Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelena Tomić

Prva hrvatska sutkinja na EP-u: Dečki mi dobacuju, ali ništa vulgarno

Jelena Tomić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
12.06.2015.
u 18:10

Uz suđenje ne stignem ništa drugo raditi, kod kuće sam tek toliko da si operem stvari. Zarađujem vrlo dobro, kaže Jelena.

Jelena Tomić (34) postala je prva hrvatska košarkaška sutkinja koja sudi na europskom prvenstvu. Debitirala je jučer na utakmici između Turske i Poljske na EP-u u Mađarskoj i Rumunjskoj. Iza Jelene su brojne utakmice u europskim kupovima, sudila je i na brojnim europskim prvenstvima za mlađe dobne skupine. U Hrvatskoj redovito sudi utakmice A-1 ženske, ali i muške lige.

Suci je dobro prihvatili

– Nikad nisam ozbiljno igrala košarku. Samo rekreativno u srednjoj školi. Jednog dana profesorica tjelesnog donijela nam je nekakav dokument i rekla da Zagrebački košarkaški savez traži kandidatkinje za suce. Prijavilo se nas četiri-pet, više onako iz zezancije. No, malo pomalo počelo je to i ozbiljno – rekla je Jelena Tomić.

Od pet djevojaka koje su krenule na tečaj za košarkašku sutkinju ostala je samo Jelena i polako napredovala iz lige u ligu.

– Prošla sam sve "vruće" parkete, poput Gline i Petrinje. Bilo je "frka" i na domaćim utakmicama Medveščaka, Dubrave... Danas više nemam problema, klubovima i navijačima već je postalo svejedno sude li im muškarci ili žene. Dobro, kod nas još zna biti prigovaranja poslije utakmice, ali u Europi toga nema. Nikad mi nitko nije rekao ni "A" poslije utakmica koje su završavale na samo koš razlike – istaknula je Jelena.

Jedina je košarkaška sutkinja u Hrvatskoj koja dijeli pravdu u A-1 ligi košarkašima.

– Prvi put sudila sam u A-1 ligi košarkašima prije četiri godine. Uh, znam da je bilo treme i da sam sudila samo ono u što sam sto posto bila uvjerena. Moram istaknuti da su me muški odlično prihvatili. Ne gledaju me kao neko čudo i ne prave se važni – istaknula je Jelena koja sudi već 15 godina.

Dobacuju li joj gledatelji za vrijeme utakmica?

– Da, ali to je više neko simpatično dobacivanje. Ništa vulgarno.

U europskim kupovima sudi od 2007. godine, a da će suditi na EP-u javila joj je kolegica iz Srbije.

– Sjećam se da je bilo devet ujutro i da sam pila kavu u gradu. Prvo nisam mogla vjerovati. Mislila sam da me zafrkava. Kada sam shvatila da je sve istina mojoj sreći nije bilo kraja – rekla je Jelena.

Možda ćemo je gledati u finalu europskog prvenstva.

– Nadam se. Kako svaka manekenka na pisti misli da je lijepa, tako ja mislim da sam dobra sutkinja – naglasila je.

Košarka joj je profesionalni posao.

– Istina, ne radim ništa drugo. Ne bih ni stigla, jer su utakmice i usred tjedna i vikendom. Kod kuće sam dva ili tri dana. Tek toliko da operem stvari. Od suđenja pristojno zarađujem – otkrila je Jelena.

U slobodno vrijeme odlazi u teretanu, trči savskim nasipom da održi kondiciju.

– Volim otići u kino gledati dobar film. Volim i kuhati. S obzirom na to da sam iz Zenice, moj je specijalitet pita zeljanica. Inače, nisam baš neki gurman, neke stvari jednostavno ne mogu jesti. Jednom sam bila u Grčkoj i domaćin nas je odveo na večeru a konobar nam je donio puževe. Uh, nisam ih mogla jesti. Dajte mi sarmu i ćevape i bit ću sretna – rekla je Jelena.

Nije na Facebooku

Koristite li društvene mreže?

– Ne, čak ni Facebook. Koristim Viber i to je to. Više vjerujem u komunikaciju licem u lice. Današnja generacija mladih samo je na kompjutoru ili mobitelu. Ne sjećam se kad sam posljednji put vidjela neko dijete da se penje na drvo i tako igra. Ja sam odrasla penjući se kruške, jabuke i trešnje – zaključila je Jelena.

>>Hrvatice doživjele težak poraz od Rusije na početku Eura i ostale bez tri igračice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije