Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Borilački sport

Prošlo je tri godine otkad nas je napustio Mate Parlov

Parlov je rođen u Imotskom 16. studenoga 1948., a umro je u Puli 29.07.2008. od raka pluća. Tijekom svoje boksačke karijere odradio je više od 300 borbi, a poražen je bio samo 13 puta
29. srpnja 2011. u 19:44 1 komentara 43 prikaza
mate parlov
Foto: VL

Bio je olimpijski pobjednik 1972. u Munchenu, a 1974. godine okitio se titulom svjetskog amarterskog prvaka u Havani. Također je bio i dvostruki europski amaterski prvak; 1971. u Madridu, te 1973. u Beogradu. 1976. je postao profesionalni europski prvak, a 1978. i svjetski profesionalni prvak u poluteškoj kategoriji. Osim toga, Mate Parlov  je pet puta bio balkanski prvak, a osam puta prvak bivše Jugoslavije.

- Mate je bio daleko najbolji sportaš tadašnjeg vremena, a mislim da se nitko iz današnje generacije ne može uspoređivati s njim. Uvijek sam se trudio biti barem približno dobar kao on - izjavio je nakon njegove smrti Željko Mavrović.

Parlov se divio vještinama Dragutina Šurbeka, a kako je sam rekao, na njega je jako utjecao brat, inače profesor hrvatskog jezika. Zbog toga se uvijek uoči meča opuštao čitajući poeziju. Po završetku boksačke karijere, na Olimpijskim igrama 1984. bio je trener jugoslavenske reprezentacije.

Na tim su Igrama jugoslavenski boksači postigli svoje najbolje rezultate ikada: jedno zlato, jedno srebro i dvije bronce. Za svoga života dobio je veliko priznanje te je proglašen za najboljeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća.

- Prvi sam ga puta upoznao 1993. na proglašenju sportaša godine. Tada sam još bio klinac koji je tek počinjao u boksu i upoznati se s Matom bilo je kao nekom klincu košarkašu sresti Michaela Jordana-rekao je Stjepan Božić.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Avatar babas
    babas:

    Mate Parlov je uz to bio i tri puta proglašen za najboljeg sportaša godine u bivšoj državi. Čovjek koji je osvojio sve moguće titule u boksu,uz sve to bio je i pravi sportaš i pravi čovjek,skroman i velikodušan! Legenda!