Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aco Petrović:

Potresi u reprezentaciji: Starosjedioci su pogođeni otkazima mladih igrača

Aleksandar Petrović - Stojko Vranković
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/6
27.07.2017.
u 20:05

Kod Perasa je Bilan bio “13. prase”, a kod mene prvi centar i onda on meni kaže da se ne osjeća mentalno spremnim, čudi se Petrović

Aco Petrović, izbornik muške košarkaške reprezentacije, objasnio je zašto je pomaknuo početak priprema za Eurobasket za četiri dana, objavio je koga iz B reprezentacije pridodaje A selekciji i što misli o Bilanovu otkazivanju. A taj čin dojučerašnjeg Cedevitina centra prilično ga je pogodio.

– Poziv Mire Bilana primio sam u subotu, još dok sam s B reprezentacijom bio u Kini. Rekao mi je da nema kluba i da ne bi volio riskirati neku ozljedu na pripremama te da se ne osjeća mentalno spremnim za reprezentaciju. Ponovo smo se čuli po našem povratku iz Kine i ja sam zaključio da onaj tko nije mentalno spreman nema što tražiti u reprezentaciji. Štoviše, više to na neki način i ne smatram otkazom igrača već povlačenjem poziva Miri Bilanu.

Svi su trebali biti tu ovo ljeto

Priznao je izbornik da ga je takav Bilanov potez pogodio:

– Povrijedilo me to jer takvo što se ne radi nekoliko dana prije početka priprema. Uostalom, govorimo o dečku koji je 2015. godine u reprezentaciji bio 13. prase i koji je nakon toga rigao vatru na tadašnjeg izbornika Perasovića. Mojom odlukom Bilan je prošlo ljeto bio starter u svih 10 službenih utakmica na olimpijskim kvalifikacijama, a potom i na Olimpijskim igrama. Nakon svega, ne možeš biti tako nekorektan prema meni koji sam ti dao takav status. On jest igrački odradio svoj posao korektno, no ovo što je napravio sada nije korektno.

Žalostan je Petrović i zbog otkazivanja dvojice nadarenih centara Žižića i Zupca te neigranja Hezonje, a o njihove odluke očešali su se i vodeći igrači reprezentacije.

– Ukić, Bogdanović i Šarić najprije su se stidljivo, a potom jasnije očešali o otkaze nadarenih klinaca jer su očekivali da će se na vrlo uspješnom prošlom ljetu izgraditi nešto još kvalitetnije za ovo ljeto. I zato su se starosjedioci osjetili uvrijeđeno. S druge strane, samo jedan telefonski poziv Marku Popoviću bio je dovoljan da dođe biti ispomoć Ukiću, da pomogne da nam se ne dogodi neka nova krizna četvrtina kao što je bila ona u Riju protiv Srbije. Osim toga, odazvao se i Marko Tomas koji je baš u reprezentaciji doživio bezbroj havarija s ozljedama. Uostalom, nakon ovog Eurobasketa dvije godine nema velikog natjecanja, a ako se kojim slučajem ne plasiramo na SP, onda nas neće biti ni na Olimpijskim igrama u Tokiju. Pa kada bi to onda oni koji su odustali trebali početi igrati za reprezentaciju, zar 2028.? Pa oni su već ove godine trebali biti tu.

No Aco kao da ne žali toliko za centrima Bilanom, Žižićem i Zupcem koliko za ozlijeđenim ljevorukim braničem Babićem.

– Vjerovali ili ne, naš najveći ovoljetni hendikep bit će neigranje Luke Babića, za kojeg se nadam da će se, nakon potencijalne operacije, što prije vratiti na parket jer to je ekstremno pošten i korektan sportaš. Kod preostalih 14 igrača više dvojbi nema jer svi dolaze sa željom i voljom da nešto naprave.

Početak će biti dizelaški

Petrovića očito ne zabrinjava što će možda i posljednji među sudionicima Eurobasketa započeti pripreme.

– U prvim pripremnim utakmicama zbog toga ćemo biti malo dizelaši, doživjet ćemo i pokoji poraz više, dobit ćemo par puta po ušima. No zato otupite svoja pera tih prvih 10-15 dana jer najvažnije je da 9. ili 10. rujna budemo pravi, da budemo spremni za prvu eliminacijsku utakmicu. A do nje ćemo, računajući i utakmice u skupini, imati 40 ili 41 radni dan.

Nakon dva pripremna turnira, prvog u Francuskoj i drugog u Opatiji, Petrović će imati puno jasniju sliku koja dvojica, nažalost, neće participirati na Eurobasketu.

– Bilanov otkaz utjecao je i na moju odluku koju ću četvoricu igrača iz B reprezentacije priključiti A selekciji pa sam se na koncu odlučio za Mavru, Ramljaka, Zubčića i Buvu. Inače, u Kini smo odigrali 150 vrlo kvalitetnih minuta i desetak loših. Bez obzira na to što mi u završnici finalne utakmice Stankovićeva kupa protiv Nijemaca nismo dobro reagirali, ja mogu reći da nakon ovoga kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo možemo pristupiti puno opuštenije. Ova kineska turneja pokazala nam je da ova selekcija, uz dodatak par igrača iz A selekcije, može odraditi te kvalifikacije a da ne strepimo za prolaz dalje.

Komentara 5

TO
tomisl
20:55 27.07.2017.

Ako nije mentalno spreman onda je mozda mentalno poremecen i prodana dusa. Zivila Hrvatska !!!

SO
sohnahoakasaa
21:56 27.07.2017.

Neprihvatljivo, nekrektno, neodgojeno, nepristojno i šufterski odbiti igranje za Nacionalnu vrstu bilo kojeg sportaša onog u kolektivnom ili samostalnom športu. Gdje su ti šufotvi naučili biti takvi da te poželi veći i vleiki klub izvan Hrvatske. Trošili ste novce svakogkogg Hrvata i ovog doma (doprinosi) i onog vani (porezi) za školovanje i bavljenje športom. Ali vaše životne stavove i ponašanje svima su razumljivi kad pogledamo vaše roditelje. To je istina. Užas što ste postalai ali zapamtite da vas u vašim svlačionicama po svijetu nitko ne cijeni i ne poštuje i predmet ste izrugivanja jer svaki od njih gine za Nacionalni dres, barjak i himnu. Tako su odgojeni jer čovjek be ponosa na korjene i krv je - ovno.go...nula. Aci Petroviću i Stojku Vrankoviću to nikad neće biti jasno i prihvatljivo. Ni nama Hrvatima. Želim svim ovakvim 'športskim veličinama' a ljudskim nulama, da ih svaki dan boravka u Hrvatskoj neka faca počasti kao gospon sa splitske rive 'maskom ala antetomić'.

DU
Deleted user
07:05 28.07.2017.

Za Bilana mi je drago, a za ovu trojicu mi je žao. Šteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije