Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bošnjak osvojio 17. mjesto

POI: Vincetić 9. na svojim posljednjim Igrama, Brajša bez finala

Tokyo 2020 Paralympic Games - Swimming
MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
02.09.2021.
u 08:50

"Rio je bio rezultatski najbolji, no London mi je ostao u najboljem sjećanju, premda sam tamo nastupio ozlijeđen"

Hrvatski paraplivač Kristijan Vincetić (30) nije se uspio plasirati u finale discipline 100 delfin u kategoriji S9 na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojivši deveto mjesto u kvalifikacijama.

Vincetić je isplivao svoje najbolje vrijeme sezone 1:02.68, međutim to nije bilo dovoljno za ulazak među osam najboljih. Na koncu je bio deveti sa 51 stotinkom sekunde zaostatka za ulaskom u finale.

"Bio je to moj najbolji rezultat ove godine, tako da nemam razloga biti nezadovoljan. Malo je nedostajalo da uđem u finale," kazao je Vincetić. 

Njegove su to nakon Pekinga, Londona i Rio de Janeira četvrte paraolimpijske igre i posljednje.

"Nažalost, gotovo je. Danas nisam uspio ući u finale i bila je to moja posljednja paraolimpijska utrka. Bilo je dosta, možda ću odraditi još neko natjecanje. Jednostavno došlo je do zasićenja, prošlo je mnogo ciklusa i vrijeme je za nove izazove. Neću nestati skroz, ali polako ću se povlačiti," kazao je nastavivši. "Od 2005. kada sam ušao u ozbiljnije procese nisam išao na mora ili tako nešto, ja za ljeta ne poznam. Međutim, nije mi žao niti jednog trenutka ili metra u bazenu," kazao je vlasnik deset medalja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Bio je i vlasnikom svjetskih rekorda na 800m slobodno, te 1500m slobodno u 25-metarskim bazenima.

Na Paraolimpijskim igrama najbolji rezultat je ostvario u Rio de Janeiru 2016. osvojivši šesta mjesta na 100 delfin i 400 slobodno, no najdraži mu je London (2012). Nastupio je i u Pekingu 2008.

"Rio je bio rezultatski najbolji, no London mi je ostao u najboljem sjećanju, premda sam tamo nastupio ozlijeđen."

Tokijske će pamtiti po brojnim restrikcijama, testiranjima i kontrolama.

"Sve je čudno, stvarno nešto novo. Imaš osjećaj kao da si u nekom poluzatvoru. ali čovjek se privikne i na takve stvari," dodao je.

Vincetić nastupa u kategoriji S9 sportaša s amputacijom jednog ekstremiteta. Kristijanova plivačka karijera započela je u zagrebačkoj Dubravi 1998. godine kada je krenuo na plivanje iz zdravstvenih razloga kao prvašić. Njegova OŠ M. J. Zagorke bila je jedna od rijetkih koja je imala bazen. Mali, 17-metarski bazen, popularno zvan "kadica".

Njegovo prvo svjetsko prvenstvo bilo je 2006. u južnoafričkom Durbanu. Posebno pamti 2009. godinu kada je na EP-u u Reykjaviku osvojio svoju prvu medalju, zapravo dvije medalje, zlatnu na 400 m slobodno i srebrnu na 100 leptir.

"Definitivno su mi to najdraže medalje," dodao je. Na svjetskim prvenstvima je osvojo tri bronce (Eindhoven 2010, Glasgow 2015, Mexico City 2017), a na europskim prvenstvima zlato, četiri srebra i dvije bronce.

Vincetić je jedan od naših najpoznatijih paraolimpijaca, a zajedno sa partnericom i uskoro suprugom stolnoteniskom paraolimpijkom Anđelom Mužinić bio je i ambasador u projektu 'Naše pravo na sport', kroz koji su djeci nastojali približiti sport osoba s invaliditetom.

"Sada se neki period nije održalo zbog cijele ove situacije, ali uvijek smo bili tu kako bi promicali bavljenje sportom, pogotovo kod djece s invaliditetom. Bila je to lijepa akcija," dodao je.

Vincetić je završio izobrazbu za trenera i u matičnom klubu Dubrava dobio je posao i radi s djecom.

"Mislim da je i taj dio uvelike razlog zašto lagano podvlačim crtu i idem u neke druge stvari," kazao je na kraju.

Danas je u kvalifikacijama 50 slobodno nastupio i Tomi Brajša (28) zauzevši posljednje 17. mjesto s rezultatom 48.33 što je njegov najbolji rezultat ove sezone.

Bio je to njegov drugi nastup u Tokiju nakon što je na 200 m slobodno zauzeo 12. mjesto.

"Za prvi put na ovako velikom natjecanju sam zadovoljan rezultatima. Ovo je za mene novo iskustvo i sve je bilo super. Danas sam plivao najbolji rezultat ove sezone i mogu biti zadovoljan," kazao je Brajša, član zagrebačkog kluba PK Natator.

Brajša se aktivno bavi natjecateljskim plivanjem od siječnja 2008. i do sada je nastupio na više europskih i svjetskih paraplivačkih prvenstava.

Najbolji rezultat je ostvario na IWAS World Games 2017. kada je osvojio zlatnu medalju i oborio svoj osobni rekord u disciplini 200m slobodnim stilom.

Hrvatski paraolimpijac Damir Bošnjak nije se uspio plasirati u finale discipline pištolj 25 m na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. U kvalifikacijama je zauzeo 17. mjesto sa 554 kruga, a za ulazak među osam najboljih trebalo je gađati barem 566. Bošnjak je nakon prvog dijela natjecanja, precizne paljbe držao 17. mjesto sa 281 krugom, a na istoj je poziciji ostao i nakon brze paljbe.

POGLEDAJTE VIDEO: Ronaldo u Unitedu

Bio je to drugi nastup za 52-godišnji Bjelovarčanina na Paraolimpijskim igrama u Tokiju nakon što je u disciplini zračni pištolj 10 m zauzeo 22. mjesto. Do kraja Igara očekuje ga i nastup u pištolju 50m.

Bošnjaku su ovo četvrte POI nakon Atene (2004), Pekinga (2008) i Rio de Janeira (2016). U Ateni je bio sedmi u malokalibarskom pištolju na 50m, a u Riju sedmi u zračnom pištolju.

Do sada je najveći uspjeh ostvario 2005. na Europskom prvenstvu u Poljskoj gdje je bio drugi, te dvije godine kasnije na EP-u u Njemačkoj gdje je također osvojio srebro. Na Europskom prvenstvu u streljaštvu za osobe s invaliditetom 2018. u Beogradu, osvojio je broncu.

Komentara 1

Avatar Psychlist
Psychlist
12:26 02.09.2021.

Svaka čast na trudu i ostvarenim rezultatima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije