Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE JE PROBLEM?

Primamo jako puno pogodaka, a Lovren i Vida su nedodirljivi...

16.10.2020.
u 19:34

Hrvatska je u toj 21 utakmici samo tri puta uspjela sačuvati mrežu (protiv Engleske 0:0, Slovačke 4:0 i Mađarske 3:0), ali to nije uspjela u čak osam posljednjih utakmica

Izborniku Zlatku Daliću nakon poraza od Francuza, između pohvala na račun svoje momčadi, u jednom trenutku otelo se i ovo:

– Brine me što primamo pogotke kao na traci, na tome trebamo raditi – izjavio je Dalić i dao nam povoda za analizu. Oba dijela te rečenice.

Krenimo, dakle, od izbornikove pokretne trake. Ona je, a ovdje govorimo o našoj obrani, u 21 utakmici nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji primila čak 34 pogotka ili 1,61 po utakmici te reprezentacija u tom razdoblju jedva ima pozitivnu gol-razliku, 35:34.

Idemo dalje: Hrvatska je u toj 21 utakmici samo tri puta uspjela sačuvati mrežu (protiv Engleske 0:0, Slovačke 4:0 i Mađarske 3:0), ali to nije uspjela u čak osam posljednjih utakmica.

Samo Island prima kao mi

Pogledamo li sve tablice Lige nacija u sezoni 2020./2021., u kojoj se natječe 55 reprezentacija u četiri lige, hrvatska reprezentacija jedina je u Europi, uz Island, primila čak 11 pogodaka! Mi imamo gol-razliku 6:11, Islanđani 2:11, a između te dvije momčadi ugurala se Švedska s minusom od 7 pogodaka ili gol-razlikom 1:8.

Raširimo li sliku i vratimo se još i na prvu sezonu Lige nacija iz 2018. godine, Hrvatska u tom natjecanju u ukupno osam utakmica ima doista poražavajuću gol-razliku 10:21! Četiri od pet reprezentacija s kojima se naša reprezentacija sastala u tom natjecanju, Španjolska, Engleska, Portugal i Švedska, na Svjetskom prvenstvu 2018. bile su slabije plasirane od Hrvatske, kao i na Fifinoj rang-listi u ljeto iste godine. Englezi, Španjolci i Portugalci u međuvremenu su nas preskočili, no to sad nije tema...

I još jedan podatak: Hrvatska je u prve četiri utakmice prve sezone Lige nacija primila 12, a sada, nakon četiri nastupa u drugoj sezoni, 11 pogodaka. Eto, nije baš sve tako crno...

Iako, objektivno sagledavajući situaciju, s takvom obranom, prozračnom i šupljikavom poput čipke, Dalićeva Hrvatska još ima i blistav rezultat. Plasman na Europsko prvenstvo još uvijek razoružava svaki iole kritički pogled, i na negativnostima u ovom trenutku doista ne treba jahati.

Međutim, kada je Dalić izgovorio “na tome trebamo raditi”, apostrofirajući propusnost obrane, onda neke stvari možda zahtijevaju propitkivanje. Evo primjera: naša je obrana u Ligi nacija od 2018. godine primila ukupno 21 pogodak, od toga 15 kada je u sastavu bio Lovren, 16 s Vidom, a deset kada su njih dvojica činila stoperski tandem.

Najgrublje rečeno (jer obranu, naravno, ne igraju i ne čine samo stoperi), šesticu u Španjolskoj prije dvije godine primili su u duetu Mitrović i Vida, a četvorku u Parizu, te jedan protiv Švedske Lovren i Ćaleta-Car. Dakle, izbornik Zlatko Dalić je, gradeći novu reprezentaciju, na najosjetljivijim pozicijama u momčadi, stoperskim, u Ligi nacija koristio samo četvoricu igrača, od kojih je Mitrović odavno već izvan njegova radara.

Dakle, tu smo praktički dobili samo jedno pouzdano rješenje, u liku šibenskog diva Ćaleta-Cara, dok se nasljednici Lovrena i Vide, obojice duboko u 32. godini, još ne naziru.

Za usporedbu, Francuzi su u ovom natjecanju promovirali 21-godišnjega stopera Leipziga Upamecana, za Tursku igra 20-godišnji stoper Schalkea Ozan Kabak, za Španjolsku 23-godišnjak iz Villarreala Pau Torrres, a 23-godišnji Srbin Milenković iz Fiorentine već ima 23 nastupa za nacionalnu momčad...

A koga ima Hrvatska? Ako je 18-godišnji Joško Gvardiol još premlad, nije li mladi reprezentativac Boško Šutalo već u prvoj momčadi Atalante i je li taj, dakle barem jedan novi obrambeni igrač, već mogao koji put biti priključen A vrsti da osjeti ambijent i počne se privikavati na njega?

Jedvaj izgubio poziciju

Jedini Dalićev pokušaj prema kakvom-takvom iskoraku bio je poziv Marinu Pongračiću iz Wolfsburga, ali on je otkazao zbog mononukleoze i do daljnjega je izvan stroja. Kao i ozlijeđeni Nikola Katić, dok Filip Benković propada u Leicesteru. U zaključku, i dalje nam ostaju samo vječni Lovren i Vida, te Ćaleta-Car, dok je jedan izvrsni stoper Uremović pretvoren u beka, a Jedvaj je izgubio poziciju u klubu i perspektiva mu nije ružičasta...

Sve dok je tako, dok na horizontu nema svježih snaga, a postojeće planduju u svojoj nedodirljivosti, i dalje ćemo “primati kao na traci”. Traci koja očito ima neograničen vijek trajanja...

Ključne riječi

Komentara 18

PE
peronja
12:28 17.10.2020.

sve u svemu, pitanje za Dalića: ako je pozvao Oršića u repku umjesto Rebića, zašto gura Pašalića?

PE
peronja
12:27 17.10.2020.

Oršiću se događa kao nekad Badelju s Bilićem-odlične igre i u HNL-u i u Europi, ali nisu 'bili' tići.

SS
sokac sa drave
09:39 17.10.2020.

Vinko-Vida je nas najbolji obrambeni igrac a ti ne volis repku ti hoces samo da igraju bili tici kojih nema ili su nista koristi.Vida zasluzuje biti u reprezentaciji jer je u rusiji bio sa Rakiticem nas najbolji igrac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije