Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE OTVORILI

Potop mladih vatrenih, ovo im je bio najteži poraz u povijesti Eura

Hrvatska U21
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.06.2019.
u 20:53

U dosadašnja dva nastupa na europskom smotrama mladi vatreni su ostvarili dva neodlučena ishoda i četiri poraza uz negativnu razliku pogodaka 7:11.

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija katastrofom protiv Rumunja otvorila je Europsko prvenstvo koje se igra u Italiji i San Marinu. Izabranici Nenada Gračana izgubili su s 4:1 što je najteži poraz u povijesti na Eurima. Nikad nismo ni prošli skupinu, a nakon današnjeg poraza teško ćemo to napraviti i na ovom Euru.

U dosadašnja dva nastupa na europskom smotrama mladi vatreni su ostvarili dva neodlučena ishoda i četiri poraza uz negativnu razliku pogodaka 7:11. Prvi put su nastupili na europskom prvenstvu 2000. u Slovačkoj.

Bila je to generacija koju su predvodili Stipe Pletikosa, Igor Tudor, Jurica Vranješ, Igor Bišćan, Tomislav Šokota... Momčad je vodio Ivo Šušak.

Hrvatska je u 1. kolu izgubila od Nizozemske sa 1:2, a susret je obilježio pogodak koji je Pletikosa primio s centra. Hrvatska je povela u 20. minuti golom Darka Miladina, a Nizozemci su izjednačili u 42. minuti kada je Mark van Bommel uhvatio Pletikosu na spavanju pogodivši sa svoje polovice hrvatsku mrežu. Oranje je okrenulo rezultat u 83. minutu pogotkom Jana Vennegoor of Hesselinka.

U drugom kolu Hrvatska je odigrala 0:0 protiv Španjolske, a potom u zadnjem kolu izgubila od Češke sa 3:4. Hrvatska je povela golom Anthonyja Šerića u 4. minuti, Češka je okrenula rezultat golovima Lukaša Došeka (44-11m) i Milana Baroša (54). Igor Tudor je izjednačio u 57. minuti, no tri minuta kasnije Adam Petrouš je iz kaznenog udarca doveo češku u novo vodstvo. Libor Sionoko je u 80. povećao na 4:2, a Tudor je pet minuta prije kraja postavio konačnih 4:3.

Hrvatska je na koncu bila posljednja u skupini s jednim bodom, a naslov europskog prvaka osvojila je Italija koja je u finalu golovima Andree Pirla pobijedila Češku sa 2:1.

Drugi nastup prije ovoga u Italiji i San Marinu na EP mlada hrvatska vrsta je imala 2004. u Njemačkoj. Izbornik je bio Martin Novoselac, a momčad su predvodili Darijo Srna, Niko Kranjčar, Eduardo da Silva, Danijel Pranjić...

Učinak je bio identičan kao i četiri godine ranije - jedan bod i četvrto mjesto u skupini. Čak je i prvak Europe bio isti, ponovo Italija.

U prvom kolu mlada vrsta je izgubila od Srbije i Crne Gore sa 2:3. Naši suparnici su poveli 2:0 golovima Danka Lazovića (37) i Gorana Lovre (47), Hrvatska je golovima Eduarda (49) i Kranjčara (68) uspjela izjednačiti, no Branislav Ivanović je u 86. zabio za pobjedu SICG.

Drugo kolo donijelo je novo razočaranje, 1:1 protiv Bjelorusije. Mario Lučić je u 38. minuti zabio za 1::0, a Bjelorusi su izjednačili četiri minute prije kraja golom Pavela Kirilčika. U posljednjem dvoboju u skupini Italija je pobijedila Hrvatsku 1:0 golom Danielea de Rossija. U nastavku turnira Talijani su dogurali do finala u kojem su pobijedili Srbiju i Crnu Goru sa 3:0.

REZULTATI HRVATSKE U-21 REPREZENTACIJE

EP 2000. 
Skupina A (4. mjesto, jedan bod)

Hrvatska - Nizozemska 1:2
Hrvatska - Španjolska 0:0
Hrvatska - Češka 3:4

EP 2004. 
Skupina A (4. mjesto, jedan bod)

Hrvatska - Srbija i Crna Gora 2:3
Hrvatska - Bjelorusija 1:1
Hrvatska - Italija 0:1

EP 2019.
Skupina C
Hrvatska - Rumunjska 1:4

2. kolo - 21. lipnja:
Rumunjska - Engleska (18.30, Cesena)
HRVATSKA - Francuska (21.00, Serravalle)
3. kolo - 24. lipnja:
HRVATSKA - Engleska (21.00, Serravalle)
Rumunjska - Francuska (21.00, Cesena)

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
21:36 18.06.2019.

Nestručno vođenje reprezentacije. Nije kriv Gračan, nego oni, koji su ga trebali smjeniti odmah po završetku kvalifikacija.

TA
tarzan
21:14 18.06.2019.

Čovjek je ostao na nogometnom znanju ili neznanju od prije 20 godina. Nije mi jasno da nemamo mlađeg potentnijeg trenera od ovoga Gračana. Rumunjska duplo bolja, 100% zaslužena pobjeda.

JU
Jure7
21:08 18.06.2019.

Halilović, Sosa i Benković katastrofa, Jakoliš nula. Bradarić, Vlašiç i Ivanušec dobri, Katić solidan, a ostali nevidljivi....A Gračan, šta reći nego trener za županijsku ligu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije