Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nosi mi se bijela boja

Stroga pravila: U Wimbledonu nema crvenih gaćica i crnih grudnjaka

Eugenie Bouchard
Foto: Press Association/Pixsell
1/7
07.07.2017.
u 08:01

Pravila dopuštaju samo jedan centimetar boje koja nije bijela

Prilično jezivo – tako je bivša najbolja svjetska tenisačica Caroline Wozniacki opisala "pravilo bijele boje" Wimbledona. 

Da, možda i jest prilično jezivo kada sve što imate na sebi mora biti bijelo. Pri ulasku na teren, u ovom slučaju hram tenisa All England Club, praktički dobijete pravilnik odijevanja, baš kao kada ulazite u crkvu. No, ovaj je vrlo jednostavan; sve mora biti bijelo.

Tako Wimbledon ima najstroži kodeks odijevanja od svih Grand Slam teniskih turnira, a to pravilo potječe još iz 19. stoljeća kada se tenis igrao na društvenim okupljanjima. Tragovi znoja na odjeći u boji smatrali su se nepristojnima, posebice za žene, pa je "teniska bijela", na kojoj su se ti tragovi najmanje vidjeli, postala ultimativna. 

Jedini trenutak kada su se na terenima Wimbledona gledali obojeni dresovi bile su Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, ali to je prošlost i iznimka nakon koje se ponovno primjenjuje "bijelo" pravilo All England Cluba, koje se većini igrača ne sviđa, ali rijetki su oni koji se protiv njega bune na terenu. 

Agassi odbijao nastupati

Eugenie Bouchard jest. I to zato što su je prisilili da promijeni crni grudnjak koji se vidio ispod bijele majice.

– Nitko mi ništa nije rekao o mojem grudnjaku uoči turnira – rekla je Bouchard. 

Sličan skandal poput Bouchard prije nekoliko godina priredila je Tatjana Golovin. Francuskinji su se za vrijeme meča vidjele crvene gaćice. Nakon meča dobila je opomenu pa onda poručila: 

– Baš me briga, ja se u crvenim gaćicama najbolje osjećam!

I Roger Federer jednom se "opekao" kada si je 2013. godine priuštio luksuz i obuo tenisice s narančastim đonovima koje su bile specijalno proizvedene za njega i to natjecanje. Ali organizatori su mu naredili da za sljedeći meč obuje potpuno bijele tenisice.

– Svi smo bijeli, bijeli, bijeli, mislim da je to vrlo strogo. Ako pogledate fotografije Edberga, Beckera, bilo je i nekih drugih boja, znate. Ali ja to poštujem i razumijem. Možda jednog dana opet malo popuste – rekao je Federer. 

All England Club zamjerio se i Andreu Agassiju kojeg su toliko ljutila takva pravila da je odbio tamo igrati dok nije navršio 21 godinu. Ali pravila su i dalje ista. Iako je US Open 1972. godine dopustio nošenje odjeće i u drugim bojama, Wimbledon je ostao vjeran svojoj strogoj tradiciji koja je samo postala stroža.

Uza sve, čak i medicinska oprema, znojnici, donje rublje, čarape... moraju biti isključivo bijeli. Dopušteni su jedino obrubi u nekoj drugoj boji, ali ni oni ne smiju biti veći od jednog centimetra. No, igrači smatraju da ni taj mali ustupak zapravo ne drži vodu. 

Navratilova: Ovo je previše

Tako je Martina Navratilova, koja je Wimbledon osvojila čak devet puta, jednom dobila upozorenje da suknjica s plavim rubom u kojoj je igrala nije dopuštena. Navratilova je komentirala da joj to nije jasno jer je godinama prije toga igrala u identičnoj suknjici i nikada joj nitko nije prigovorio.

– Mislim da ste otišli malo predaleko s tim pravilima – rekla je Navratilova.

"Provocirala" je i Serena Williams noseći haljinu s golim ramenima, a i Dankinja Wozniacki koja je na noktima na rukama imala iscrtanu britansku zastavu. Sve su to pokreti otpora, ali strogu wimbledonsku tradiciju teško da će ikada srušiti. Jer i ta bijela boja daje Wimbledonu status najvećeg turnira današnjice.

Komentara 9

MA
maklin
09:25 07.07.2017.

Podrška takvoj tradiciji. Ako nema tradicije uništi se cijeli koncept tog određenog događaja, u ovom slučaju Wimbledona. Zato neka bude bijelo.

DU
Deleted user
10:59 07.07.2017.

Imaju pravo izbora. Ili poštivati pravila, ili nenastupati.

AD
adler77
12:04 07.07.2017.

a tangice.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije