Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGLAŠEN VITEZOM

Preminuo je slavni olimpijac koji je preživio holokaust

London: Obilježen Holocaust Memorial Day
Anthony Devlin
17.06.2023.
u 10:13

Ben je preživio najgore od čovječanstva. Njegovo nasljeđe je konačni trijumf nad njegovom mračnom poviješću, rekao je premijer Velike Britanije

Britanski dizač utega Ben Helfgott, jedan od dvojice slavnih olimpijaca koji su preživjeli holokaust, preminuo je u petak u 93. godini života.

Helfgott je rođen u Poljskoj 1929. godine. Preživio je dva koncentracijska i jedan radni logor, a u genocidu je izgubio cijelu obitelj. U Veliku Britaniju došao je sam s 15 godina.

VIDEO - Izbornik Zlatko Dalić otkrio što je kazao vatrenima

 

Tri godine kasnije prošao je pored kluba dizača utega i okušao se u ovom sportu. Potom je predstavljao Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. i u Rimu 1960. Brončanu medalju osvojio je 1958. na Igrama Commonwealtha u Cardiffu.

Cijelog je života podizao svijest o holokaustu, između ostalog se obratio engleskoj nogometnoj reprezentaciji prije nego su 2012. posjetili Auschwitz. Helfgott je proglašen vitezom 2018.

VEZANI ČLANCI:

Helfgottu je počast odao i britanski premijer Rishi Sunak. "Ben je preživio najgore od čovječanstva. Njegovo nasljeđe je konačni trijumf nad njegovom mračnom poviješću", napisao je Sunakna Twitteru.

Helfgott je bio jedan od dvoje koji su preživjeli holokaust, a koji su se natjecali na Olimpijskim igrama. Drugi od te dvojice, francuski plivač Alfred Nakache krenuo je sličnim putem, samo što se natjecao prije holokausta. Godine 1938. Francuz je u Londonu osvojio srebro u štafeti 4 x 200 m slobodno. Preminuo je 1983. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije