Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIKAD VIĐENO

Pet dana borbi, udaraca i “helikoptera” u dvorani namijenjenoj za ples

20.11.2020.
u 11:34

Bit će to rijedak slučaj da se “helikopteri” i drugi atraktivni nožni udarci izvode u dvorani koja je primjerenija za bal nego za “ples” borilačkih majstora

Od subote do srijede u Zagrebu će se održati jedno uobičajeno tekvondaško natjecanje na vrlo neobičnoj lokaciji. Naime, nadmetanja sudionika osmog klupskog Prvenstva Europe održavat će se u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin u kojem će – po logici balona – biti smještena i većina sudionika. Bit će to rijedak slučaj da se “helikopteri” i drugi atraktivni nožni udarci izvode u dvorani koja je primjerenija za bal nego za “ples” borilačkih majstora.

U Zagrebu 500 sportaša

A riječ je o natjecanju koje bi u Zagrebu trebalo okupiti oko 500 sportaša iz 40-ak zemalja među kojima je prijavljeno i 167 hrvatskih natjecatelja. Kako najavljuju organizatori, a to su dva hrvatska kluba (Jastreb i Karlovac), u Westinu će nastupiti i predstavnici 11 reprezentacija i 13 već kvalificiranih olimpijaca među kojima je i Kristina Tomić (53 kg) koja ističe:

– Ja sam svoje posljednje natjecanje imala krajem drugog mjeseca i to na US Openu na kojem sam osvojila prvo mjesto. Tijekom izolacije nije bilo lako trenirati bez klupskih kolega, trenera, bilo je teško motivirati se i svima nam je laknulo kada su mjere popustile. Od tada do danas imala sam priliku ispravljati neke tehničke sitnice, za koje obično nemamo vremena u standardnom ritmu natjecanja i treninga, pa se jako veselim ovom natjecanju. Jer, nikad na treningu ne možete stvoriti uvjete kakvi su na natjecanju.

A omogućiti sportašima da se natječu, ističu organizatori, bio je njihov glavni motiv. Dakako, uz sve epidemiološke mjere o kojima je govorio i Antonio Barbarino, rizničar i član Upravnog odbora Europskog te-kvon-do saveza.

– Svi znamo da koronavirus bijesni cijelom Europom i zato moramo izraziti našu zahvalu hrvatskim organizatorima, ali i vašoj Vladi koja ih podržava. Ulazak u prostor u kojem će se održavati natjecanja bit će dopušten samo neophodnom osoblju i sve mjere organizatora imaju za cilj ograničiti broj ljudi na jednom mjesto i minimalizirati njihov kontakt. Bude li netko imao pozitivan nalaz, naš medicinski tim će procijeniti incident i shodno tome odlučiti o daljnjem postupanju prema cijelom timu iz kojeg dolazi. Tu će se primjenjivati nacionalni propisi.

A takav propis u Hrvatskoj do sada je govorio da svaki pozitivni sportaš mora ostati deset dana u izolaciji, no glavna organizatorica Tamara Pradegan nas je obavijestila o izuzeću za ovu priliku:

– Na nekim drugim ovogodišnjim natjecanjima znalo je biti od pet do 10 pozitivnih pa ni mi nemamo iluziju da ih kod nas neće biti. A oni s pozitivnim nalazom odmah će u samoizolaciju, u izdvojenu hotelsku sobu, u kojoj će čekati priliku da ga, što prije, transportiramo u njegovu zemlju. Hvala HZJZ-u i gospodinu Capaku koji nam je obećao da će nalazi sportaša biti gotovi istu večer ili najkasnije sutradan ujutro po testiranju. Važno nam je to jer se bez negativnog nalaza neće moći dobiti ni akreditacija ni pravo nastupa na natjecanju. Stoga ćemo već u hotelu imati jedan salon u kojem će se obavljati testiranja i iz kojeg će se, našim sanitetom, ti uzorci odvoziti na analizu.

Skupa organizacija

S obzirom na to da se sve odvija u hotelu, organizirati ovakvo natjecanje zacijelo je bio skup sport. Priznao nam je to i jedan od organizatora Miroslav Brežan, nositelj majstorskog pojasa 9. dan, predsjednik Karlovca i jedan od pionira ovog sporta. Naime, samo suci i drugo službeno osoblje stajat će organizatore 50 tisuća eura pa je sva sreća što je Ministarstvo turizma i sporta odlučilo dati podršku ovom natjecanju u obliku 500-tinjak tisuća kuna.

– Ovo hotelsko natjecanje mogao bi biti predložak i za mnoge druge sportove – istaknuo je Tomislav Družak, državni tajnik za sport.

A tu formulu Tamara Pradegan je vidjela, kaže, davnih dana, dok je još bila aktivna tekvondašica.

– Odlazili smo svojedobno na US Open koji se često odvijao baš po ovom načelu – u hotelskoj konferencijskoj dvorani – pa smo se sjetili toga i odlučili i sami takvo što organizirati. Dakako, to bi bilo nemoguće da nam hotel nije izašao u susret s promotivnim cijenama, a 41,5 euro za noćenje u hotelu s pet zvjezdica doista nije puno, a dobili smo i povoljnu cijenu za obroke da se sportaši ne moraju hraniti izvan hotela. A ovo je uistinu rijetka prilika da mi tekvondaši uopće boravimo u takvom hotelu, obično su oni tri, maksimalno četiri zvjezdice, a često odsjedamo i u hostelima samo da bismo što dulje mogli ostati na natjecanju – ispričala je Tamara.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije