Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠUTALO U ATALANTI

Prije godinu i pol igrao je za juniore, a Osijeku je sada donijio pet milijuna eura

30.01.2020.
u 18:19

Hajduku je godinama bio pod nosom, no struka iz Poljuda ga nije na vrijeme vidjela, ali zato jesu iz Gradskog vrta

Zoran Zekić vidio je budućnost prije drugih.

– Transfer Boška Šutala za koju godinu mogao bi postati najbolji Osijekov transfer u povijesti – predvidio je prije samo godinu dana tadašnji trener Osijeka, oduševljen onim što je tijekom zimskih priprema vidio kod mladoga stopera kojeg je netom bio povukao iz druge momčadi.

Samo 12 mjeseci kasnije, odnosno nakon 34 Šutalove utakmice i samo šest mjeseci nakon što je taj igrač potpisao profesionalni ugovor, Zekićevo je predviđanje potvrđeno.

U Gradski vrt će za mladog braniča, rođenog prije 20 godina u Metkoviću, doći rekordna odšteta, gotovo dvostruko veća od dosad najvećeg iznosa koji je Osijek uprihodio od prodaje nekog igrača. Atalanta će za transfer mladog hrvatskog reprezentativca isplatiti bijelo-plavima pet milijuna eura odštete te još 10 posto od njegova idućeg transfera.

Ljetos postao profesionalac

Metkovac je dvije godine igrao u mlađim kategorijama Splita, nakon čijeg je kraha 2017. Park mladeži zamijenio Gradskim vrtom. Hajduku je godinama bio pod nosom, no struka iz Poljuda ga nije na vrijeme vidjela, ali zato jesu iz Gradskog vrta, u kojem je Šutalov uspon bio meteorski.

U samo godinu i pol napredovao je od juniorske momčadi, u kojoj je bio kapetan, preko B do najbolje momčadi. U razvoju mladog nogometaša pogotovo je intenzivno bilo posljednjih nešto više od godine dana u kojima je imao prvoligašku premijeru (20. listopada 2018., protiv Rudeša), potpisao profesionalni ugovor, postao standardni U-21 reprezentativac, a sada i otišao u Serie A.

Da se u Gradskom vrtu stvara nova mlada zvijezda postalo je jasno prošle zime kada je Šutalo prvi put prošao pripreme s najboljom momčadi.

Naime, već na prvim treninzima uspio je impresionirati stručnjake jer je bez straha ulazio u dvoboje s puno iskusnijim igračima. Nigerijac Ezekiel Henty, koji izgleda kao da je od brda odvaljen, na treninzima se skrivao od neustrašivog mladog stopera.

– Šutalo me iz dana u dan oduševljava. Na treninzima mu nitko ništa ne može, Henty bježi na drugu stranu kada Šutalo stane ispred njega – prepričavao je tadašnji trener Osijeka.

Zekić, inače škrt na javnim komplimentima igračima, o Šutalu nije dvojio.

– To je igrač o kojem će se čuti naširoko i nadaleko. Je li Domagoj Vida u njegovoj dobi bio toliko dobar? Šutalo je klupska dragocjenost za budućnost. Vidim ga kao novog Velimira Zajeca – oduševljeno je govorio tadašnji Osijekov trener.

Osijek pametno prodaje

Velika očekivanja Šutalu nisu vezala noge, a formacija s trojicom stopera u posljednjoj liniji išla je u korist njegovu razvoju. Uz velik potencijal, i igranje uz rame s iskusnijima Škorićem i Majstorovićem u Osijekovoj obrambenoj liniji sigurno je ubrzalo Šutalovo nogometno sazrijevanje.

Transfer Boška Šutala najveći je u povijesti Gradskog vrta (dosadašnji rekorder bio je Jurica Vranješ koji je za tri milijuna eura prešao u Bayer iz Leverkusena), najveći iz Prve HNL ove zime nakon Danija Olma, ali i peti po visini za nekog stopera u hrvatskom nogometu.

I najveći za nekog stopera koji nije iz Dinama. Veća odšteta plaćena je, naime, samo za transfere Filipa Benkovića, Vedrana Ćorluke, Joze Šimunovića, Tina Jedvaja i Dejana Lovrena.

Inače, uključujući i Šutalovu prodaju, Osijek je u posljednje dvije godine na transferima uprihodio sjajnih 18 milijuna eura.•

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
19:19 30.01.2020.

Idem ovog trena u menadzere ,kupicu u Splitu ured i samo pratit koga ce zadrugari odbit , Rog Modric Sutalo Dado Prso Perisic , Rebic ,tko nije dobar za Hajduk ,napravi karijeru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije