinamo. Posto je tako jedan od najvećih 'kapitalaca' u povijesti kluba, u tu skupinu još bi se mogli uvrstiti Josip Šimunić, također naš reprezentativac, te nekadašnji reprezentativac Argentine Leandro Cufré i njemački reprezentativac Jens Nowotny.

Na kraju te sezone 2010., prvih dana lipnja Robert Kovač odlučio je prestati s igranjem iako su u Dinamu nagovarali tada 36-godišnjeg stopera da nastavi.

Bilo je dosta. Malo zbog umora, malo zbog godina, pa i zbog motivacije koja nije baš velika, shvatio sam da u domaćim i europskim utakmicama ne mogu pomoći Dinamu. To su bili razlozi zbog kojih sam prelomio i donio odluku – objasnio je Kovač.

Jedno je vrijeme odmarao od nogometa, iako je polagao ispite na trenerskoj akademiji, a onda je s bratom Nikom, kao pomoćnik tri godine starijem bratu bio pomoćnik. Prvo su vodili U21 reprezentaciju Hrvatske, potom su preuzeli i A vrstu i vodili ju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Nakon toga su sjajno radili u Eintrachtu, da bi zaslužili poziv u Bayern, u klub u kojem su i obojica igrali. Nisu ostali dugo, od ljeta 2018. do studenog 2019. godine, vodili su bavarski klub u 65 utakmica. Bili su dosta osporavani, pogotovuoNiko kao glavni trener, pravu aklamacijsku podršku nisu dobili i razlaz je bio neminovan.

Uvjereni smo da Niko i njegov brat Robert, također (često citiran njihov nastup u reklami za jednu političku stranku u Hrvatskoj) neće dugo čekati novi posao, za ovaj 46. rođendan poželimo mu da se nogomet što prije vrati na travnjake i da u ruke dobije dobar klub, i brat Niko, također.

>>> Pogledajte poruku Luke Modrića

Komentara 1

JT
Jedan_tamo
23:38 06.04.2020.

Sve najbolje Robert! Da nam budes i dalje zdrav i na neki nacin i dalje da ostanes junak kao sto si bio u nogometu stoper, ali i u onoj situaciji kad si spasio starijeg covjeka od pljacke bred bankom i sam si zaustavio razbojnika i snjim pricekao policiju da ga uhapse! 100% stoper ;-) Respect! Alles Gute wünschen wir dir, Junge! Bleib so, ruhig, fleißig und stetig! Mein herzlicher Gruß an dich und deine Familie, ihr seid wahrlich gute Menschen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije