Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNI POKAZATELJI

Rijeka igra sezonu iz snova: Najmlađa u utrci za tron, igra najbolje i ima najviše igrača za prodaju

Četvrtfinale SuperSport nogometnog kupa, Rudeš - Rijeka
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
12.03.2024.
u 07:00

Rijeka je i najuspješniji domaćin ove sezone s 35 bodova (drugi Dinamo s 32), a po učinku u gostima je druga s 21 bodom u 12 nastupa (vodeći je Hajduk s 28 u 14 utakmica) te je najefikasnija momčad lige s 52 pogotka, čak sedam više od drugoplasiranoga Osijeka

Rijeka je svoju blistavu utakmicu s Osijekom, u kojoj je slavila s glatkih 3:0, započela u sastavu (u zagradama je dob igrača): Labrović (24); Veiga (21), Galešić (22), Radeljić (26), Goda (25); Selahi (25); Pašalić (23), Hodža (21), Fruk (23), Pjaca (28); Marić (28).

Za podsjetnik, Rijeka je u toj utakmici imala 15 udaraca na gol nasuprot Osijekova 4, odnosno u udarcima u okvir vrata bilo je čak 7:1 za Rijeku. Među ostalim, Rijeka je tri puta uzdrmala vratnice (Osijek jednom gredu), što u prijevodu znači da je Osijek na Rujevici zapravo dobro prošao. Pritom je 22-godišnji Rijekin vezist, mladi hrvatski reprezentativac Veldin Hodža tek drugi igrač koji je ove sezone u prvenstvu postigao hat-trick. Prvi je ostvario tadašnji igrač Osijeka Mijo Caktaš još 30. srpnja protiv Rudeša u Kranjčevićevoj ulici, kada je Osijek slavio s 4:3.

GALERIJA Goropadna Rijeka potopila Osijek uz hat-trick nezaustavljivog Hodže i vratila prvo mjesto (3:0)

Četvrtfinale SuperSport nogometnog kupa, Rudeš - Rijeka
1/8

Vratimo se sada na početak ove priče: naime, namjerno potenciramo prosječnu dob Rijekine momčadi kako bismo ukazali kako vodeća momčad SuperSport HNL-a ima najmlađu momčad od sva tri kandidata za naslov prvaka. Utoliko njezin uspjeh još više dobiva na težini.

Trener preporoditelj

Usporedili smo: prosječna dob Hajdukovih prvih 11 u utakmici s Goricom (3:0) iznosila je 25,81 godinu, dok je Dinamo protiv Slavena Belupa (5:2) bio star 25,18 godina. U oba ova slučaja nisu to bile idealne momčadi, pa se i Dinamu i Hajduku prosječna dob povećava kada u prvih 11 plavih uđu Ristovski, Bernauer, Sučić, Špikić, Hoxha, Baturina i Petković, odnosno u Hajduku 25-godišnji Brekalo umjesto 22-godišnjega Dajakua. Behrahou i Sahiti su obojica 25-godišnjaci pa se tu ništa ne mijenja.

VEZANI ČLANCI:

U čemu zapravo leži Rijekino bogatstvo – osim u treneru-preporoditelju, osebujnome Željku Sopiću? Dakle, Rijeka je u ovom trenutku jedini klub koji na Dalićevu popisu hrvatskih reprezentativaca (poziv+pretpoziv) ima trojicu igrača: 24-godišnjega vratara Labrovića, 28-godišnjega Marka Pjacu i 23-godišnjega Marca Pašalića. Također, Rijeka posjeduje i najboljega asistenta lige, 23-godišnjega majstora Tonija Fruka, potpisnika ukupno čak 14 asistencija ove sezone; 13 u prvenstvu, 1 u Europi! Posljednji nogometaš Hrvatske lige koji je imao takvu produktivnost kao paker bio je Marko Livaja u sezoni 2022./2023. s čak ukupno 15 asistencija, odnosno 13 u prvenstvu. Tu brojku, eto, Rijekin Fruk je dosegnuo deset utakmica prije kraja prvenstva!

Sublimiramo li vrijednost, učinak i opći dojam nastupa ove četvorice igrača, pa pridodamo li im također izvrsne protagoniste poput 22-godišnjega Galešića, njegova vršnjaka Hodže, 25-godišnjega Selahija i 26-godišnjega Radeljića, dolazimo do već impresivnoga popisa izložbenih primjeraka za ljetnu (ras)prodaju. Tako Rijeka ove sezone profitira na nekoliko razina: osim što će očito do posljednjega kola biti kandidat za titulu, možda na kraju i prvak, od svih klubova iz vrha ljestvice ima najbolji transferni potencijal. Posebna vrijednost Rijekine riznice dragulja je u tome što su Galešić, Pjaca, Fruk, Selahi, Pašalić i Radeljić na Rujevicu došli bez odštete, dok je Veldin Hodža Rijekino dijete, a kalio se u Hrvatskom dragovoljcu.

VEZANI ČLANCI:

Kad smo već kod usporedbi izgleda za titulu, po kladionici SuperSport Dinamo i Hajduk još uvijek su veći favoriti od Rijeke: njihov koeficijent je 2.60, a Rijekin 3.00. A Rijeka s oba svoja suparnika igra kod kuće, dok u goste ide Slavenu, Rudešu, Istri 1961, Lokomotivi, Varaždinu i Osijeku.

Najefikasnija momčad lige

Na kraju još ponešto o Rijekinoj dominaciji ove sezone: osim što je nakon 26 kola skupila najviše bodova, 56 (a na kraju prošle sezone, nakon 36 kola imala ih je samo 49!), ona i drži najbolju formu jer je u posljednjih osam kola osvojila 21 bod, nasuprot Dinamovih 17, te Hajdukovih i Lokomotivinih 15. Rijeka je i najuspješniji domaćin ove sezone s 35 bodova (drugi Dinamo s 32), a po učinku u gostima je druga s 21 bodom u 12 nastupa (vodeći je Hajduk s 28 u 14 utakmica) te je najefikasnija momčad lige s 52 pogotka, čak sedam više od drugoplasiranoga Osijeka. Rijekina obrana druga je najbolja u ligi, s 20 primljenih pogodaka, manje je primio samo Hajduk, 14. Sve ovo izgleda Rijekinom navijaču doista obećavajuće i neodoljivo podsjeća na ona zlatna Kekova vremena.

VIDEO Velimir Zajec o prvim planovima: 'Sportski direktor je iznimno važan u klubu, potreban je čovjek koji je svjež i zna što radi'

Komentara 5

BS
Blue_shirt
10:26 12.03.2024.

Bravo Rijeka, još jedan dokaz da je kapitalizam (jedan šef i investitor) daleko uspješniji model od socijalističkog upravljanja. Klub u kojem se zna tko donosi odluke i gdje svi od SD do trenera stožera, igrača i navijača imaju svoju primjerenu ulogu. I to daje rezultate, sa uvjerljivo najmanjim proracunom su ispred Hajduka i Dinama koji kao fol imaju demoraciju, a u osnovi cerupanje na sve strane i bez preuzimana odgovornosti. Riječki navijači dolaze i navijaju a ne petljajuje se tko ce biti u nadzornom ili upravnom odboru, ne određuju tko će biti trener a tko smije a tko ne igrati.. Još jednom Bravo ! Pimjer ste kako sportska organizacija treba biti ustrojena. I stadion ste uredili ...

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
07:11 12.03.2024.

Što im to vrijedi kad AP navija za hajduk.

Avatar mrIvan
mrIvan
11:08 12.03.2024.

Tebe sram bilo što komentiraš a nisi gledao tekmu. Moralno si dno dna... Kakve veze ima španjolski sudac s ovim nikogovićem koji je sudio Rijeka-Osijek? Od prve do 90. min puštao je Rijeci da radi kako hoće a Osijek je kočio kad god je mogao. Nitko nije kriv Osijeku koji nije zabio 2 gola ali pitanje je kako bi utakmica završila da je npr. - a morao je - isključio bar jednog igrača Rijeke još u prvom poluvremenu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije