Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje kod Betisa

Provincijski mentalitet sada je najveći problem Rijeke

Rijeka - Betis (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.12.2013.
u 09:32

Nakon Istre jasno je da bi Rijeka mogla potamniti sjećanja na sjajnu sezonu u Europi

Nogometaši Rijeke u četvrtak od 21.05 sati igraju posljednju europsku utakmicu ove sezone. U utakmici 6. kola u Skupini I. Betis i Rijeka igraju revijalnu utakmicu na stadionu Benito Villamarin.

Doduše, igračima Betisa ova sezona nije baš revijalna iako su osigurali nastup u završnici Europske lige. Betis je posljednjeplasirana momčad Primere nakon 15. kola, nekoć veliki španjolski igrač Rafael Gordillo danas obnaša nezahvalnu funkciju klupskog čelnika.

Visoka ocjena za dojam

Gordillo je prije desetak dana smijenio trenera Pepa Mela, u četvrtak u Europskoj ligi na klupi Betisa debitira Juan Carlos Garrido. Riječanima je svejedno tko večeras vodi Betis jer su iz Europske lige ispali nakon utakmica 5. kola. Rijeka u Sevilli završava europsku sezonu koja ulazi u klupski anale.

Od kada je Uefa 2009. godine ustrojila Europsku ligu, Rijeka se prvi put natjecala u jednoj skupini. U utakmicama protiv uglednih protivnika (Lyon, Betis. V. Guimaraes), nogometaši Rijeke dostojno su reprezentirali hrvatski nogomet. Podbacili su samo u Guimaraesu (0:4), u Lyonu su doživjeli minimalni poraz (0:1), nisu poraženi u trima utakmicama na Kantridi.

Istina, Rijeka u skupini nikoga nije pobijedila iako su Lyon i Betis na Kantridi igrali s pričuvnim sastavima, ali ako večeras na Villamarinu utakmica ne izmakne kontroli, europska sezona zaslužuju visoku ocjenu za dojam. Dapače, igra Rijeke u nekim utakmicama, poglavito protiv Vitorije Guimaraes na Kantridi, visoko je podignula ljestvicu vrijednosti riječke momčadi. Puno više od trenutačne pozicije na ljestvici HNL-a. U završnici polusezone nastupi u Europskoj ligi uzimaju danak, počelo se događati ono čega se trener Matjaž Kek stalno pribojavao. Budući da Rijeka spada u klubove kojima su europske utakmice nagrada, neiskusnoj momčadi utakmice u HNL-u postale su pokora. Protiv Betisa momčad Rijeke igra 32. utakmicu u (polu)sezoni.

Europski sindrom...

U zadnjim utakmicama HNL-a protiv Slavena Belupa i Istre 1961, momčad Rijeke očigledno je zahvatio europski sindrom. Upravo je Slaven Belupo najbolji primjer dijagnoze. Na početku prošle sezone Slaven Belupo pobijedio (2:1) je u uzvratnoj utakmici pretkola vrlo moćni Athletic Bilbao, ispao iz Europske lige i ritma u HNL-u.

Momčad koja je u Koprivnici pobijedila finalista Europske lige na kraju sezone završila je na osmom mjestu HNL-a. Što se u praksi događa kada igrače provincijskog mentaliteta zahvati europski sindrom zorno pokazuju posljednje utakmice Rijeke.

U utakmici protiv Istre 1961 u jednom trenutku trojica igrača Rijeke gledali su kako Brazilac Jo prima loptu iz auta u zoni udarca. Rijeka je protiv Istre ostavila dojam momčadi koja u predstojećim utakmicama protiv Hajduka i Lokomotive vrlo lako može potamniti sjećanja na sjajnu europsku sezonu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije