Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Judo Festival

Poreč je ovih dana džudaški centar svijeta

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
16.06.2023.
u 12:49

Već šest godina sam na ovom Olimpijskom trening kampu koji je svake godine sve brojniji i jači, a nama je bitno da natjecatelji najvećeg kalibra dođu u Hrvatsku, kazuje dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić

U Poreču je u tijeku Judo Festival, okupljanje na kojem olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci sudjeluju u brojnim aktivnostima sa znanstvenicima, trenerima, sucima ali i svojim obiteljima. Manifestacija je to koja okuplja preko 1500 džudaša i džudašica koja Poreč, ovog časa, čini središtem džudaškog svijeta pa je svoje zadovoljstvo takvim događanjem izrazila i dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić:

- U Poreču se osjećam kao kod kuće. Već šest godina sam na ovom Olimpijskom trening kampu koji je svake godine sve brojniji i jači. Sparing partneri su izuzetno kvalitetni, a nama je bitno da natjecatelji takvog kalibra dođu u Hrvatsku.

Festival je započeo radionicama za klubove čija je ideja pružiti konkretne vještine u području pedagogije, psihologije, upravljanja društvenim mrežama, prevenciji ozljeda, sportskom bandažiranju. A sve te aktivnosti pozdravio je i predsjednik Europskog džudo saveza Laszlo Toth:

- U Poreč sam stigao s nedavno održanog Prvenstva Europe za veterane i u katama koje se održalo u Sloveniji i gdje bolje doći nakon napornog tjedna nego baš u Hrvatsku, na more. Ovdje možemo vidjeti spoj raznih aktivnosti na jednom mjestu. Djeca imaju priliku upoznati svoje idole, olimpijske pobjednike, svjetske prvake a vrhunski natjecatelji se mogu baviti katama al i upoznati s novim stvarima iz struke poput sudačkih pravila ili znanstvene konferencije. Ovaj projekt je u Hrvatskoj započeo skromno, još prije 15 godina pod drugim imenom, i drago mi je da je danas izrastao u Festival koji je bitan svima nama i baš zato je džudo više od sporta.

Zahvaljujući velikim sportskim manifestacijama, Poreč je ove godine ostvario 70 tisuća dodatnih noćenja u predsezoni a Hrvatski judo savez svojim aktivnostima tome naveliko pridonosi.

- Naš savez organizira veliki broj natjecanja i događanja. Iako novo nije natjecanje, Judo Festival za nas ima izniman značaj velikim dijelom i zbog toga što omogućavamo djeci džudaškim početnicima da na tatamiju susretnu olimpijske pobjednike. Prije puno godina krenuli smo tu s projektom Judo & Family s idejom kako bi skupili obitelji s djecom koja treniraju džudo da imaju zanimljiv odmor. A sve to je preraslo u sjajnu manifestaciju koja okuplja preko 1500 džudaša i džudašica te smo iznimno ponosni na to - kazala je predsjednika Hrvatskog judo saveza dr. sc. Sanda Čorak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije