Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI VATRENI

Robert Jarni upozorio na veliki problem koji će zadesiti vatrene u Kataru: To je za mene ludost!

Zagreb: 16. međunarodni turnir Mladen Ramljak, Hrvatska - Eintracht Frankfurt
Luka Stanzl/PIXSELL
16.12.2021.
u 09:43

Hrvatska nogometna vrsta čeka protivnike jer danas je u Nyonu (18) ždrijeb Lige nacija. Od 12 selekcija koje su nastupile u elitnoj skupini u Ligi nacija 2018. i 2020., Hrvatska je po učinku pretposljednja

Hrvatska nogometna reprezentacija saznat će danas od 18 sati u Nyonu suparnike u Uefinoj Ligi nacija 2022./2023., trećemu izdanju natjecanja koje će sljedeće godine biti svojevrsno zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Hrvatska 15.

Hrvatska (15. na Fifinoj ljestvici) u A ligi svrstana je u treću jakosnu skupinu zajedno s Engleskom (4.), Poljskom (27.) i Švicarskom (13.), što znači da s tim reprezentacijama ne može igrati. U prvoj jakosnoj skupini su branitelj naslova Francuska (3. po Fifi), Španjolska (7.), Italija (6.) i Belgija (1.), u drugoj Portugal (8.), Nizozemska (10.), Danska (9.) i Njemačka (11.), a u četvrtoj su selekcije pristigle iz B lige, Wales (19.), Češka (31.), Austrija (30.) i Mađarska (39.).

Prve četiri utakmice u skupini odigrat će se u najgoremu razdoblju za reprezentativce, na isteku iscrpljujuće klupske sezone od 2. do 14. lipnja iduće godine, dok će se preostale dvije odigrati između 22. i 27. rujna. U nekoj ludoj teoriji Hrvatska bi se tako sljedeće godine mogla čak četiri puta sastati s, primjerice, Francuskom; dva puta u Ligi nacija, jednom u skupini na SP-u, a navodno će obje selekcije sudjelovati i na turniru u Kataru u ožujku sljedeće godine.

Kako god, Hrvatsku prije Svjetskog prvenstva prvi put čeka niz od čak četiri utakmice s momčadima iz svjetskoga vrha, potencijalno bivšim svjetskim ili europskim prvacima, plus još dvije sa suparnicima nešto slabijega rankinga, ali opet iznimno zahtjevne budući da će se u njima možda odlučivati o ostanku u elitnom rangu. Kao što je to u prošlom, za nas sretnom ciklusu bilo u utakmicama sa Šveđanima.

14.11.2021., Split - Stadion Poljud, kvalifikacijska utakmica za odlazak na SP u Qataru izmedju reprezentacije Hrvatske i Rusije. Luka Modric, Ivica Olic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši hrvatski reprezentativac s 81 nastupom Robert Jarni (53) nije oduševljen izgledom nogometne 2022. godine. Tvrdi kako je raspored utakmica previše zgusnut i kako će zbog toga patiti i klubovi i reprezentacije.

– Za mene je ludost igrati toliki broj utakmica uoči Svjetskog prvenstva. Uefa i Fifa tu najmanje vode računa o igračima, čiji će napori biti enormni, i za mene je taj ritam utakmica neodrživ. Onaj klub koji nema najmanje 18 igrača na vrhunskoj razini, a takvih je zaista malo, imat će velikih problema – kaže Jarni i nastavlja:

Liga nacija donosi top utakmice. Pogotovo će za igrače biti zahtjevan lipanj, jer ne poznajem niti jednoga nogometaša koji u utakmicama za reprezentaciju ne ide do krajnjih granica svojih mogućnosti i ne daje sve od sebe za pobjedu, a to, u tom razdoblju godine, nosi ogroman rizik od ozljeda.

Slavni branič ističe kako će svi igrači do početka SP-a u Kataru biti premoreni.

– Ovdje ne govorim samo o velikom broju jakih utakmica reprezentacija u lipnju i rujnu. U listopadu tih utakmica neće biti, ali će zato tada igrači biti izloženi naporima igranja na tri fronte u klubovima. Dakle, ne samo mi, nego i sve vrhunske reprezentacije, moramo moliti Boga da nam taj suludi ritam igranja kroz cijelu godinu uoči SP-a ne donese neku ozljedu i za Katar uzme neku žrtvu – naglasio je Jarni.

Od 12 selekcija koje su nastupile u elitnoj skupini u obje sezone Lige nacija, 2018. i 2020. godine, Hrvatska je po učinku pretposljednja, sa samo sedam osvojenih bodova u deset nastupa ili 23 posto. Slabiji je bio samo Island, bez ijednoga osvojenoga boda. U grupnoj fazi najuspješnija je bila Belgija s 24 boda, ispred dva osvajača natjecanja, Francuske s 23 i Portugala s 21 bodom. Danska je nastupila samo u drugoj sezoni i osvojila 10 bodova, dakle tri više od Hrvatske u obje sezone.

I opet, unatoč gol-razlici 13:26 u deset nastupa u Ligi nacija, izborniku Zlatku Daliću nema se što prigovoriti. On je, neopterećen rezultatskim imperativom, ovo natjecanje iskoristio za isprobavanje novih snaga, pa su u Ligi nacija u službenim natjecateljskim utakmicama za Hrvatsku debitirali Santini, Livaja, Brekalo, Pongračić, Bašić, Budimir, Melnjak, D. Bradarić i Uremović. Trojicu s tog popisa Dalić je vodio na EP 2020., dok bi Livaja, Brekalo i Pongračić trebali bi biti putnici za Katar sljedeće godine.

Sjajna posjećenost

Na kraju, Liga nacija bila je Uefin pun pogodak u smislu atraktivnosti i popularizacije internacionalnih utakmica. U prvoj sezoni (druga je igrana bez publike) prosječna posjećenost bila je 40.840 gledatelja po utakmici čemu je svoj doprinos dala i Hrvatska. Ostaje zapisano kako je Maksimir zbog vatrenih posljednji put bio krcat baš u utakmici Lige nacija sa Španjolskom u studenome 2018. godine, kada je na stadionu bilo 33.018 gledatelja.

Komentara 6

VP
VOX POPULI
14:40 16.12.2021.

smiješno, za te pare što oni dobijaju igrat ću ja s jednom nogom u gipsu...nije valjda da su turbo preplaćeni igrači postali osjetljivi kako mimoze?..neka se zamijene s rudarima u rudnicima, smetlarima na kamionima, radnicima u hladnjačama itd. pa će onda vidjeti što je težak rad za crkavicu a ne za silne milijune koje oni poberu svake godine!!!!

PP
plavac plavi
12:58 16.12.2021.

Jarni izmislio toplu vodu!! Pa već se dvije godine govori o prevelikom broju utakmica za vrhunske igrače(klub, reprezentacija!!

BI
billynik
12:07 16.12.2021.

Kako sad "pretposljednja" kad nas godinama uvjeravate kao je Dalić vrsni trener koji nas vodi najmanje prema novom finalu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije